Στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και σε θέσεις που σχετίζονται με τον κλάδο της ενέργειας και της «πράσινης οικονομίας» προσπαθούν να αλιεύσουν ευκαιρίες για μια καλύτερη θέση τα ανώτατα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ψαρεύουν όμως σε «θολά» νερά, καθώς οι ευκαιρίες είναι λίγες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το καλύτερο δόλωμα είναι ο κύκλος γνωριμιών, το networking. Θεωρείται από τους ίδιους σταθερά ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βρει ένα στέλεχος καλύτερη θέση απασχόλησης. Δεύτερες στις προτιμήσεις έρχονται οι εταιρείες ανεύρεσης στελεχών.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την ετήσια έρευνα «CEO Census» της Stanton Chase International. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν 260 ερωτηθέντες, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά είναι η διστακτικότητα στις αποφάσεις και η αναδίπλωση προς πιο συντηρητικές μεθόδους. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι ολοένα και λιγότερο αισιόδοξοι σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σχετικά με τις οικονομικές και επιχειρηματικές προοπτικές της χώρα μας. Πιστεύουν ότι οι διαθέσιμες και πιθανές επαγγελματικές ευκαιρίες στους διάφορους τομείς είναι εξαιρετικά περιορισμένες ειδικά στη βιομηχανία.
Ο κορεσμός της αγοράς φαίνεται ότι είναι η κυριότερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να βρουν καλύτερες θέσεις απασχόλησης. Το γεγονός πιθανότατα εξηγεί το γιατί στην τελευταία έρευνα καταγράφεται μεγαλύτερη προθυμία αναφορικά με τη διερεύνηση ευκαιριών μετεγκατάστασης στο εξωτερικό. Και μάλιστα όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες κοντινές αγορές, όπως αυτές της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και στην Ασία (Κίνα - Ινδία) καθώς και στις αναδυόμενες αγορές της αφρικανικής ηπείρου.
Παρά τις δυσκολίες της αγοράς, οι μισοί σχεδόν ερωτηθέντες είναι πρόθυμοι να διερευνήσουν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Υπάρχουν όμως διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα: α) αύξηση του ποσοστού των στελεχών που αναζητούν νέες προοπτικές λόγω απώλειας εργασίας και β) αύξηση του ποσοστού των στελεχών που επιδιώκουν το «επιχειρείν». Στη σημερινή συγκυρία η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα καθώς και η διαχείριση κρίσεων είναι οι προτεραιότητες της ηγεσίας. Αντίθετα, σε δεύτερο πλάνο περνούν η δημιουργικότητα και η δυνατότητα διαχείρισης της παραγωγικότητας.
Από την άλλη πλευρά, στις θέσεις της γενικής διεύθυνσης, της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και των πωλήσεων καταγράφεται η μεγαλύτερη έλλειψη σε προσόντα στελεχών.
Αυτό συμβαίνει γιατί στη θέση της γενικής διεύθυνσης έχουν πλέον μεταλλαχθεί οι προτεραιότητες και οι ανάγκες ηγεσίας, ενώ οι πωλήσεις αντιμετωπίζουν έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τέλος, η εφοδιαστική αλυσίδα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία λόγω του προσανατολισμού της πλειονότητας εταιρειών στη μείωση του κόστους.
«Οι ευκαιρίες έρχονται όταν κάποιος είναι έτοιμος να τις δει», δήλωσε η Νάνσυ Μαθιουδάκη, partner & διευθύντρια Ευρώπης Καταναλωτικού Κλάδου της Stanton Chase International. Η κρίση αποτελεί μια καλή «δικαιολογία» για τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη να διερευνήσουν κάθε δυνατότητα εξέλιξης της καριέρας τους, είτε εντός της εταιρείας στην οποία εργάζονται είτε εκτός, περνώντας και «τολμώντας» να δεχθούν προκλήσεις από νέους κλάδους, οι οποίοι προσφέρουν ακόμα ευκαιρίες καριέρας, όπως ο κλάδος της λιανικής, της υγείας κ.λπ.
ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2010
2 σχόλια:
Γιατί, εδώ δε βρίσκουν αρκετούς πακιστανούς;
ΑΜΑ ΦΥΓΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΗΣΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΦΘΗΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.
Δημοσίευση σχολίου