Η πορεία της Φαρμπετέξ αντανακλά και τη διαδρομή της κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Υψηλές προσδοκίες στην αλλαγή του αιώνα, παχυλές επιδοτήσεις στο μεσοδιάστημα, σταδιακή μείωση του τζίρου με παράλληλη αύξηση των υποχρεώσεων. Και στο βάθος, το αδιέξοδο. Στο έσχατο επιχειρηματικό δράμα που εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνιστεί η Φαρμπετέξ ένας μεσαίος «παίκτης» στον κλάδο, που είχε βρει μια θέση στον ήλιο της κλωστοϋφαντουργίας, ανάμεσα στους «μεγάλους», όπως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και η Ελληνική Υφαντουργία, και στους «μεσαίους», όπως ο Βαρβαρέσος, η Μαξίμ Περτσινίδης, τα Κλωστήρια Ναυπάκτου και τα Κλωστήρια Πρεβέζης. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1986 στο Γαλλικό του Νομού Κιλκίς από επτά επιχειρηματίες που ασχολούνταν με το έτοιμο ένδυμα, έχοντας ως στόχο την παραγωγή πλεκτών υφασμάτων. Η επέκταση δεν άργησε να έρθει και το 1999 συγκροτήθηκε ένα μεγάλο βιομηχανικό σύμπλεγμα 55.000 τ.μ. με πλεκτήριο, βαφείο και φινιριστήριο, και με τη δυνατότητα παραγωγής πολλών τόνων καθημερινώς.
Η επιχείρηση έκανε αίτηση υπαγωγής στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο (2601/98) το 1999, η οποία ολοκληρώθηκε το 2002. Η Φαρμπετέξ προχώρησε σε εντυπωσιακή επένδυση για τα μεγέθη της, της τάξεως της 5,2 εκατ. ευρώ, για την οποία επιδοτήθηκε με 2,1 εκατ. από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Το 2003, στο πλαίσιο του ίδιου αναπτυξιακού νόμου, η Φαρμπετέξ επιχορηγήθηκε μέσω του ΕΠΑΝ με άλλα 304.855 ευρώ, σε συνολικό ύψος επένδυσης 1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έλαβε το 2006 μια μικρή επιδότηση της τάξεως των 21.284 ευρώ για κατάρτιση εργαζομένων, πάλι στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ.
Παρ΄ όλο το άνοιγμά της στις αγορές του εξωτερικού το 2004, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης νέων καταναλωτών- κίνηση ανάγκης αφού τα πρώτα σημάδια για τον κλάδο άρχισαν να φαίνονται ήδη από τότε-, η προσπάθεια δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς. Τα αποτελέσματα άρχισαν να αποτυπώνονται ξεκάθαρα στους ισολογισμούς της εταιρείας. Το 2003 ήταν η τελευταία καλή χρονιά, αφού τα καθαρά προ φόρων κέρδη της ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ, με τις υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Το 2004 τα προ φόρων αποτελέσματα έπεσαν ραγδαία στα 277.212 ευρώ, όμως οι υποχρεώσεις εκτοξεύτηκαν στα 14,5 εκατ. ευρώ. Το 2005 ήταν και η τελευταία χρονιά που η επιχείρηση παρουσίασε κέρδη σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του προηγούμενου έτους, δηλαδή περίπου 200.000 ευρώ, αλλά οι υποχρεώσεις παρέμειναν «κλειδωμένες» στα 13,5 εκατ. ευρώ.
Στον ισολογισμό του 2006 άρχισε να αποτυπώνεται και η πτώση, καθώς τα καθαρά αποτελέσματα έδειξαν ζημιές 1,1 εκατ. ευρώ, με τις υποχρεώσεις να κινούνται στα 12 εκατ. ευρώ. Η επόμενη χρονιά έφερε παρόμοιες ζημιές και τις υποχρεώσεις να κινούνται σχεδόν στα 13 εκατ. ευρώ.
Στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα με καταγγελία της βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου, η Φαρμπετέξ έλαβε δάνειο ύψους 14 εκατ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου επί του ποσού κατά 80%. Στο μεταξύ μεσολάβησαν περί τις 80 απολύσεις, αφού από τους 187 εργαζομένους, η δύναμή τους έπεσε στους 102. Εσχάτως, μάλιστα, η επιχείρηση επέβαλε τριήμερη και τετραήμερη απασχόληση.
Μέσα στον περασμένο Μάρτιο, οι υπάλληλοι της εταιρείας πληρώθηκαν κανονικά τους μισθούς και το δώρο του Πάσχα και στη συνέχεια η Φαρμπετέξ κήρυξε στάση πληρωμών και κατέθεσε, σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων, αίτηση πτώχευσης, η εκδίκαση της οποίας θα γίνει την προσεχή Τετάρτη. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι φοβούμενοι την απομάκρυνση των μηχανημάτων ξενυχτούν με βάρδιες στο εργοστάσιο, ενώ ετοιμάζονται και για επίσχεση εργασίας.
Πριν από δύο εβδομάδες, στο υπουργείο Εργασίας υπεγράφη πρακτικό συμφιλίωσης μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων και ασκήθηκε πίεση προς την πρώτη για κατάρτιση ενός τετραετούς επιχειρησιακού σχεδίου προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή η Φαρμπετέξ. Επίσης, από το υπουργείο Οικονομίας έγινε γνωστό ότι η δεύτερη υπαγωγή της επιχείρησης στον αναπτυξιακό νόμο βρίσκεται ακόμη εν ισχύι και ως εκ τούτου η Διεύθυνση Βιομηχανικών Επενδύσεων θα προβεί άμεσα σε διεξαγωγή ελέγχου τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων, σε περίπτωση που δεν έχουν τηρηθεί οι όροι της υπαγωγής.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, αν δεν αλλάξει κάτι, το «λουκέτο» ενδέχεται να καταστεί μονόδρομος, οδηγώντας τη Φαρμπετέξ στον δρόμο που βρέθηκαν οι Υφεν, Πέλλα- Ολυμπος, Βέτλανς, Κλωνατέξ, Ελληνικά Κλωστήρια. Κλωστήρια Πρεβέζης, Σεξ Φορμ, Τέξαπρετ, Μαξίμ Περτσινίδης, καθώς και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο.
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2010
1 σχόλιο:
ΝΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΠΑ.ΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ.
Δημοσίευση σχολίου