Προτάσεις για σειρά αλλαγών στη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία κατέθεσε Ομάδα Εργασίας του ΕΣΡ υπό τον αντιπρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Ν. Κουράκη στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούση και στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτ. Παπαϊωάννου.
Στην "Έκθεση προτάσεων" (159 σελίδες) προτείνεται ουσιαστικά η κατάργηση, τροποποίηση και απλοποίηση σχεδόν των 2/3 της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας. Η ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και άρχισε τις εργασίες τον Σεπτέμβριο του 2009 αποτελείται από νομικούς του συμβουλίου (Πέρσα Λαμπροπούλου, Αλέξανδρος Οικονόμου, Γιώργος Αναγνωσταράς και Νίκος Αγγελής). Το περίεργο όμως είναι ότι οι προτάσεις αυτές δεν συζητήθηκαν στην ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής ενώ όπως σημειώνεται «εκφράζουν τις απόψεις των μελών της Ομάδας Εργασίας και δεν δεσμεύουν το ΕΣΡ". Όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδης πως γίνεται να μην έχουν συζητηθεί από τα μέλη του συμβουλίου αυτές οι προτάσεις απάντησε ότι δεν είναι όλοι νομικοί και δεν υπήρχε λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Δηλαδή Ομάδα Εργασίας του ΕΣΡ προτείνει αλλαγές στη νομοθεσία οι οποίες όμως δεν υιοθετούνται από τα μέλη του!
Προτείνεται λοιπόν η κατάργηση του Ν.2328/95 (ιδιωτική τηλεόραση και ραδιόφωνο) και των Π.Δ. 231/1995 και 310/1996 και η εκ νέου ρύθμιση ζητημάτων που δεν καλύπτονται (ολικώς ή επαρκώς) από τις διατάξεις του Ν.3592/2007 (συγκέντρωση Μέσων και ψηφιακή τηλεόραση) όπως: ονομαστικοποίηση μετοχών, μεταβίβαση ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων, ρυθμίσεις που αφορούν τον ευρύτερο ραδιοτηλεοπτικό χώρο, κυρώσεις κ.α. Όπως και νέα ρύθμιση αρμοδιοτήτων του Μητρώου Επιχειρήσεων του ΕΣΡ με απλοποίηση των υποχρεώσεων των εγγεγραμμένων εταιρειών.
Κατάργηση επίσης του Ν.2644/1998 (παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών) κι ένταξη στον Ν.3592/2007 ρυθμίσεων για τη συνδρομητική τηλεόραση μετά από εναρμόνισή τους με εκείνες που αφορούν την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Νέα ρύθμιση για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ (Ν.2863/2000) λόγω ρητής ή εν τοις πράγμασι κατάργησης αρμοδιοτήτων του και ενίσχυση του κανονιστικού του ρόλου. Προτείνεται ακόμη η κατάργηση του Ν.3310/2005 (βασικός μέτοχος) αφού όπως επισημαίνεται «πέραν των σοβαρών νομοτεχνικών προβλημάτων έχει περιπέσει σε αχρησία".
Η ομάδα εργασίας του συμβουλίου προτείνει τροποποιήσεις και συμπλήρωση του Ν. 3592/2007 και ειδικά των διατάξεων που αφορούν στην ψηφιακή μετάδοση οπτικοακουστικού περιεχομένου ή τέτοιου περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών δικτύων καθώς και αλλαγές στον Ν.3603/2007 (δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων) λόγω νομοτεχνικών προβλημάτων και τη ρητή κατάργηση (ήδη καταργημένων) αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ. Επίσης προτείνεται η τροποποίηση του σχεδίου ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2007/65/ΕΕ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία μάλιστα έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο από τον περασμένο Δεκέμβριο.
ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου