Με την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σχεδίαζαν οι τρομοκράτες του Επαναστατικού Αγώνα να δολοφονήσουν έναν από τους πιο γνωστούς έλληνες τραπεζίτες στο κέντρο της Αθήνας.
Τα στοιχεία που βρέθηκαν στους δύο σκληρούς δίσκους στο αυτοκίνητο του Γουρνά με αναλυτικά στοιχεία για το δρομολόγιο του τραπεζίτη και το επίπεδο θωράκισης του αυτοκινήτου του συνδυάζονται από την Αστυνομία με ένα σχεδιάγραμμα που βρέθηκε στο σπίτι του Νίκου Μαζιώτη στα Καλύβια. Στο σχεδιάγραμμα αυτό υπάρχει λεπτομερέστατη καταγραφή διαφόρων σημείων στην οδό Μητροπόλεως, όπου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επίθεση.
Οι κατηγορούμενοι φέρεται να είχαν μελετήσει τη θωράκιση του οχήματος που χρησιμοποιεί ο τραπεζίτης αλλά και την ασφάλειά του. Στις ηλεκτρονικές σημειώσεις τους υπάρχει υπολογισμός για τα εκρηκτικά ή τα όπλα που θα μπορούσαν να διαπεράσουν τη θωράκιση του οχήματος στις πόρτες και τα παράθυρά του, αλλά και το πώς θα μπορούσε να ακινητοποιηθεί με την αχρήστευση των ελαστικών του.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες είχαν καταλήξει στην τοποθέτηση παγιδευμένου οχήματος το οποίο θα εκρήγνυντο τη ώρα που θα περνούσε ο τραπεζίτης, ενώ ομάδα τρομοκρατών θα αναλάμβανε να «τελειώσει» το χτύπημα με τη χρήση αυτομάτων όπλων αν ο τραπεζίτης επιζούσε από την έκρηξη.
Παρόμοιο χτύπημα είχε γίνει από τη 17Ν στις 26 Ιουνίου 1988 με θύμα τον αμερικανό αξιωματούχο Ουίλιαμ Νορντίν στο Κεφαλάρι. Οι διωκτικές αρχές ωστόσο δεν αποκλείουν οι κατηγορούμενοι να επιχειρούσαν και χτύπημα με ρουκέτα, όπως είχε συμβεί στην επίθεση εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά που προκάλεσε τότε τον θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν.
Από τις υποκλαπείσες συνομιλίες οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν καταλήξει πως η δολοφονία του έλληνα τραπεζίτη ήταν ο νούμερο ένα στόχος της οργάνωσης και για την επιχείρηση αυτή εργάζονταν πυρετωδώς. Σε δεύτερο πλάνο, υποστηρίζουν αστυνομικές πηγές, βρισκόταν η επίθεση εναντίον της στατικής αστυνομικής δύναμης στην οδό Πανόρμου, απέναντι από την πλατεία του Αγίου Δημητρίου, το οποίο ήταν έτοιμο από επιχειρησιακής πλευράς.
Η Αντιτρομοκρατική επεκτείνει πλέον τις έρευνές της για τον εντοπισμό του οπλοστασίου της οργάνωσης σε 5 περιοχές της Αθήνας. Σε πρώτη προτεραιότητα παραμένει η Νέα Φιλαδέλφεια. Τα σενάρια που εξετάζουν οι αστυνομικοί και τα οποία σχετίζονται με την παρουσία του αυτοκινήτου- γιάφκας του Γουρνά αλλά και της σύλληψής του μόλις 300 μέτρα από την οδό Ανακούς είναι τρία: το πρώτο είναι πως ο Γουρνάς πήγε στην περιοχή για να απομακρύνει το αυτοκίνητο στο οποίο είχε φορτωθεί όλο το αρχείο της οργάνωσης και συνελήφθη προτού το καταφέρει. Το δεύτερο ήταν πως είχε προλάβει να μεταφέρει το αρχείο και τον οπλισμό σε δύο διαφορετικά οχήματα μαζί με συνεργό του, και συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική ενώ ο συνεργός του διέφυγε.
