Την παύση λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης στην περιοχή Κις-Τούμπα, που βρίσκεται στα όρια του δήμου Πυλαίας, ο οποίος λειτουργεί παράνομα εδώ και χρόνια, αποφάσισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος έχει μετατραπεί σε εστία ρύπανσης με προφανείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.
Η απόφαση του νομάρχη ελήφθει στις 17 Μαρτίου 2010 (αρ. πρωτ. 15/Φ.14.2.10341/1344) και είναι η δεύτερη που έχει εκδοθεί για τον συγκεκριμένο σταθμό μεταφόρτωσης, καθώς τον Μάιο του 2009 είχε ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του, επειδή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είχε λήξει από τον Οκτώβριο του 2006 και θα έπρεπε να έχει ανανεωθεί, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι του δήμου κατέθεσαν την αίτηση έγκριση της νέας τροποποιημένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον σταθμό μεταφόρτωσης στο αρμόδιο τμήμα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μόλις τον Οκτώβριο του 2009 και μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί.
Παρά τις δύο αποφάσεις του νομάρχη, ο σταθμός μεταφόρτωσης συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του και κανένας δεν τολμάει να βάλει λουκέτο, παρά την επισήμανση του Συνηγόρου του Πολίτη, που ασχολείται με την υπόθεση, ότι "η άρνηση των αρμοδίων οργάνων να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας, συνιστά παράληψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας και ενδεχομένως παράβαση καθήκοντος".
Οι κάτοικοι της περιοχής, που ζουν έναν καθημερινό εφιάλτη από την παράνομη λειτουργία του σταθμού, υποστηρίζουν πως έχουν μια θορυβώδη χωματερή δίπλα στα σπίτια τους, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους.
Όπως καταγγέλλουν:
*Ο θόρυβος είναι αβάσταχτος μέχρι τις πρωινές ώρες από τις τρεις πρέσες συμπίεσης 900 τόνων απορριμμάτων την ημέρα, που δουλεύουν ασταμάτητα συνθλίβοντας τα μεγάλα αντικείμενα.
* Η δυσοσμία είναι ανυπόφορη, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, όταν τα γεμάτα σκουπίδια απορριμματοφόρα παραμένουν στην περιοχή, περιμένοντας να αδειάσουν.
* Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τη μετατροπή γειτονικής τάφρου σε χώρο που υποδέχεται τα ανεπεξέργαστα στραγγίσματα του σταθμού, στον οποίο καταλήγουν όλα τα απορρίμματα της πόλης.
Σε αυτοψία που έκανε στον χώρο κλιμάκιο της διεύθυνση Ανάπτυξης, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, διαπιστώθηκαν οι καταγγελίες των κατοίκων και επιπλέον η αποθήκευση στερεών ογκωδών αντικειμένων στην έξοδο του σταθμού.
Τα τελευταία τρία χρόνια ο σταθμός λειτουργεί παράνομα, χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες, χωρίς να έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί οι απαιτούμενες μελέτες, χωρίς να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης επικεντρώνει το σκεπτικό του στο ερώτημα πού θα πάνε τα απορρίμματα, προκειμένου να μεταφορτωθούν, για να καταλήξουν στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, όμως αυτό δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του και τις υποχρεώσεις του, καθώς μια τέτοια εγκατάσταση, όπου και αν βρίσκεται, οφείλει και πρέπει να έχει μελέτη για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία της στο περιβάλλον.
"Το γεγονός της μη τήρησης των προβλεπόμενων στη νομοθεσία περί διαχείρισης απορριμμάτων κατά τη λειτουργία του εν λόγω σταθμού μεταφόρτωσης, ενόψει και της προσπάθειας για σταδιακή μείωση του αριθμού των ανεξέλεγκτων χωματερών και της οριστικής εξάλειψής τους με την υλοποίηση έργων ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι το πέρας του 2008, σύμφωνα με τη δέσμευση της χώρας μας στην Ε.Ε., έχει διττή επίπτωση. Αφενός δημιουργεί στην κοινή γνώμη αμφιβολία ως προς τις υφιστάμενες τεχνολογικές δυνατότητες για την κατασκευή των έργων ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφετέρου εντείνει την κοινωνική αντίδραση στην προσπάθεια χωροθέτησης νέων έργων", επισημαίνει σε έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη προς τον δήμαρχο και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της νομαρχίας και της περιφέρειας και τους καλεί να πάρουν άμεσα μέτρα. Παράλληλα θέτει τα ερωτήματα εάν οι υπηρεσίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σκοπεύουν να προχωρήσουν στη διακοπή λειτουργίας του συγκεκριμένου σταθμού, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έγκριση των νέων περιβαλλοντικών όρων και σε πόσο χρόνο αναμένεται να ολοκληρωθεί.
Ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του της 30ής Μαρτίου 2009 ζητάει να του αποσταλεί η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος επειδή, όπως επισημαίνει, προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου της αναφοράς ότι “ο συγκεκριμένος σταθμός λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας προβλήματα ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, τα οποία δεν φαίνονται να έχουν επιλυθεί”.
Στον συγκεκριμένο σταθμό η νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει επιβάλει χρηματικά πρόστιμα για τις οχλήσεις που προκαλεί, για λειτουργία χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, για μη σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, για μη σύννομη διαχείριση του ενεργού άνθρακα και των ελαιωδών καταλοίπων και για άλλες παραβάσεις. Αναφορά στην παράνομη λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων γίνεται και σε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που εξέτασε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατοίκων της περιοχής, αλλά δεν ασχολήθηκε με τη νομιμότητα λειτουργίας του λόγω αναρμοδιότητας.
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2010
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου