Κυριακή, Απριλίου 25, 2010

ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΠΝΙΓΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ...

Σε… εθνική κατάθλιψη βρίσκονται οι Έλληνες. Η οικονομική κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που συγκλονίζουν ήδη τη χώρα, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας για την επόμενη μέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας στους τρεις φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ σχεδόν εννιά στους δέκα δηλώνουν ότι η εύρεση εργασίας έχει καταντήσει… “τζακ ποτ”.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση και η ανεργία αποτελούν δύο από τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, αλλά και των αποπειρών αυτοκτονίας στη χώρα μας. Όπως επισημαίνουν στη “ΜτΚ” οι ειδικοί, οι άνεργοι ηλικίας μεταξύ 35 και 40 ετών, οι επιχειρηματίες, αλλά και οι 50άρηδες, που χάνουν ξαφνικά τη δουλειά τους, είναι αυτοί που συνήθως οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες, με αποτέλεσμα να κλείνονται μέρα με την ημέρα στον εαυτό τους, να χάνουν την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στη ζωή τους και να θεωρούν τον εαυτό τους ανάξιο ακόμη και για τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα, πόσο μάλλον για να πληρώσουν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί σε τράπεζες, να σώσουν την επιχείρησή τους ή να βρουν δουλειά. Συνεπώς, η κατάθλιψη κυριεύει τη ζωή και τη σκέψη τους και συχνά οδηγούνται στην απόπειρα αυτοκτονίας ή και στην αυτοκτονία. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι “τιμωρούν” τον εαυτό τους επειδή απέτυχαν, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα την οικογένειά τους από το πρόβλημα.
“Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των ατόμων που καλούν στη γραμμή 1018 και οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων και της ανεργίας. Οι ηλικίες ποικίλλουν, καθώς ξεκινούν από τα 20 έτη και φτάνουν έως και τα 50. Η τωρινή κατάσταση με την οικονομική κρίση και το αβέβαιο μέλλον σαφώς επιβαρύνει την κατάσταση των καλούντων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τις αυτοκτονικές τάσεις που παρατηρούνται στη χώρα μας. Τα οικονομικά και η ανεργία είναι ένα μέρος των αιτίων που οδηγούν στην αυτοκτονία ή την απόπειρα αυτοκτονίας”, εξηγεί στη “ΜτΚ” η ειδικευόμενη ψυχίατρος της τηλεφωνικής γραμμής 1018 Ελένη Μπεκιάρη.
Πρόκειται για μία γραμμή που ιδρύθηκε το 2007 από τη μη κυβερνητική οργάνωση “Κλίμακα” και λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Καθημερινά δέχεται τέσσερα-πέντε τηλεφωνήματα, αλλά υπάρχουν και περίοδοι που τα τηλεφωνήματα φτάνουν τα 15-20 ημερησίως. Η γραμμή λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, επτά μέρες την εβδομάδα και η κλήση από σταθερό ή κινητό χρεώνεται με μία αστική μονάδα.
Σύμφωνα με την κ. Μπεκιάρη, στη γραμμή καλούν κυρίως γυναίκες, οι οποίες, εκτός των άλλων, αντιμετωπίζουν και οικονομικά προβλήματα ή έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Το σημαντικό είναι ότι η γραμμή παρέχει ανωνυμία κι αυτό κάνει πιο εύκολη την επικοινωνία. Οι γυναίκες που καλούν συνήθως έχουν ήδη κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και σκέφτονται να ξανακάνουν. Άλλες πάλι καλούν όχι για τον εαυτό τους, αλλά για κάποιον δικό τους που αντιμετωπίζει πρόβλημα κι έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Όπως εξηγεί η κ. Μπεκιάρη, στις περισσότερες περιπτώσεις των ανθρώπων που εμφανίζουν τάσεις αυτοκτονίας, προϋπάρχει κατάθλιψη. Γι’ αυτήν φταινε οι συνθήκες ζωής και τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου και πώς έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Ιδιαίτερο ρόλο παίζουν και βιολογικοί λόγοι, όπως ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου υπό αντίξοες συνθήκες.
“Τα προειδοποιητικά σημάδια της κατάθλιψης είναι ότι ο πάσχων κλείνεται στον εαυτό του, δεν τον ευχαριστεί τίποτα, κλαίει πολύ ή καθόλου, του κόβεται η όρεξη ή τρωει συνεχώς, λέει ότι είναι ανάξιος ακόμη και για μικρά πράγματα, είναι απελπισμένος ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, σκέφτεται το θάνατο και χαρίζει προσωπικά του αντικείμενα. Τα σημάδια είναι εμφανή, αλλά ο ίδιος και οι γύρω του μπορεί να μην τα αναγνωρίζουν ή κι αν ακόμη τα αναγνωρίσουν, να φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια”, επισημαίνει η κ. Μπεκιάρη.
Πάντως το σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι πρόληψη υπάρχει και η αυτοκτονία μπορεί να αποφευχθεί, αρκεί αυτός που κινδυνεύει ή ένα συγγενικό του πρόσωπο να αναζητήσουν βοήθεια.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 300-400 αυτοκτονίες, αριθμός που μεταφράζεται σε μία αυτοκτονία την ημέρα. Οι γυναίκες κάνουν δύο με τρεις φορές περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας σε σύγκριση με τους άνδρες. Μία από τις αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν λιγότερο θανατηφόρα μέσα για την αυτοκτονία, όπως χάπια και κόψιμο φλεβών, ενώ οι άνδρες, ως πιο βίαιοι από τη φύση τους, επιλέγουν τον απαγχονισμό και τα όπλα.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα τελευταία 45 χρόνια οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά 60%. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως αυτοκτονούν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε μία αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα, ενώ οι μη θανατηφόρες απόπειρες είναι 15-20 φορές περισσότερες.

ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2010


Νικολετα Μπουκα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

swpa kaimene