Η Αντιτρομοκρατική έφτασε στον εντοπισμό του 31χρονου Γουρνά όταν ο τελευταίος κάλεσε από το κινητό του ένα άγνωστο μέχρι στιγμής πρόσωπο. Τότε ο σούπερ κοριός έπιασε το στίγμα του και έγινε η σύλληψή του. Το τρίτο σενάριο υποστηρίζει πως ο Γουρνάς μετέφερε πρώτα το αρχείο και προτού προλάβει να μεταφέρει και τον οπλισμό, συνελήφθη. Στο σενάριο αυτό ελπίζουν οι αστυνομικοί πως θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψη και της νέας γιάφκας.
Ερευνες όμως πραγματοποιούνται στις περιοχές της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης. Η Αντιτρομοκρατική συνδυάζει επιθέσεις του Επαναστατικού Αγώνα στη Εurobank στην Αργυρούπολη αλλά και αρκετές ένοπλες ληστείες που διαπράχθηκαν σε περιοχές των νοτίων προαστίων.
Από τα ίχνη πυρίτιδας που εντοπίστηκαν στα διαμερίσματα του πέμπτου ορόφου στην οδό Μηδείας 7 στην Κυψέλη, οι αστυνομικοί εκτιμούν πως χρησιμοποιούνταν για παρασκευαστήριο μικρότερων εκρηκτικών μηχανισμών. Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, οι κατηγορούμενοι φέρονται να έκαναν ένα από τα σημαντικά λάθη τους πριν από ενάμιση μήνα. Ο Γουρνάς, που φέρεται να είχε νοικιάσει το διαμέρισμα με τα στοιχεία Δημοσθένης Μανδαλώζης, δεν είχε πληρώσει τα κοινόχρηστα για δύο μήνες και ο διαχειριστής της πολυκατοικίας αρχικά επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Εκείνος του είπε πως τα ενοίκιά του καταβάλλονται κανονικά και τον παρέπεμψε στον πατέρα του «Μανδαλώζη» που είναι υπαρκτό πρόσωπο (αλλά άσχετος με την υπόθεση) και μένει στην Καλαμάτα. Ο διαχειριστής εμβρόντητος άκουσε από τον πατέρα να λέει πως ο γιος του είναι ναυτικός και δεν νοικιάζει κανένα διαμέρισμα. Λίγες ημέρες όμως αργότερα τα κοινόχρηστα πληρώθηκαν και η υπόθεση δεν είχε συνέχεια.
Το «συλλογικό κατηγορητήριο» που όχι μόνο δεν εξειδικεύει, αλλά ούτε καν προσδιορίζει τη συμμετοχική δράση των φερομένων ως μελών της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας καταγγέλθηκε χθες επισήμως από τους συνηγόρους υπεράσπισης του κατηγορούμενου Χριστόφορου Κορτέση.
Η έλλειψη της «δικονομικής επιταγής» και η απόρριψη του σχετικού αιτήματος από τη 19η τακτική ανακρίτρια είχε ως αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να μην απολογηθεί επί της ουσίας για όσα του αποδίδονται, αλλά να εκληφθεί η στάση του ως «τυπική απολογία».
Ο Χριστόφορος Κορτέσης, όπως προανήγγειλαν οι συνήγοροί του κ.κ. Γιάννης Ραχιώτης και Βούλα Γιαννακοπούλου, θα προσφύγει στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Νωρίτερα, απολογούμενος ο Ευάγ. Σταθόπουλος απέδωσε την εμπλοκή του στην οργάνωση στην πολιτική δράση που έχει αναπτύξει λέγοντας ότι «όλα είναι στο φως». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι από το έτος 2001 έως το 2004, αλλά και από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2009 ήταν ακινητοποιημένος λόγω σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να έχει ενεργό ρόλο σε κανένα από τα κτυπήματα που του αποδίδονται με βάση το κατηγορητήριο.
Τελικά και οι δύο κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν.
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου