Πέμπτη, Απριλίου 01, 2010

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ...

Χρειάστηκε να περάσουν δύομισι χρόνια από το ολοκαύτωμα της Ηλείας και τον τραγικό θάνατο δεκάδων ατόμων, για να προχωρήσει η Δικαιοσύνη σε καταλογισμό ευθυνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Απριλίου έχουν κληθεί σε απολογία με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή οι υπεύθυνοι του Δήμου Ζαχάρως, της Νομαρχίας Ηλείας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού, της τοπικής αστυνομίας και άλλοι, για τον άδικο χαμό των 26 ανθρώπων στην Αρτέμιδα στις 24-8-2007. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και τα μέλη της οικογένειας του Γ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος έχασε εκεί τα 4 παιδιά του, τη γυναίκα και την πεθερά του.
Είχε προηγηθεί η άσκηση των ποινικών διώξεων κατά όλων των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου για τους θανάτους αυτούς από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου. Η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε τους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι έδωσαν δικαστική μάχη για να μην μπει η υπόθεση των ευθυνών στο αρχείο, όπως ζητούσε αρχικά, με απαλλακτική διάταξή της, η εισαγγελέας Πύργου.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Παρασκευόπουλου, Αντ. Φούσας, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις αλλά δεν θέλησε να τις σχολιάσει, ενόσω εκκρεμούν οι απολογίες των κατηγορουμένων. Ωστόσο, με δικές του ενέργειες, ασκήθηκε προσφυγή τον Νοέμβριο του 2009, κατά της απαλλακτικής διάταξης, την οποία ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών έκανε δεκτή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την απαγγελία κατηγοριών.
Οπως υποστήριζαν οι συγγενείς των θυμάτων, δεν δόθηκε βαρύτητα σε μαρτυρίες και εκθέσεις που καταδείκνυαν ότι οι αρμόδιοι για την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» (δήμος, Νομαρχία, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τοπικές πυροσβεστικές και αστυνομικές αρχές), αν και είχαν ενημερωθεί για την επικινδυνότητα των φαινομένων, δεν έπραξαν τίποτα για την προστασία των κατοίκων.
Το θέμα έχει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η καταστροφική πυρκαγιά έγινε παραμονές των εκλογών του 2007 και πολλοί είχαν καταγγείλει τότε τις τεράστιες ευθύνες που είχε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την έλλειψη αποτελεσματικού συντονισμού όλων των φορέων.

ΠΡΕΖΑ TV
1-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: