Τρία «καυτά» θέματα αναμένεται να διεξέλθει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, καθώς στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα μεταξύ των τεχνοκρατών του Ταμείου και της ελληνικής κυβέρνησης δεν βρέθηκε «συμβιβαστική» λύση.
Το ένα ζήτημα αφορά την περίφημη μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Το ΔΝΤ επιμένει ότι αυτή πρέπει να αρχίσει άμεσα, εντός δηλαδή του 2010, και ζητά συγκεκριμένα τη μείωση κατά 30% του επιδόματος αδείας και κατά 30% του δώρου των Χριστουγέννων. Μια τέτοια μείωση, λένε οι τεχνοκράτες, θα οδηγούσε σε περιορισμό των ετήσιων αποδοχών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 6%. Η «φόρμουλα» που επέλεξαν για τη μείωση έχει καθαρά νομικό χαρακτήρα- επειδή το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων έχει θεσμοθετηθεί με νόμο και άρα νομοθετικά μπορεί και να μειωθεί, χωρίς άλλες διαδικασίες. Το δεύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι σχετικό με το Ασφαλιστικό, όπου το ΔΝΤ απαιτεί εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2011 ή το 2012 το αργότερο- αντί του 2018 που θέλει η ελληνική κυβέρνηση ή του 2013 που θα δεχόταν η Κομισιόν. Επιπλέον, απαιτεί ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνει με βάση τις εισφορές του συνόλου του εργασιακού βίου- και όχι της τελευταίας δεκαετίας- κάτι που οδηγεί σε ακόμη πιο μειωμένες συντάξεις.
Το τρίτο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις αφορά την απελευθέρωση στην αγορά εργασίας, όπου το ΔΝΤ δεν απαιτεί απλώς να προχωρήσει η σχετική νομοθεσία το 2010. Θέλει ακόμη πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, με πάγωμα του κατώτατου ημερομισθίου και μισθού που έχει ορισθεί από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι νομικά δεν γίνεται να καταργηθούν οι κλαδικές συμβάσεις, οι τεχνοκράτες... παρουσίασαν δικό τους ειδικό σε θέματα εργατικής νομοθεσίας, με εμπειρία από άλλες χώρες, που «απέδειξε» πως αυτό γίνεται!
Εκτός από αυτά τα τρία εντελώς συγκεκριμένα «αγκάθια», στις διαπραγματεύσεις έχει σημειωθεί και μια συνολική διαφωνία: οι άνθρωποι του Ταμείου υποστηρίζουν μια εμπροσθοβαρή πολιτική- όλες οι αλλαγές και τα μέτρα δηλαδή να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν- με ταυτόχρονη προώθηση όλων των μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη μεριά, θα επιθυμούσε τα πάντα να προωθηθούν για τα δύο επόμενα έτη, αλλά και τα «μέτωπα» να ανοίγουν ένα ένα, με το επιχείρημα ότι μπορεί να προκληθεί γενικευμένη κοινωνική έκρηξη.
Κάποιοι στην κυβέρνηση μπορεί να πιστεύουν ότι ο γνωστός για την ευγένειά του υπουργός Οικονομικών θα επιδοθεί σε κάποιου είδους... ματς με τον κ. Στρος-Καν. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα πρέπει να αποκλείεται, όπως ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την παραμονή της αναχώρησης του κ. Παπακωνσταντίνου για την Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε σε θέση να βάζουμε κόκκινες γραμμές».
Ο αντίκτυπος. Πάντως, η ανακοίνωση της Αθήνας για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ευρωζώνης προκάλεσε ανακούφιση πρωτίστως στις Βρυξέλλες, αλλά και στους παράγοντες του ΔΝΤ. Και αυτό διότι όπως έλεγαν ανώτερες κοινοτικές πηγές, τεχνικά η χρεοκοπία είναι μια πραγματικότητα για την Ελλάδα, ενώ έχει αρχίσει να εκδηλώνεται το διαβόητο ντόμινο, με την Πορτογαλία να βάλλεται και παράλληλα το ευρώ να έχει πέσει στο κατώτατο σημείο του τελευταίου έτους. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι τόσο ο κ. Μπαρόζο όσο και ο Ολι Ρεν- ο τελευταίος βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον- παρότρυναν την Αθήνα να επισπεύσει την προσφυγή της και να μην εξαντλήσει το διάστημα της διαπραγμάτευσης, που θεωρητικά λήγει κάπου στις 15 Μαΐου. «Μιλάμε πλέον για ένα πρόβλημα της ευρωζώνης, όχι απλώς της Ελλάδας», έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Παράλληλα, επεσήμαιναν ότι «έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι αγορές είναι κλειστές για την Ελλάδα και κάθε μέρα που περνάει θα μπορούσε να προκαλέσει απρόβλεπτες καταστάσεις, κυρίως στον χώρο των τραπεζών που δεν διαθέτουν πλέον ρευστό». Σαφάρι ελέγχων, με αυστηρές ποινές και διώξεις σε όσους συστηματικά φοροδιαφεύγουν, προβλέπουν μεταξύ των άλλων οι προτάσεις του ΔΝΤ. Στο σημείωμα μάλιστα που παρέδωσαν στην κυβέρνηση, αναφέρονται χαρακτηριστικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι), το 75% των οποίων όπως σημειώνεται δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο. Οι προτεραιότητες προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός από ένα πρόγραμμα ελέγχων για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι επίσης η αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ, η διασφάλιση της είσπραξης των φόρων από τους έχοντες τα μεγαλύτερα εισοδήματα, η ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες κ.λπ. Επίσης, το ΔΝΤ συστήνει μια άμεση δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν: την άμεση κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, τον άμεσο έλεγχο των δαπανών με στενή παρακολούθηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι φορείς του Δημοσίου, ανώτατα όρια πιστώσεων ανά υπουργείο για το 2011 (από τον Ιούνιο), κ.ά.
ΠΡΕΖΑ TV
24-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου