Οι μειωμένες τιμές των σκευασμάτων θα δώσουν την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών να κάνουν... πάρτι. Θα προωθούν περισσότερα φάρμακα σε υψηλότερες τιμές. Αποτέλεσμα θα είναι όμως να απουσιάζουν από την ελληνική αγορά σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας που κοστίζουν φθηνά.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές κυμάνθηκαν το 2008 στα 700 εκατ. ευρώ και το 2009 στα 600 εκατ. Στα ποσά αυτά πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τις απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία από το γνωστό «τρικ» με τα κουπόνια των φαρμάκων από διάφορους επιτήδειους. Κατά τις εξαγωγές των φαρμάκων σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο πρέπει να αφαιρείται το κουπόνι από τη συσκευασία.
Ομως, σε πολλές περιπτώσεις, αυτό κρατείται και τοποθετείται σε πλαστές συνταγές, με αποτέλεσμα να εισπράττονται χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς τα φάρμακα να έχουν καταναλωθεί επί ελληνικού εδάφους, αφού έχουν ήδη εξαχθεί. Η παράνομη αυτή διαδικασία υπολογίζεται ότι κοστίζει στο σύστημα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο που να αποτρέπει τακτικές μάρκετινγκ από τις φαρμακευτικές εταιρείες για να διατηρήσουν το κέρδος τους. Η συνήθης τακτική, είναι όταν ένα φάρμακο έχει πολύ χαμηλή τιμή, να παρασκευάζεται εκ νέου, σε διαφορετική συσκευασία, με άλλη ονομασία και φυσικά σε άλλη, πολύ υψηλότερη, τιμή.
Εξάλλου, με τη νέα λίστα φαρμάκων οι εταιρείες θα υποχρεωθούν να μειώσουν κι άλλο τις τιμές των προϊόντων τους κατά 10% έως 15% εάν επιθυμούν την ένταξή τους στη λίστα. Και αυτό επειδή με βάση τα κριτήρια καθορίζεται τιμή αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία και η υψηλότερη τιμή φαρμάκου δεν μπορεί να είναι πάνω από το 20% της τιμής αναφοράς.
Η φαρμακοβιομηχανία πάντως φαίνεται πως αξιοποιεί το επιχείρημα της αύξησης των παράλληλων εξαγωγών και των ελλείψεων στην αγορά προκειμένου να δείξει την αντίθεσή της στις μειώσεις των τιμών που θα επιφέρουν όπως και να 'χει πλήγμα στα ταμεία του κλάδου.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Πασχ. Αποστολίδης επισημαίνει ότι: «Δεν είναι απειλή ή εκβιασμός. Ζητούμε από την πολιτεία να εξασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, διότι με τις μειώσεις των τιμών δημιουργούνται συνθήκες μεγάλου κέρδους και θα αυξηθούν οι παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες για τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Κονδύλια και πάλι δεν θα εξοικονομηθούν, καθώς θα υπάρχει μετακύλιση της συνταγογράφησης από τα φθηνά στα ακριβά φάρμακα».
ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου