Σάββατο, Απριλίου 03, 2010

ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΑΝΑ,ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ...ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ...;;;

ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΙ'ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΥΠΟΨΙΕΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ;;;
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΝΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ...ΚΙ'ΟΜΩΣ ΟΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ;;;
ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ...ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ..Ή ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ...ΝΑ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ....
ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ...ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ;;;;

Στις πιάτσες των ναρκωτικών κυκλοφορούν όλα. Ηρωίνη, χάπια, αλλά και ουσίες που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς ως υποκατάστατα: μεθαδόνη και βουπρενορφίνη.
Στον Πειραιά, στη διασταύρωση των οδών 2ας Μεραρχίας και Νοταρά, έξω από τα γραφεία του ΟΚΑΝΑ η διακίνηση γίνεται μπροστά στα μάτια των περαστικών, μέρα μεσημέρι.
«Το ξέρω ότι εκτός από ηρωίνη διακινούνται στον δρόμο και υποκατάστατα», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του προγράμματος, ψυχίατρος Κωνσταντίνος Κοκκώλης, «είναι λογικό όταν το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τη θεραπεία. Εχουμε έξι χρόνια λίστα αναμονής, ενώ έξι χιλιάδες χρήστες –κάποιοι θα έχουν πεθάνει... – περιμένουν να μπουν στο πρόγραμμα. Τουλάχιστον άλλοι τόσοι θα έκαναν αίτηση, αλλά αποθαρρύνονται, ενώ οι ανάγκες επεκτείνονται σε 20.000 προβληματικούς χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών».

Παρ’ ότι μόνον ο ΟΚΑΝΑ διαθέτει και χορηγεί νόμιμα μεθαδόνη και βουπρενορφίνη, ο κ. Κοκκώλης έλαβε ένα e-mail από άγνωστο χρήστη: «Εχω 8 mgr βουπρενορφίνης. Πόσο πρέπει να πάρω για να κάνω αποτοξίνωση;».
«Επειδή η ηρωίνη δεν είναι πλέον τόσο ακριβή», διευκρινίζει, «οι περισσότεροι χρήστες που ψάχνουν τα γνωστά υποκατάστατα στην παράνομη αγορά προσπαθούν να κάνουν κάποια αποτοξίνωση μόνοι τους, ένα off, όπως λένε. Τα υποκατάστατα προέρχονται κυρίως από τα «περισσεύματα» χωρών με ανεπτυγμένα προγράμματα και διακινούνται μόνο σε χώρες που δεν υπάρχουν προγράμματα υποκατάστασης ή δεν επαρκούν».
Η πιάτσα της οδού Μεραρχίας διώχνει τους επαγγελματίες που έχουν εκεί τα γραφεία τους. «Στη γωνιακή πολυκατοικία, μόνο ένας όροφος κατοικείται», λέει στην «Κ» ένας γείτονας. «Ερχονται με τα καράβια από τα νησιά. Δεν έχουν πού να μείνουν, πολλοί κοιμούνται εδώ στις εισόδους των κτιρίων».
Αυτούς τους «μόνιμους» κατοίκους του δρόμου τους ξέρουν. Πολλοί είναι παιδιά, άλλοι μεσήλικες. «Βλέπεις αυτόν με το κόκκινο; Είναι τρία αδέλφια εδώ. Αυτό το κοριτσάκι που μας χαιρέτησε το εκμεταλλεύεται ένας γέρος. Λέει ότι είναι πατέρας της κι εκείνος λέει ότι την έχει παντρευτεί». Ο θυρωρός της απέναντι πολυκατοικίας έδωσε ένα σεντόνι σε μια κοπελίτσα που γέννησε στο πεζοδρόμιο μια Κυριακή πριν από την Πρωτοχρονιά, πριν καλέσουν το ασθενοφόρο.

Είναι λίγο πριν από τις δώδεκα το μεσημέρι, όταν οι δύο τριανταπεντάρηδες, που δεν μοιάζουν με ανθρώπινα ερείπια, στρίβουν από τη γωνία. Ενας από τους παρόντες, με τον «αέρα» του ενδιάμεσου, τους πλησιάζει. Είμαι μια ανάσα από αυτούς, αλλά δεν πτοούνται. Βγάζουν από την τσέπη το σακουλάκι με το άσπρο περιεχόμενο, την πραμάτεια τους, τη δείχνουν στο βαποράκι, διαπραγματεύονται... Παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του ΟΚΑΝΑ (με την έκτακτη ενίσχυση τα κονδύλια για το 2010 ανέρχονται σε 32 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι ανελαστικές δαπάνες φτάνουν τα 40 εκατομμύρια), η πρόεδρος του οργανισμού Μένη Μαλλιώρη μελετάει τρόπους επέκτασης των προγραμμάτων, με τη χορήγηση υποκαταστάτων και από νοσοκομεία. «Για κάθε ευρώ που ξοδεύουμε για θεραπεία», λέει ο κ. Κοκκώλης, «παίρνουμε τέσσερα ευρώ πίσω, από άλλους τομείς. Η πολιτεία δίνει πολλαπλάσια ποσά για τη θεραπεία νόσων που προκαλούνται από τη χρήση. Σημειώνεται ότι για κάθε άτομο ετησίως τα προγράμματα κοστίζουν από 2.500 ευρώ (για υποκατάστατα) έως 10.000 ευρώ για τα στεγνά προγράμματα».

Είναι ενδεικτικό ότι δυνατότητες μείωσης του κόστους για τη χορήγηση υποκαταστάτων, έως και 50%, δείχνει η οικονομική αξιολόγηση που έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επιστημονικά υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια Μαίρη Γείτονα. Η μελέτη της κ. Γείτονα και των συνεργατών της (Β. Καραγιάννη, Χ. Κουσουλάκου, Λ. Ανδρούτσου) είναι η πρώτη με το αντικείμενο αυτό στην Ελλάδα. «Συγκρίναμε», δήλωσε στην «Κ» η κ. Γείτονα, «πόσο κοστίζουν τα εναλλακτικά προγράμματα υποκατάστασης με μεθαδόνη, βουπρενορφίνη και μη επιτηρούμενη χορήγηση ενός συνδυασμού βουπρενορφίνης - ναλοξόνης, όπως παρέχεται στην Αμερική, τη Σουηδία, τη Δανία και άλλες χώρες.
Το κόστος της εβδομαδιαίας χορήγησης μεθαδόνης ανά ασθενή είναι 108 ευρώ, της βουπρενορφίνης 117 ευρώ και του συνδυασμού βουπρενορφίνης - ναλοξόνης 55 ευρώ.

Στην Ελλάδα, το 53% των «ενταγμένων» ασθενών παίρνει βουπρενορφίνη και το 47% μεθαδόνη. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, και τα δύο προγράμματα έχουν σχεδόν την ίδια αποτελεσματικότητα. Από την άλλη, ο συνδυασμός βουπρενορφίνης με ναλοξόνη έχει ένα πλεονέκτημα. Η ενδοφλέβια χρήση των δύο ουσιών είναι σχεδόν απαγορευτική. Επομένως, είναι δυνατή η μη επιτηρούμενη χορήγησή τους και εκτός ΟΚΑΝΑ, π. χ. από τα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων.
«Η επιλογή αυτού του συνδυασμού σε όσους ασθενείς ενδείκνυται», λέει η επίκουρη καθηγήτρια κ. Μαίρη Γείτονα, «εκτιμάται ότι μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κόστους κατά 50%. Το κέρδος από την αποφυγή παράνομης διακίνησης ηρωίνης και οπιούχων από την επέκταση των προγραμμάτων σε περισσότερους χρήστες υπολογίζεται σε 22 εκατομμύρια ευρώ. Το καθαρό όφελος για την εθνική οικονομία θα ανέλθει σε 24 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ θα έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των 6.000 αιτήσεων χρηστών, που σήμερα βρίσκονται στον δρόμο».

ΠΡΕΖΑ TV
3-4-2010


kathimerini.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

oi mpatsoi poulane tin preza

vlaxopodas είπε...

kai oi anarxikoi tin peinoyn...

Ανώνυμος είπε...

esy malaka vloxopoda den exeis anagkh ta narkwtika. h malakia sou einai sketh mastoura.

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΕΖΑΚΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς ετοιμάζουν κάτι ..! Δεν είδες ; 117 ευρώ/εβδομάδα ,λέει κοστίζει η Μεθαδόνη. Η ''πρέζα'' ,είπε ο διευθυντής τάδε ,έχει φτηνείνει πολύ πια .... Μάλλον ,ή καμμιά ''αλχημεία'' τους ετοιμάζουν ,με κανένα ''νερόπλυμα'' [αραιωμένο του κερατά] ,ή κάτι τέλος πάντων ...Πάλι στις πλατείες θα τους ξαναστείλλουν μου φαίνεται ...[ και μιλάω για εκείνους ,που έχουν ξεφύγει απ'τις πλατείες με την βοήθεια του ΟΚΑΝΑ -κι είναι πολλοί- κι όχι τους άλλους -που δεν τα 'χουν καταφέρει και που όλο αυτούς προβάλλουν τα media-]