Πέμπτη, Απριλίου 22, 2010

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...

Με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη να υπεραμύνεται του νομοθετήματος για τους ημιυπαίθριους ως «τομή» γιατί «δεν αντιμετωπίζει απλά μια σοβαρή εκκρεμότητα, αλλά βάζει τέλος στο φαύλο κύκλο της δημιουργίας πολεοδομικών αυθαιρεσιών» και όλες τις πτέρυγες της Αντιπολίτευσης να το καταγγέλλουν σαν φοροεισπρακτικό, γραφειοκρατικό, ασαφές ως προς το μέλλον (μετά τα 40 χρόνια) και νομοθέτημα που παρατείνει την εκκρεμότητα, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, το σχετικό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις». Καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τολμούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εκκρεμότητα γιατί με τις προτάσεις μας δεν αποδεχόμαστε την αυθαιρεσία και δεν τη νομιμοποιούμε, ορίζουμε μηχανισμό για την κατάργηση του φαινομένου, αποκαθιστούμε βλάβες που προξενήθηκαν στο περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής, σεβόμαστε τους νόμους, καθώς και τους πολίτες που δεν αυθαιρέτησαν», έδωσε το στίγμα του νομοσχεδίου η κυρία Μπιρμπίλη. Ανέφερε επίσης ότι η ύπαρξη προστίμου, «αποτελεί ευτυχώς το μόνο κοινό στοιχείο της προτεινόμενης ρύθμισης με την προηγούμενη». Πρόσθεσε ότι ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου και η φιλοσοφία του δεν είναι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και των υπερβάσεων δόμησης, αλλά είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και, μέσα από αυτήν, η εξυπηρέτηση των αρχών της ισότητας και του κράτους δικαίου.
«Το εργαλείο της πράσινης διαχείρισης και της πράσινης χρήσης των υπερβάσεων δόμησης είναι η θεμελιώδης διαφορά του νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες νομοθετικές απόπειρες συμβιβαστικής και ατελούς ρύθμισης των ημιυπαιθρίων χώρων. Η υποχρέωση εξασφάλισης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου είναι για το Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτονόητη επιλογή και μονοσήμαντη πολιτική» συμπλήρωσε.

Όπως επανέλαβε, η απόδοση των εσόδων σε δράσεις με περιβαλλοντικό όφελος, πέρα από προϋπόθεση αποτελεί και δέσμευση καθώς οι εισφορές δεν θα κατατίθενται στις ΔΟΥ αλλά απευθείας σε ειδικό κωδικό στο «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του ΕΤΕΡΠΣ.
Το όφελος θα αξιοποιείται με τρόπο μετρήσιμο και ορατό, ανταποδοτικά σε κάθε περιοχή, ανάλογα με τις αυθαιρεσίες που έχουν καταγραφεί σε αυτή. Οι κυριότερες δράσεις είναι η δημιουργία νέων ανοιχτών χώρων στις πόλεις και χώρων πρασίνου. Η υπουργός επισήμανε ακόμη ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται μεταξύ άλλων ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων με πολλά οφέλη: την ταυτότητα κτηρίου για - όπως τόνισε - «θέλουμε να προκύπτει καθαρά το μήνυμα: όχι σε επόμενη γενιά αυθαιρέτων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως εισπρακτικό και «ολίγον ρουσφετολογικό», ένα νομοθέτημα που αναπαράγει το γραφειοκρατικό μοντέλο της δημόσιας διοίκησης.

Επισήμανε ότι και αυτό το νομοθέτημα εμπίπτει στη γενική πολιτική της κυβέρνησης να προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα χωρίς να προηγηθούν αλλαγές στη διοικητική μηχανή που θα υποστήριζαν τις νέες ρυθμίσεις και θα δημιουργούσαν μια καινούργια νοοτροπία. Ως τέτοια ανέφερε το φορολογικό του οποίου δεν προηγήθηκαν αλλαγές στις εφορίες κλπ ώστε να μην υπάρχει απώλεια εσόδων, το Ασφαλιστικό, του οποίου δεν προϋπήρξαν αλλαγές στα Ταμεία και το νομοσχέδιο τώρα για τους ημιυπαίθριους για το οποίο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν έλεγχοι, αφού δεν έχει τίποτα αλλάξει στις Πολεοδομίες. «Ποια είναι η τύχη των αλλαγών χωρίς να συνοδεύονται από μια ολοκληρωμένη πολιτική;», διερωτήθηκε.
Καταλόγισε στην υπουργό ότι δεν αναλαμβάνει δέσμευση ότι τα ποσά από τα πρόστιμα όντως θα κατευθυνθούν στο ΕΤΕΡΠΣ και δεν θα τα «πάρει ο υπουργός Οικονομικών», δεν έδωσε μια δικαιολογητική βάση για τα 40 χρόνια και της απέδωσε ευθύνη για την καθυστέρηση υλοποίησης του νόμου Σουφλιά εξαιτίας της οποίας αυξήθηκε τεχνικά το ΑΕΠ.
Αφού ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι με «οραματισμούς για κηπάκια» δεν γίνεται «πράσινη ανάπτυξη», ζήτησε να πληροφορηθεί που είναι δεσμευμένα τα 5,5 δισ. για την πράσινη ανάπτυξη, όπως διατείνεται η κυβέρνηση.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, είπε πως η περιβαλλοντική πολιτική της ΝΔ εξαντλήθηκε σε επικλήσεις ευαισθησίας για το περιβάλλον και ουδέποτε μετουσιώθηκε σε συγκεκριμένες πράξεις. Χαρακτήρισε «τέχνασμα για να χαϊδέψει αυτιά» τον νόμο Σουφλιά και αντιπαρέβαλλε με το σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο - όπως είπε - φιλοδοξεί να επιλύσει ένα ακανθώδες θέμα με ραγδαίες επιπτώσεις στο περιβάλλον, διασφαλίζει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θέτει την κόκκινη γραμμή για να μην βρεθεί προ τετελεσμένων η Πολιτεία κι επιπλέον προβλέπει ρυθμίσεις για την επέκταση των αρχαιολογικών χώρων και για την μητροπολιτική ανάπλαση του Φαληρικού όρμου. «Η κυβέρνηση νομοθετεί με σχεδιασμό» είπε απαντώντας στο επιχείρημα περί μη ολοκληρωμένης πολιτικής και τόνισε πως η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση για την ίδρυση Σώματος Ελεγκτών Μηχανικών που θα θωρακίζει το σύστημα.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαϊδου σημείωσε ότι το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει πλήρως ότι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην αναστολή της ρύθμισης Σουφλιά σε μια κίνηση ελιγμού για την επαναφορά της σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση ώστε ο εισπρακτικός χαρακτήρας του να συνδυάζεται καλύτερα με τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι με την ταυτότητα κτιρίου, μετατίθεται η ευθύνη στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η λογική του «χαρατσιού» με στόχο όχι την τακτοποίηση αλλά τη διατήρηση της ομηρίας πολιτικής και δικαστικής για 40 χρόνια ανοίγει δρόμους πελατειακών σχέσεων.
Το μόνο που άλλαξε από τον νόμο Σουφλιά είναι το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα είπε για το νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, προσθέτοντας ότι έβαλε το «πράσινο κέλυφος» για να λανσάρει και πάλι τον προηγούμενο νόμο. Ανέφερε επίσης ότι εντάσσεται στο πλέγμα των ρυθμίσεων της κυβέρνησης που πλήττουν τον κατασκευαστικό τομέα καθώς συμπληρώνει στους 41 φόρους που συνολικά βαρύνουν τα ακίνητα και στην πολιτική που δημιουργεί 40.000 άνεργους μόνον από τον κατασκευαστικό τομέα.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη με το ΔΝΤ, αφού όπου αυτό έχει μπει το πρώτο πράγμα που λέει είναι «ξεχάστε ότι αφορά την ποιότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία, ξεχάστε εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικά». «Εδώ δεν θα μείνει τίποτα όρθιο κι εσείς μιλάτε για πράσινη ανάπτυξη;» ρώτησε.
Για το νομοσχέδιο είπε ότι άλλαξαν τα λόγια στο νόμο Σουφλιά, τον οποίο δεν είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, και τον έφερε για να τον ψηφίσει τώρα. «Δεν αλλάζει η πραγματικότητα επειδή βαφτίσατε το κρέας, ψάρι» ανέφερε, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντισυνταγματικό νομοθέτημα, που δημιουργεί ένα ρευστό και ασαφές τοπίο και εφαρμόζει ένα άγριο φοροεισπρακτικό μέτρο.
Το νομοσχέδιο δημιουργεί μια νέα ατζέντα στα πολεοδομικά πράγματα στη χώρα, είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραϊτης και απευθυνόμενος προς τους εισηγητές των κομμάτων (Λ. Αυγενάκης ΝΔ, Β. Νικολαϊδου ΚΚΕ, Π. Μαρκάκης ΛΑΟΣ και Λίτσα Αμμανατίδου ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι έθεσαν επιμέρους ερωτήματα, επανέλαβε την δέσμευση της υπουργού ότι σύντομα (και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους) θα έρθουν στη Βουλή μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που θα λύνουν τα χρονίζοντα θέματα.

ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: