Κυριακή, Απριλίου 25, 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΑΜΟΓΙΑ...

«Εργαζόμενοι μετανάστες όλης της χώρας ενωθείτε!» Με αυτό το σύνθημα, αλλοδαποί που εργάζονται στην Ελλάδα αποφάσισαν να συσπειρωθούν και να... οργανωθούν για να διεκδικήσουν καλύτερη εργασιακή ζωή στη χώρα μας. Η «Eνωση Μεταναστών Εργατών», όπως λέγεται η νεο-ιδρυθείσα οργάνωσή τους, έχει σκοπό να βοηθά τους χιλιάδες εργαζόμενους σε χωράφια, βιομηχανίες και άλλες χειρωνακτικές εργασίες, ώστε να εξασφαλίζουν πρόσβαση στα οργανωμένα σωματεία του κλάδου τους, όπου υπάρχουν.
Εν όψει Πρωτομαγιάς, το συνδικάτο των μεταναστών προγραμματίζει δυναμικές κινητοποιήσεις, γιατί «η μέρα της 1ης Μάη είναι μέρα αγώνα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπιταλισμό, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τον ρατσισμό και τον ιμπεριαλισμό!», όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους. Η οργάνωση γεννήθηκε μετά την πανεργατική απεργία της 24ης Φλεβάρη. Η μαζική συμμετοχή μεταναστών από Βαλκάνια, Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή στο συλλαλητήριο ήταν η... μαγιά για να ζυμωθούν οι διαδικασίες συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων.
«Οργανωνόμαστε χωρίς να ξεχωρίζουμε εθνικότητα, θρησκεία, χρώμα και φύλο για να δώσουμε τη μάχη μας, με τη δύναμη της παγκόσμιας ενότητας των εργατών, τον αγώνα για τα δικαιώματά μας», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» εκφέροντας αμιγώς πολιτικό λόγο ο Μουσά Σάαρ από τη Σενεγάλη.

Ο Μουσά, μάλιστα, είναι ανάμεσα στους ομιλητές του φετινού «Μαρξισμού 2010» που οργανώνεται στις 13-16 Μαΐου στην ΑΣΟΕΕ, δίπλα σε διανοούμενους, όπως ο Αμερικανός ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Χάρβεϊ και ο Βρετανός πανεπιστημιακός συγγραφέας Αλεξ Καλλίνικος.
«Πολλές φορές δουλεύουμε και δεν μας πληρώνουν. Για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει», λέει ένας από τους «ιδρυτές» του συνδικάτου των αλλοδαπών, Πατέλ, από την Ινδία.
«Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ενώσουμε τις φωνές μας, καταρχάς μεταξύ μας, και μετά με τους Ελληνες εργαζομένους που συχνά έχουν τα ίδια προβλήματα».

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 αλλοδαποί εργαζόμενοι απασχολούνται στις χειρωνακτικές εργασίες της Ελλάδας. Πολλά είναι τα προβλήματα στις εργασιακές τους σχέσεις, ενώ αυξάνεται και η ανεργία.
«Για εμάς τους μετανάστες, η ανασφάλιστη εργασία είναι σαν να μας... διώχνουν από τη χώρα», λέει ο Χασάν από το Μπαγκλαντές. «Χρειάζομαι τα ένσημα για να ανανεωθεί η άδεια παραμονής και αν δεν τα έχω, πρέπει να τα αγοράσω. Είναι ώρα να οργανωθούμε στα σωματεία, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ή να φτιάξουμε εμείς όπου δεν υπάρχουν. Στο κάτω κάτω, όλοι εργαζόμενοι είμαστε που «πονάμε» από την κρίση», μας λέει.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2010

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

απο λαθρομεταναστες ψηφοφοροι και εργατοπατερες...ειδες ο χασαν?

Ανώνυμος είπε...

o syndikalismos katastrerpse

th xora

o syndikalismos ths poutsas

Ανώνυμος είπε...

θα τους κοπει η φορα η το κεφαλι.
ηρθαν για σκλαβοι και ετσι θα μεινουν οσοι μεινουν.

vlaxopodas είπε...

"θα τους κοπει η φορα η το κεφαλι.
ηρθαν για σκλαβοι και ετσι θα μεινουν οσοι μεινουν.

8:10 πμ" διαφωνω.. ουτε αλλοδαποι σκλαβοι ουτε αλλοδαποι αφεντες..ο καθε λαος να μπορει να αναπτυχθει και να ευδοκιμησει στην χωρα του..αυτο ειναι σωστος εθνικισμος...

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΑΠΌ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΣ...