Τρίτη, Απριλίου 06, 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ "ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ...

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ότι το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος πρέπει να επιλυθεί "μέσω της διπλωματικής οδού", σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σήμερα, πριν από την επίσημη επίσκεψή του στη Γαλλία.
"Θεωρούμε ότι το ιρανικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού. Βεβαίως το θέμα των κυρώσεων είναι στην επικαιρότητα, αλλά δεν νομίζω ότι οι συγκεκριμένες μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα", τόνισε ο Ερντογάν ο οποίος θα παραμείνει σήμερα και αύριο Τετάρτη στη Γαλλία.
Ο τούρκος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι "κυρώσεις έχουν ήδη υιοθετηθεί δύο φορές αλλά αυτοί που έλαβαν την απόφαση να τις εφαρμόσουν, ήταν οι πρώτοι που τις παραβίασαν".

"Υπάρχουν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι. Έχουν όλοι τους εμπλακεί και καταφέρνουν ακόμη, με έμμεσο τρόπο, να εισάγουν τα προϊόντα τους στο Ιράν. Δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη την πραγματικότητα αυτή", τόνισε.
"Επίσης υπάρχει μια χώρα στην περιοχή που διαθέτει πυρηνικά όπλα. Δεν βλέπω γιατί κανείς δεν αναφέρεται στο θέμα αυτό. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι δίκαιη", επισήμανε υποδηλώνοντας το Ισραήλ.
O Ερντογάν έχει επανειλημμένα πει στον "αγαπητό φίλο" του, τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην περιοχή.
Το Ιράν είναι ο δεύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, γείτονάς της, και ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι οι ειρηνικές τους σχέσεις και οι εμπορικοί τους δεσμοί πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τις συνομιλίες.
Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερντογάν επανέλαβε: "όχι μόνο μια Τουρκία στην ΕΕ δεν θα είναι βάρος για την Ευρώπη αλλά θα συμβάλει στην ενίσχυσή της".
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναμένεται αργότερα σήμερα στη Γαλλία για την τελετή λήξης της πολιτιστικής Εποχής της Τουρκίας στη Γαλλία (1η Ιουλίου 2009 - 31 Μαρτίου 2010) και για πολιτικές επαφές με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αντιτίθεται στην ενταξιακή προοπτική της Άγκυρας στην ΕΕ.
Ο Ερντογάν προτίθεται να καλέσει τον πρόεδρο Σαρκοζί στη χώρα του. "Διηγείται συνεχώς ένα ταξίδι που πραγματοποίησε (στην Τουρκία) στα νιάτα του. Πρέπει να έρθει να δει με τί μοιάζει η σημερινή Τουρκία", πρόσθεσε στην εφημερίδα αναφερόμενος στον πρόεδρο Σαρκοζί.

"Στη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Γαλλία θα πω στον πρόεδρο Σαρκοζί ότι τον περιμένουμε πολύ σύντομα στην Τουρκία".
Ο Ερντογάν θα έχει συνομιλίες αύριο με τον Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.
Στη συνέντευξη ο Ερντογάν επέκρινε εκ νέου το Ισραήλ, με το οποίο η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στο μουσουλμανικό κόσμο που έχει συνάψει μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική συμφωνία.
"Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ δυστυχώς δεν στηρίζει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ας πάρουμε το παράδειγμα της ανέγερσης νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη. Όλος ο κόσμος ζητεί να σταματήσει. Το Ισραήλ σταματά; Όχι. Η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να συμβάλει στην ειρήνη", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ επανέλαβε ότι ενδεχόμενες νέες κυρώσεις υιοθετηθούν από τις μεγάλες δυνάμεις, θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα του Ιράν να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
"Οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν καθόλου τις δραστηριότητες μας", υπογράμμισε ο Μεχμανπαράστ στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου.
"Δεν θεωρούμε ότι μπορούν να μας μεταπείσουν. Όσες περισσότερες κυρώσεις υπάρχουν, τόσο περισσότερο θα είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας", πρόσθεσε.

Το Ιράν αρνείται να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου αψηφώντας μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και επαναλαμβάνοντας ότι οι δραστηριότητές του προορίζονται για μη στρατιωτική χρήση.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους της Δύσης, που επικρίνουν την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να κατασκευάσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα του πυρηνικού της προγράμματος για ειρηνική χρήση, έχουν εντείνει τις πιέσεις προκειμένου να επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Ωστόσο η Κίνα και η Ρωσία παραμένουν επιφυλακτικές ως προς την επιβολή νέων κυρώσεων.

ΠΡΕΖΑ TV
6-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: