Προσαυξημένα κατά 30% θα είναι τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές- όπου η τιμή ζώνης είναι μεγαλύτερη από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο- προκειμένου να διευθετήσουν τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους.
Το νέο χαράτσι δεν ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων για τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους και άλλους χώρους, αλλά αναφέρεται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Ετσι, ενώ τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που διατηρούν εξοχικά και ακίνητα άλλης χρήσης (δηλαδή, εκτός από κατοικία) σε εκτός σχεδίου περιοχές κυμαίνονται από 7,2% έως 15% επί της τιμής ζώνης του ακινήτου, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ. τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 9,4% έως 19,5% επί της τιμής ζώνης.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ξεκαθάρισαν χθες για ποιες περιοχές θα ισχύουν υψηλότερα πρόστιμα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθήνας κ. Γιάννης Ρεβύθης, «περιοχές όπου τα εκτός σχεδίου εξοχικά κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Σκιάθος, η Υδρα, οι Σπέτσες και η Χαλκιδική. Το να αυξάνεις τα πρόστιμα σε αυτές τις περιοχές, είναι σαν να τιμωρείς όσους επέλεξαν να επενδύσουν φτιάχνοντας ένα εξοχικό σε μια ακριβή περιοχή».
Η διευθέτηση των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου (σοφίτες, πατάρια, υπόγεια, γκαράζ) γίνεται για 40 χρόνια με την καταβολή προστίμου που κυμαίνεται από 5% έως 15% επί της τιμής ζώνης του ακίνητου (με εξαίρεση τα εξοχικά των ακριβών εκτός σχεδίου περιοχών). Στο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται ότι το τεκμήριο διαβίωσης δεν θα αυξάνεται λόγω «κλεισμένων» τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, οι χώροι αυτοί θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ και δεν πρόκειται για νομιμοποίηση αλλά για υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς. Η διαδικασία των δηλώσεων θα διαρκέσει 8 μήνες από την ημέρα που θα δημοσιευθεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ, οπότε υπάρχει έκπτωση 10%, είτε σε 6 ισόποσες δόσεις που καταβάλλονται σε διάστημα 18 μηνών.
Το παράβολο είναι 250 ευρώ για τους ημιυπαίθριους και 350 ευρώ για τους λοιπούς χώρους. Οσοι πληρώνουν τα πρόστιμα θα ηλεκτροδοτούνται αμέσως. Οπως λένε στελέχη του ΥΠΕΚΑ, το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες που εφάρμοσαν όσα προβλέπονταν από τη ρύθμιση του τέως υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά. Ωστόσο, αν οι τελευταίοι έχουν πληρώσει παραπάνω χρήματα δεν θα τους επιστραφεί διαφορά
ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου