Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία, καθώς τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου (spreads) συνεχίζουν να ανεβαίνουν, αντανακλώντας την αβεβαιότητα και την έλλειψη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας που επικρατεί στις αγορές.
Την ίδια στιγμή εξονυχιστικό έλεγχο διενεργούν από χθες στα οικονομικά υπουργεία οι 12 τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ήρθαν στην Αθήνα για να προσφέρουν «τεχνική βοήθεια» σύμφωνα με την κυβέρνηση, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν οι δαπάνες του Δημοσίου.
Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αν και θεωρούν ότι οι δανειακές ανάγκες του Μαΐου είναι «αντιμετωπίσιμες», εκφράζουν ανησυχία για τη συνέχεια και υποστηρίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις αναπτυξιακές αντοχές που θα επιδείξει η χώρα. Μόνο με την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνουν, θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τα δημοσιονομικά μεγέθη, να συγκρατήσουμε το έλλειμμα και το χρέος και να πείσουμε τις αγορές να μας δανείσουν με χαμηλά επιτόκια.
Ειδικότερα, αναλυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στο ράλι αυτό των επιτοκίων παίζουν καθοριστικό ρόλο οι εξής παράγοντες:
Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι οι αγορές έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη δυναμική του δημοσίου χρέους, για το οποίο εκφράζονται όλο και περισσότεροι φόβοι ότι μπορεί αύριο να μην είναι διαχειρίσιμο. Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, αυτό θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης και τα επιτόκια. Αν η υποχώρηση της ανάπτυξης συγκρατηθεί φέτος και η ανάκαμψη αρχίσει το 2011 και αν τα επιτόκια υποχωρήσουν σταδιακά, τότε το έλλειμμα θα μπορέσει να ελεγχθεί και θα μπορέσουν να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να αρχίσει να αποκλιμακώνεται σταδιακά και το χρέος. Ομως, επειδή οι προβλέψεις για την ανάπτυξη συνεχώς επιδεινώνονται, με την κυβέρνηση να έχει ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για φέτος στο-2%, από-0,3%, και ορισμένους άλλους να μιλούν ακόμη και για -4%, οι αγορές ανησυχούν και αντιδρούν με νευρικότητα.
Ο δεύτερος λόγος που οδηγεί στο ρεκόρ των spreads είναι η αβεβαιότητα σχετικά με το αν και με ποιους όρους θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αγορές, σημειώνεται, θέλουν να είναι σίγουρες ότι θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους αν δανείσουν την Ελλάδα και προς το παρόν ο μηχανισμός αυτός όπως έχει διαρθρωθεί δεν το εγγυάται. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαφωνούν μεταξύ τους, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος προειδοποιεί ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλά και επομένως θα είναι δώρον άδωρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη διαφωνία της με την απόφαση για τη σύσταση του μηχανισμού εξέφρασε χθες η ίδια η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, η περιβόητη ΒuΒa, υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα του ευρωσυστήματος.
ΠΡΕΖΑ TV
8-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου