Ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, είπε: «Δεν είναι αυτή τη στιγμή στη δική μας ατζέντα»
Αρνητική είναι προς το παρόν- παρά τις πιέσεις της Κομισιόν- η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στη γενική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως και στις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
«Υπάρχουν όντως πιέσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας», τόνισε σε χθεσινές δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης αναφερόμενος στην επιστολή της Κομισιόν προς το υπουργείο Εργασίας για την αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 67, αλλά και για μειώσεις μισθών- επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα. Οπως πρόσθεσε ο ίδιος «υπάρχει επιφύλαξη σε σχέση με το πρόγραμμα, τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει για την αύξηση του πραγματικού μέσου όρου ηλικίας από τα 61 έως τα 67. Αυτό που ζητείται στην πραγματικότητα είναι να υπάρξουν εξηγήσεις ή τεκμηρίωση του πώς θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Εμείς πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο».
Για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 (όπως ζητεί η Ε.Ε.) ο κ. Κουτρουμάνης είπε: «Δεν είναι αυτή τη στιγμή στη δική μας ατζέντα. Εξηγήσαμε για ποιους λόγους δεν ωφελεί το σύστημα, αλλά δημιουργεί και μεγάλα προβλήματα στην αγορά εργασίας».
Αναφερόμενος στην πίεση της Ε.Ε. για μείωση μισθών και επιδομάτων και στον ιδιωτικό τομέα, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: «Για μας αυτό θα ήταν καταστροφικό. Είναι επώδυνο για τους εργαζομένους. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε τέτοιου είδους επιλογές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μικρότερες αποδοχές τους εργαζομένους, αλλά ταυτόχρονα και σε μεγάλες απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα. Ακόμα και η μείωση των δώρων των εορτών και του επιδόματος αδείας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στα οικονομικά των Ταμείων».
Αναφερόμενος στο πακέτο των προωθούμενων μέτρων για το Ασφαλιστικό, ο κ. Κουτρουμάνης είπε: «Αυτά που θέλουμε να εξοικονομήσουμε για το ασφαλιστικό σύστημα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της σπατάλης και όχι από τη μείωση των συντάξεων».
Την προώθηση τριών νομοσχεδίων για το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών. Τα νομοσχέδια θα αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο θα γίνει σταδιακά από το 2013 και σε βάθος πενταετίας έως το 2018. Τα νομοσχέδιο αυτό και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα προηγηθούν, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάταξη των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (εφορίες, ελεγκτικές υπηρεσίες κ.ά.).
Η ΑΔΕΔΥ οργανώνει νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη ενώ σε θέση μάχης βρίσκεται και η ΓΣΕΕ. «Ούτε να σκεφτούν να τα φέρουν στη Βουλή ακόμη και σαν νομοσχέδιο. Θα ξεσηκώσουν κοινωνική θύελλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος. Οπως τονίζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της για το Ασφαλιστικό, αν αυτές οι «προτάσεις»- «σκέψεις» και διαρροές του υπουργού Εργασίας συγκεκριμενοποιηθούν και προωθηθούν ως νομοσχέδιο στη Βουλή, θα ανατρέψουν τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, γι΄ αυτό θα αντιμετωπιστούν με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Σημειώνεται ότι για τις 21 και 22 Απριλίου έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ελέγχονται από το ΚΚΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου