Δευτέρα, Απριλίου 12, 2010

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΡΕΙΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ

Εντονες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προκάλεσε η αναμενόμενη, πλην καθοριστική για την αναδιαμόρφωση της αγοράς εργασίας, απόφαση του ΣτΕ να εγκρίνει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ενσωματώνεται η κοινοτική Οδηγία σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων κολεγίων συνεργαζόμενων με ξένα Πανεπιστήμια.
Η υποβάθμιση των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ και -ουσιαστικά- η εξομοίωσή τους με τους τίτλους των κολεγίων, αποτελεί τον πυρήνα των καταγγελιών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Την ώρα που ανοίγει η πόρτα όχι μόνο του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα (μέσω δικαιώματος συμμετοχής στο ΑΣΕΠ) στους 30.000 αποφοίτους των κολεγίων, καθώς και σε όποιον άλλον ενδιαφερόμενο υπήκοο ευρωπαϊκής χώρας, τα ΤΕΙ περιμένουν ακόμη την αναγνώριση αντίστοιχων δικαιωμάτων για εκκρεμούσες (24) ειδικότητες, ενώ τα Πανεπιστήμια και ειδικά τα Πολυτεχνεία των 5ετών σπουδών βλέπουν τα πτυχία να εξισώνονται με τους τίτλους τριετών σπουδών. «Πλήττεται το κύρος των δημόσιων Πανεπιστημίων και μπορεί να προκαλέσει αναταραχές στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» προειδοποιεί ο πρύτανης του Ε.Μ.Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ενώ ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, Γιάννης Τσάκνης, καταγγέλλει την καθυστέρηση για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο να κλείσουν πολλά περιφερειακά τμήματα.

Η νέα τάξη πραγμάτων (η οποία θα διαμορφωθεί οριστικά με την επαναδειοδότηση των 33 κολεγίων που έχει ανακοινώσει η κ. Διαμαντοπούλου) προσδιορίζεται ως εξής:
- Μέχρι το 2013 αρμόδιο όργανο για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων κολεγίων συνεργαζόμενων με ξένα Πανεπιστήμια θα είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), που θα συσταθεί εκ νέου και με προεδρεύοντα νομικό σύμβουλο του υπουργείου Παιδείας. Το ΣΑΕΠ θα απαντά εντός τριών μηνών στις σχετικές αιτήσεις, ενώ αν κρίνει σκόπιμο έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τον ενδιαφερόμενο σε δοκιμασία επάρκειας ή να του επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα, όπως άσκηση προσαρμογής έως και τρία χρόνια, ειδικά στις περιπτώσεις που αφορούν εκπαίδευση αποκτηθείσα σε διάστημα μικρότερο από αυτό που απαιτείται στη χώρα μας.
- Από το 2013 η ευθύνη μεταφέρεται στα επιμελητήρια και τις επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις (ιατρικοί, φαρμακευτικοί, δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος κ.ά.).
- Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει συσταθεί και ο αρμόδιος για την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων φορέας, καθώς όλοι οι τίτλοι και οι όποιες μορφές γνώσης θα ενταχθούν στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.

Βασικές προϋποθέσεις:
- Οι πτυχιούχοι κολεγίων-συνεργαζόμενων με ξένα Πανεπιστήμια για να τύχουν αναγνώρισης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων θα πρέπει να έχουν προηγουμένως λάβει την άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του τίτλου. Διαδικασία ούτε εύκολη ούτε σύντομη. Ανάλογα με το είδος των σπουδών ο ενδιαφερόμενος ενίοτε χρειάζεται διπλάσιο και περισσότερο χρόνο από αυτόν των σπουδών του για την κάλυψη των απαιτούμενων κριτηρίων (περαιτέρω τίτλοι, ένταξη σε ειδικά προγράμματα, εργασία, εξετάσεις κ.ά.).
- Οι διατάξεις της Οδηγίας αφορούν μόνον τα κολέγια που συνεργάζονται με ξένα Πανεπιστήμια, καθώς από τα τελευταία θα λάβουν και το πτυχίο. Τα κολέγια δίνουν απλώς βεβαιώσεις.

ΠΡΕΖΑ TV
12-4-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γιατι αυτοι που τις διοργανωνουν ειναι αυτην την ωρα στον εισαγγελεα και οι φιλοι τους απεξω για συμπαρασταση