Ή ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ...Ή Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΧΕΙ ΤΖΑΖΕΨΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ...
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΒΡΕ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ,ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙHΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ;;;
ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΣ ΧΤΙΣΤΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ...
Ο ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ.
ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΟΥ ΛΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!!!
Τη «χρυσή τομή» αναζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις παρανομίες σε ημιυπαίθριους, πιλοτές και υπόγεια. Είναι σαφές ότι πρόκειται για περιβαλλοντικό πρόβλημα, αφού στην ουσία συνιστούν αύξηση των συντελεστών δόμησης και μάλιστα σε βάρος των νομοταγών ιδιοκτητών. Εχει όμως σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις, καθώς αφορά 1-1,5 εκατ. ιδιοκτησίες και επομένως δεν προβλέπεται να αναλάβουν δράση οι... μπουλντόζες.
Το πακέτο των μέτρων θα παρουσιαστεί από την Τίνα Μπιρμπίλη στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Πολλές παράμετροι του προβλήματος επανεξετάζονται ώς την τελευταία στιγμή, έχει όμως οριστικοποιηθεί ότι:
Θα τακτοποιηθούν μόνον οι παρανομίες που έχουν γίνει μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής και εφόσον η χρήση τους επιτρέπεται στην περιοχή.
Θα καταβάλλονται πρόστιμα από τους ιδιοκτήτες, το ύψος των οποίων δεν έχει καθοριστεί.
Θα συγκεντρώνονται οι εισπράξεις στο υπό δημιουργία «πράσινο ταμείο» και θα διατίθενται για έργα πράσινου και ανάπλασης σε υποβαθμισμένες περιοχές στην πολεοδομική ενότητα όπου βρίσκεται το ακίνητο.
Η Τίνα Μπιρμπίλη έχει δεχτεί εισηγήσεις για αντιμετώπιση των παραβάσεων ανάλογα με τη βαρύτητά τους και την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται διαφορετικές τακτικές:
Για παράνομα κλεισμένους χώρους με επιφάνεια έως 5 τετραγωνικά είναι πιθανόν να μην καταβάλλεται κανένα χρηματικό πρόστιμο.
Για μεγαλύτερες επιφάνειες και έως 10 τετραγωνικά το πρόστιμο θα είναι χαμηλό και θα αντιπροσωπεύει το πολύ το 8% της αντικειμενικής αξίας του παράνομου χώρου. Υπολογίζεται ότι οι κλεισμένοι ημιυπαίθριοι κατά μέσον όρο έχουν επιφάνεια 10 τετραγωνικά.
Για χώρους, κυρίως σε υπόγεια και πιλοτές, που έχουν εμπορικές χρήσεις τα πρόστιμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τσουχτερά. Αν επιλεγεί το αυστηρό σενάριο είναι πιθανόν να οδηγήσει τους ιδιοκτήτες να αποκαταστήσουν την παρανομία και να επαναφέρουν τους χώρους στη νόμιμη χρήση τους. Εκτιμάται ότι οι περισσότερες παρανομίες αφορούν αυτή την κατηγορία.
Οι ημιυπαίθριοι ταιριάζουν με τις καιρικές συνθήκες της Ελλάδας και τους συναντάμε σε κτίρια από την εποχή της κλασικής περιόδου. Θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) του 1985 και έως τα μέσα της δεκαετίας του '90 δεν είχαν δημιουργήσει πολεοδομικά... παρατράγουδα. Το προσόν τους είναι ότι δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης και δεν προστίθενται στα τετραγωνικά μιας οικοδομής. Η γενναία μείωση των συντελεστών δόμησης και οι εγκρίσεις επεκτάσεων σχεδίων πόλεων με αυστηρότερες προδιαγραφές οδήγησε τους κατασκευαστές να ανακαλύψουν το «παράθυρο» για να αυξήσουν τα τετραγωνικά και βεβαίως τα έσοδά τους. Η «φάμπρικα» αποκαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90 και το 2000 η επιφάνειά τους μειώθηκε κατά 50%, χωρίς όμως να ανακόψει τις παρανομίες.
Οι κατασκευαστές πλέον έκλειναν τους ημιυπαίθριους και υποχρέωναν τους αγοραστές να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι το διαμέρισμα έχει ως αναφέρεται στην άδεια, φορτώνοντάς τους την ευθύνη παρά το γεγονός ότι οι Πολεοδομίες δεν έκαναν ελέγχους. Οι όποιες περιπτώσεις είχαν εντοπιστεί μετά από κάρφωμα γειτόνων.
Για πρώτη φορά το 2005 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας είχε κάνει λόγο για εισπρακτικό σαφάρι για τους ημιυπαίθριους. Η ρύθμιση πάντως προωθήθηκε τον Ιούλιο του 2009 από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Με δέλεαρ τη μείωση των προστίμων στο 10% της αντικειμενικής αξίας της παράνομης επιφάνειας, ο Γ. Σουφλιάς υπολόγιζε να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 4 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του σχετικού νομοθετήματος. Η προθεσμία τακτοποίησης θα έληγε στις 21 Απριλίου 2010 αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές.
Η νέα υπουργός Περιβάλλοντος στα τέλη Οκτωβρίου είχε προχωρήσει σε πάγωμα των ρυθμίσεων, που ώς τότε δεν είχαν πείσει τους ιδιοκτήτες. Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 αιτήσεις για ισάριθμες ιδιοκτησίες είχαν υποβληθεί στις πολεοδομίες, κυρίως από κατασκευαστές που θα το χρησιμοποιούσαν για να προωθήσουν τα απούλητα διαμερίσματά τους.
Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητεί να καθοριστεί προσιτό τέλος νομιμοποίησης στο 8% επί της αντικειμενικής αξίας και να θεσπιστεί έκπτωση παλαιότητας 20%. Επανέρχεται στο αίτημα να περιληφθούν στις ρυθμίσεις τα πατάρια των καταστημάτων και οι σοφίτες. Ειδικά για τα υπόγεια ζητεί έκπτωση 40% και χωριστή ρευματοδότηση για χώρους σε πιλοτές, που κατά κανόνα αφορούν εμπορικές και επομένως προσοδοφόρες χρήσεις.
ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου