Παρασκευή, Απριλίου 16, 2010

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, η ανεπαρκής χρηματοδότηση και η διαχρονική αδιαφορία, οδηγούν την Ελληνική αιμοδοσία σε κατάρρευση.
Οι διακηρύξεις που εστίαζαν στην εφαρμογή του Μοριακού ελέγχου του αίματος, ως βασικού προβλήματος της αιμοδοσίας, είχαν ουσιαστικά ως μοναδικό σχεδόν αποτέλεσμα, τα κέρδη εκατομμυρίων στις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ δεν αντιμετωπίστηκαν βασικές ελλείψεις των υπηρεσιών αιμοδοσίας που διακυβεύουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ασφάλεια του αίματος και των παραγώγων του καθώς και την επάρκεια του.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) καθώς και κάθε προσπάθεια για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών αιμοδοσίας και την προσαρμογή τους στις σύγχρονες απαιτήσεις έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί.
Το πρόγραμμα κλασματοποίησης του Ελληνικού πλάσματος, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το πλαίσιο αυτό. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις διαπιστώσεις αυτές με τον πιο σκανδαλώδη τρόπο. Δεκάδες τόνοι πλάσματος αναξιοποίητοι σε Ολλανδικές αποθήκες και στο ΕΚΕΑ, την ίδια ώρα που πληρώνουμε αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την επεξεργασία τους, την αγορά παραγώγων όπως η λευκωματίνη, αλλά και η εισαγωγή αίματος από την Ελβετία προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Επειδή,
· H αιμοδοσία στην χώρα μας συνεχίζει να στηρίζεται στους αιμοδότες από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, με τον απαράδεκτο «εκβιασμό» του πάσχοντος ασθενή την ώρα της κρίσης.
· Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο ενός προηγμένου συστήματος αιμοδοσίας.
· Ο ιδιωτικός τομέας κερδοσκοπεί (ιδιωτικές κλινικές, εταιρείες μεταφοράς κ.α) επωφελούμενος της πλήρους αποδιοργάνωσης του συστήματος αιμοδοσίας επιβαρύνοντας τις ήδη ισχνές δαπάνες για το ΕΣΥ.
· Το Ε.ΚΕ.Α και οι υπηρεσίες αιμοδοσίας έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος και παραγώγων.
· Το Κέντρο Κλασματοποίησης αφήνεται στην τύχη του με αποτέλεσμα, πανάκριβος τεχνολογικός εξοπλισμός να είναι σε αχρηστία, την ίδια ώρα που για την συντήρηση των ανεκμετάλλευτων εγκαταστάσεών του δαπανώνται μηνιαίως περίπου 100.000 ευρώ σε ιδιωτικά συνεργεία.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται το υπουργείο να εκπονήσει και εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης για την Ελληνική Αιμοδοσία με στόχο, την αύξηση του εθελοντικά προσφερόμενου αίματος, με ταυτόχρονη μείωση των αιμοδοτών συγγενικού περιβάλλοντος και διακοπή της εισαγωγής αίματος από την Ελβετία;
2. Είναι στις προθέσεις της να αποτελέσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, την αρμόδια αρχή για το αίμα στην χώρα μας, εξασφαλίζοντάς του τις προϋποθέσεις εκείνες (οργανισμό, κανονισμό λειτουργίας, προσωπικό) για να επιτελέσει το έργο του;
3. Θα αξιοποιήσει και πότε τις δυνατότητες του Κέντρου Κλασματοποίησης, χωρίς να εκχωρήσει την λειτουργία του στους ιδιώτες;

ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: