Η σοβαρή κρίση στην οποία βρίσκεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η ηγεσία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία εκδηλώθηκε πλέον ανοιχτά τις προηγούμενες μέρες με την ίδρυση ενός νέου κόμματος, της «Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον» (MEGA στα αλβανικά).
Η κρίση αυτή είχε ξεκινήσει ήδη από τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, όταν το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) αποφάσισε να εγκαταλείψει το κόμμα του Σαλί Μπερίσα και να συνεργαστεί με τους σοσιαλιστές του Εντι Ράμα. Αποτέλεσμα ήταν να εκλεγεί μόνο ένας βουλευτής με το ΚΕΑΔ, δύο με το κόμμα του αλβανού πρωθυπουργού και τρεις με το Σοσιαλιστικό.
Το νέο κόμμα αποτελεί διάσπαση του ΚΕΑΔ (που είναι η έκφραση της γνωστής «Ομόνοιας»), αφού τα περισσότερα στελέχη του προέρχονται απ' αυτό. Οι δρόμοι τους χώρισαν με αμοιβαίες καταγγελίες για «πατριδοκαπηλεία», «προδοσία» και «προσωπικές στρατηγικές», γεγονότα που έχουν αποξενώσει τα τελευταία χρόνια τους περισσότερους ομογενείς από τις κομματικές διαδικασίες. Μάλιστα η «Ομόνοια» κατήγγειλε ότι πίσω από τους ιδρυτές του MEGA βρίσκονται «τμήματα του κρατικού μηχανισμού» των Τιράνων.
Το αποτέλεσμα της διαπάλης για το ποιο από τα δύο κόμματα θα μπορέσει να εκπροσωπήσει πολιτικά τα όλο και λιγότερα μέλη της μειονότητας θα φανεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά μέχρι τότε τα προβλήματα των ομογενών και η προστασία των δικαιωμάτων τους δεν φαίνεται να έχουν τις καλύτερες προοπτικές.
Μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος περιλαμβάνονται πρώην βουλευτές και υπουργοί, όπως οι Θωμάς Μήτσου, Κώστας Μπάρκας, Ανδρέας Ζορμπαλάς και Χρηστάκης Κίτσος. Ωστόσο η διοίκηση του κόμματος θα εκλεγεί με ψηφοφορία από τα μέλη το επόμενο διάστημα.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όχι χωρίς προβληματισμό, καθώς, όπως λένε έμπειροι διπλωμάτες, στα ζητήματα της μειονότητας παρατηρείται έντονη κινητικότητα, αλλά, δυστυχώς στο πλαίσιο ενός όλο και πιο περιορισμένου αριθμού ανθρώπων που φαίνονται διατεθειμένοι να συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές. Αλλωστε μεγάλο μέρος των ομογενών έχει έρθει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, διατηρώντας χαλαρούς δεσμούς με τους τόπους καταγωγής τους.
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2010
1 σχόλιο:
αντι να συμμετεχουν στα κομματα των αλβανων κατακτητων τους οι βορειοηπειρωτες να τα βρουν να φτιαξουν εναν νεο ελληνικο φορεα που θα διεκδικησει αυτα που λεει η συνθηκη της κερκυρας του 1914...αυτονομια!!!
Δημοσίευση σχολίου