Τρίτη, Απριλίου 20, 2010

ΜΑΛΛΟΝ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΛΑ ΤΙ ΕΣΤΙ ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΑΠΑΤΖΕΣ...

Στις κατευθύνσεις των μέτρων, που προβλέπει το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της Ελλάδας, όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, θα γίνει η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για το πλαίσιο του κοινού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στις συζητήσεις αυτές, που αρχίζουν αύριο (η 20μελής αντιπροσωπεία από τους τρεις οργανισμούς θα μείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον δέκα ημέρες και θα έχει επαφές εκτός από το υπουργείο Οικονομικών και με άλλα υπουργεία, κοινωνικούς φορείς και την Τράπεζα της Ελλάδος), δεν θα υπάρχει «λευκή κόλλα χαρτί», διαψεύδοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς, τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων.
Ο υπουργός τόνισε επίσης, ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και λόγω της ενδεχόμενης αναθεώρησης προς τα πάνω την προσεχή Πέμπτη του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Επισήμανε ότι τα μέτρα, που έχουν ήδη ληφθεί για φέτος, υπερκαλύπτουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ. Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά ότι στις τετραμερείς αυτές συζητήσεις θα υπάρξει και σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, στην περίπτωση που ληφθεί παρόμοια απόφαση από την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει από μία έως τρεις εβδομάδες, καθώς θα προηγηθεί η αίτηση ενεργοποίησης από την Ελλάδα, η γνωμοδότηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και η απόφαση ανά χώρα (π.χ. ανάγκη έγκρισης από εθνικά κοινοβούλια).

Αντιστοίχως, στο ΔΝΤ η υλοποίηση του μηχανισμού πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. «Πολλές χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Ολλανδία, έχουν ήδη προχωρήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας δανεισμού της Ελλάδας και η κυβέρνηση θα πάρει την απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, όταν αυτή κρίνει», πρόσθεσε ο υπουργός.
Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες δανεισμού της Ελλάδας και την πρόοδο των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των τριών οργανισμών. Εάν υπάρξει αίτηση από την Ελλάδα, η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα είναι άμεση και η χώρα θα δανειστεί βραχυπρόθεσμα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έως ότου ολοκληρωθούν πλήρως οι διαδικασίες για τον μηχανισμό.
Έτσι, θα έχουμε τους αναγκαίους πόρους για τις δανειακές ανάγκες του Μαϊου, οι οποίες μετά τη σημερινή δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων είναι κάτω από 10 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ο υπουργός δήλωσε «δεν είμαι από αυτούς, που είτε δαιμονοποιούν, είτε ενθουσιάζονται με το ΔΝΤ».
Σε ερώτηση για τον λόγο Διεύρυνσης των περιθωρίων των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα (spreads) ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η Διεύρυνση αποδίδεται στην έως τώρα ασάφεια για τον μηχανισμό στήριξης, στον προβληματισμό για τη μεσοπρόθεσμη δυναμική του δημοσίου χρέους (χαρακτήρισεν πάντως κάποιες από τις προβλέψεις «εκτός πραγματικότητας») και στο γεγονός ότι κάποιοι αποκομίζουν κέρδη.
Ο υπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος δεν θα είναι τόσο δυσμενής, όπως εκτιμούν κάποιοι, και πρόσθεσε, ότι υπάρχει και η «γκρίζα οικονομία», που λειτουργεί ως μαξιλάρι για να μην βρεθεί η Ελλάδα σε μεγάλη ύφεση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε το άνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι το κόστος εργασίας δεν εξηγεί την πτώση της ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια.
Τις επόμενες εβδομάδες, εξάλλου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, για την οποία η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τώρα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου.
Ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και εκεί, θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Ταμείου.
Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει «road show» για την έκδοση ομολόγων σε δολάρια, καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος για αυτό.

ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μια ερώτηση, γιατί γίναμε ξαφνικά όλοι Ειδήμονες.
Εσύ σας οικονομολόγος γνωρίζεις καλά το ΔΝΤ, έτσι δεν είναι?
για διαφώτισέ μας λίγο...