Πέμπτη, Απριλίου 22, 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΗΡΙΑΛ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ...ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΠΟΥΝΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΑΝΙΔΑΣ...

Απειλές εκ μέρους του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, σε περίπτωση που το πόρισμα για το Βατοπαίδι πρωτοκολλείτο στη Βουλή, κατήγγειλε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η αντεισαγγελέας Εφετών, Ελένη Σωτηροπούλου.
Η κα Σωτηροπούλου, είχε παραιτηθεί από τον εισαγγελικό κλάδο το 2008, μαζί με τον ομόλογό της Ηλία Κολιούση, αναφέροντας ότι διέκρινε πρόθεση εκ μέρους του κου Σανιδά και του προϊσταμένου τους, Κυριάκου Καρούτσου, να εμποδίσουν την έκδοση πορίσματος, που να διέκρινε αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Σήμερα, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, σκιαγράφησε με μελανά χρώματα, την σχέση τους με τους δύο ανωτέρους τους, αφότου τους γνωστοποίησαν την κατεύθυνση του υπό έκδοση πορίσματος.

«Απειληθήκαμε απ’ τον κο Σανιδά με πειθαρχικό έλεγχο, ότι θα τον βρίσκαμε μπροστά μας σε περίπτωση που υποβάλλαμε την υπόθεση στη Βουλή. Κάποια στιγμή μας είπε «προσέξτε γιατί πάτε και κόντρα στην παραγγελία μου. Εγώ μιλάω για παραπλανηθέντες υπουργούς». Αυτό ήταν το νόημα. Δεν μπορώ να σας μεταφέρω ακριβώς τη στιχομυθία. Θα μας γύριζε την δικογραφία πίσω και το μόνο που θα πετυχαίναμε, θα ήταν δημοσιογραφικός θόρυβος ότι πάει κι έρχεται η παραγγελία - και όταν θα ερχόταν σε σας η υπόθεση θα θαβόταν. Μας έδωσαν δεύτερη παραγγελία για νέες ανακριτικές πράξεις και πέραν αυτού, τοποθετήθηκε προϊσταμένη της εργασίας μας η Ευσταθία Σπυροπούλου. Θεωρήσαμε ότι δεν είχαμε πια άλλο περιθώριο για να περισώσουμε την ανεξαρτησία στην κρίση μας και την αξιοπρέπειά μας, ότι πρέπει να φύγουμε από το Σώμα. Και φύγαμε την επόμενη μέρα» ανέφερε η μάρτυς.
«Είχαν διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε άποψη. Από εκεί και πέρα έπρεπε να γίνουν κάποιες ενέργειες για να μην κάνουμε πράξη αυτό που είχαμε πει. Και βέβαια φαντάζομαι ότι ποτέ δεν υποψιάστηκαν, ότι εμείς θα χορεύαμε, επαγγελματικά, το χορό του Ζαλόγγου και θα πέφταμε από το παράθυρο. Αυτό ίσως δεν το προέβλεψαν» συμπλήρωσε η κα Σωτηροπούλου.

Μετά την παραίτησή τους, έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος «έδειξε κατανόηση. Δεν συμφωνούσε με την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το συμπέρασμα ήταν ότι ορθώς ενεργήσαμε». Ο υπουργός τους πρότεινε να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους και, εφόσον οι ίδιοι επέμεναν, να αλλάξουν υπηρεσία. Η ίδια, «έκανε το λάθος», όπως είπε, να το δεχθεί. Μέχρι να τοποθετηθεί στην υπηρεσία που ζήτησε, έμεινε 4 μήνες στην ίδια. «Το κλίμα δεν μας σήκωνε εκεί μέσα, πώς να το πω; Να σας πω ότι ο κος Καρούτσος, έφτασε να βγάλει και το όνομά μου, την πινακίδα από το γραφείο μου και να με παίρνει τηλέφωνο ο επιμελητής και να μου λέει: «Φύγε από το γραφείο σου»; Τι να σας πω τώρα; Δηλαδή, τα υπέστην παγιδευμένη…»
«Πως εξηγείτε ότι ο κος Σανιδάς, ενώ ανέσυρε την υπόθεση απ’ το αρχείο, ξαφνικά κολλάει σε μία πεποίθησή του και λέει, ότι εγώ θεωρώ ότι οι υπουργοί παραπλανήθηκαν; Τα δύο γεγονότα, δεν είναι εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους;» αναρωτήθηκε η Ελ. Βόζενμπεργκ.
«Δεν μπορώ να υπεισέρθω στη σκέψη του κυρίου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» απάντησε η μάρτυς. Ενδεχομένως, τα στοιχεία που είχε στα χέρια του να του επέτρεπαν αυτήν την κρίση. Από εκεί και πέρα όμως, ακολούθησε σειρά εγγράφων και καταθέσεων που δεν άφηναν άλλο περιθώριο. Γιατί έμμενε στη θέση του δεν μπορώ να το γνωρίζω. Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω».
«Είστε τυχερή που βρέθηκε στην πορεία σας μία τέτοια στιγμή, γιατί σας έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξετε μερικά πράγματα, που πρέπει να αναδεικνύονται» εξήρε την μάρτυρα ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Μανώλης Μπεντενιώτης. «Ήταν πολύ ξεχωριστή στιγμή για την πορεία του καθένα μας».
- «Κύριε πρόεδρε, αγιοποιείτε την στάση που αναιρεί τη δική σας» σχολίασε ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ, Ν. Δένδιας.
- «Εγώ επαινώ τους εισαγγελικούς λειτουργούς που παίρνουν την ευθύνη τους» απάντησε ο Μ. Μπεντενιώτης.
- «Ο κος Σανιδάς, είχε την ίδια άποψη με το ΠΑΣΟΚ. Ότι σε σχέση με τους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη, θέμα ποινικής διερεύνησης δεν τίθεται» ανταπάντησε ο Ν. Δένδιας.

Με πρόταση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρη, θα συζητηθεί σε δεύτερη ευκαιρία το ενδεχόμενο να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε τις ενέργειες του Γ. Σανιδά. Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή, διευκρινίζοντας πως το πράττει, μονάχα προκειμένου να μην δώσει την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να απέχει από τις εργασίες της, όπως είχε αφήσει να υπονοηθεί, χθες, ο Νίκος Δένδιας.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ...

Σε κατηγορηματική διάψευση προηγούμενης κατάθεσης που τον ήθελε εμπλεκόμενο στην επιλογή εκτάσεων εκ μέρους της Μονής Βατοπαιδίου, στο Γραμματικό, προέβη ο σύμβουλος του δήμου Μαραθώνα και παράγων του κόμματος Νέας Δημοκρατίας στην Ανατολική Αττική, Κώστας Νησιώτης.
Διαψεύδοντας τον νομαρχιακό σύμβουλο Αττικής, Δημήτρη Κωνσταντινίδη, που τον ήθελε να περιηγείται την περιοχή του Γραμματικού το 2006, συνοδευόμενος από τον μοναχό Αρσένιο της Μονής Βατοπαιδίου, ο κος Νησιώτης ανέφερε πως «δεν έχω περιηγηθεί ποτέ τη συγκεκριμένη περιοχή. Έχω παραδεχθεί ενώπιον μιας κάμερας στο κανάλι «MEGA», ότι έχω δει τον Αρσένιο δύο φορές σαν στενός συνεργάτης του δημάρχου Μαραθώνος, κατά το τέλος του 2007 προς 2008, αφού μας ανακοίνωσε ότι έχει γίνει η ανταλλαγή μιας έκτασης στα όρια του δήμου Μαραθώνος με το Γραμματικό - και ήθελε να δει το δήμαρχο, για να έχει την πολιτική θέση του δημάρχου για το θέμα της Μονής που ήθελε εκεί να φτιάξει κάτι. Μέχρι και την ημέρα που επισκέφθηκε το γραφείο του δημάρχου, εγώ δεν εγνώριζα τίποτα γι’ αυτό» ανέφερε ο μάρτυς.
Σε ερώτηση εάν ο ίδιος υπήρξε «κομματάρχης του Θ. Ρουσόπουλου», ο κος Νησιώτης απάντησε: «Κομματάρχης; Θεωρώ ότι έχουν τελειώσει. Στο παρελθόν. Ήμουν πολιτικός φίλος του κ. Ρουσόπουλου και αυτό συνέβη λόγω της ιδιότητάς μου στο γραφείο του δημάρχου Μαραθώνος. Θέλαμε κάποια σχέση με πολιτικά πρόσωπα. Τον κ. Ρουσόπουλο τον γνώρισα στο γραφείο του τον Απρίλιο ή το Μάιο του 2007. Τότε ξεκίνησε μια συνεργασία με το δήμο του Μαραθώνα και μια επαφή. Και πριν τις εκλογές του 2007, τον Αύγουστο, έγινε μια συγκέντρωση στο σπίτι μου με αρκετό κόσμο για να τον προωθήσουμε για τις εκλογές. Τελικά, ανεστάλη η κάθοδος στις εκλογές».

Οι εξηγήσεις του μάρτυρα, δεν έπεισαν τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μαν. Μπεντενιώτη, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία του, αντιλέγοντας πως και ο ίδιος ήταν σε γνώση των επισκέψεων του Αρσενίου στην περιοχή. «Μάλιστα, ο πρώην και ο νυν πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού, είχαν συντάξει υπομνήματα. Πολλά από αυτά έχουν έρθει και σήμερα εδώ. Όταν ένας είναι σύμβουλος στο δήμο Μαραθώνα και δεν έχει πάρει είδηση κάτι τέτοιο και το αντιλαμβάνεται και το γνωρίζει πολύ αργότερα, δε νομίζω ότι έχει την αξιοπιστία να απαντήσει σε οτιδήποτε. Θα ήθελα να επιτρέψουμε στο μάρτυρα να αποχωρήσει» παρατήρησε.
«Κύριε πρόεδρε, επειδή θίγομαι πολύ από αυτά που υπονοείτε εδώ μέσα, σας καλώ λοιπόν, εφόσον εσείς γνωρίζατε πριν από εμένα το συγκεκριμένο θέμα, να το αποδείξετε» αποκρίθηκε ο μάρτυς. «Εγώ εργάζομαι στη Δημοτική Επιχείρηση του δήμου Μαραθώνος από το Σεπτέμβριο του 2007 με σύμβαση έργου. Μέχρι τότε ήμουν σε μια άλλη δουλειά στη Βαρυμπόμπη. Δεν είχα καμία σχέση με το δήμο του Μαραθώνα και ούτε ανακατευόμουν με όλα αυτά. Όλα αυτά που έχουν κατατεθεί εναντίον μου είναι ψευδέστατα και θα ήθελα από την Επιτροπή σας, να μου δώσετε τα Πρακτικά για το ποιος κατέθεσε τέτοια πράγματα. Επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου» συμπλήρωσε ο κος Νησιώτης.

Τρίτος μάρτυρας στη σημερινή διαδικασία, υπήρξε ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Βασίλειος Κουρούμαλης, ο οποίος είχε εξεταστεί και κατά την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή.
Ο κος Κουρούμαλης χαρακτήρισε «απίστευτη, παράνομη, απαράδεκτη και πρωτοφανή», την όλη διαδικασία ανταλλαγής της (παραχωρηθείσας στη Μονή Βατοπαιδίου), λίμνης Βισθωνίδας με ακίνητα του Δημοσίου και εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι υπήρξε συντονιστής σε ανώτατο επίπεδο: «Είναι ζήτημα αν έχουν γίνει τέσσερις ή πέντε ανταλλαγές ακινήτων του Δημοσίου. Η μια είχε γίνει στην Αργολίδα στην οποία υπηρετούσα. Είχε μια διαδικασία δέκα ετών - και δεν ξέρω αν ολοκληρώθηκε. Τέτοια ταχύτητα, τέτοια κεραυνοβόλα επέμβαση για την επίλυση των ζητημάτων δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει στο ελληνικό Δημόσιο. Εδώ άλλες υποθέσεις σέρνονται, μείζονος σημασίας. Αυτή η διαδικασία ήταν μια κορύφωση ταχύτητας σε βαθμό εξοργιστικό. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο».
Ο μάρτυρας έκρινε πως στην περίπτωση της διπλής υπουργικής απόφασης για τις ανταλλαγές, στοιχειοθετείται κατάχρηση εξουσίας, εφόσον η απόφαση στερείτο δημοσιότητας αν και ήταν «μείζονος σημασίας» - ενώ έντονη υπήρξε και η δυσφορία του για τις αποφάσεις των συναδέλφων του στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τόσο στην αποδοχή του αιτήματος της Μονής για «ανταλλαγές» εκτάσεων, όσο και στο αίτημά της για επιστροφή τους μέσω συμβολαίου επαναφοράς.
«Δυστυχώς, δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια, ώστε διοικητικά τουλάχιστον, να υπάρξει μία έρευνα, μια ΕΔΕ, για τα άτομα που ενεπλάκησαν. Το Δημόσιο ακόμα δεν έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, όπως θα έπρεπε κατά την άποψή μου. Δεν υπάρχει παράσταση πολιτικής αγωγής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Κουρούμαλης.

ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

A, RE GAMIDI SANIDA,
TI ANTRAS! TI H8OS!

GAMW TO MOUNI POU SE PETA3E TRISKATARATE MALAKA

AUTH H XWRA DEN PROKEITAI NA PAEI MPROSTA AN AUTA TA MOUNIA DIKASTES KAI EISAGGELEIS DE FTYSOUN TO GALA POU BYZA3ANE.

MOURGOI KWLOPAIDA KAI ALHTES