Κυριακή, Απριλίου 11, 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ,ΚΑΘΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ...

Σε κίνδυνο μπαίνουν τα προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξα-ρτημένων Ατόμων (ΚΕ-ΘΕΑ), καθώς το υπουργείο Υγείας δεν έχει εξαιρέσει από τις περικοπές των δαπανών του κατά 10% τα στεγνά προγράμματα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Πέρυσι, οι δαπάνες του ΚΕΘΕΑ σε πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη, οικογενειακή υποστήριξη, εκπαίδευση και έρευνα έφθασαν τα 30,279 εκατ. ευρώ.
Ο οργανισμός, εκτός από την κρατική επιχορήγηση, βασίστηκε σε σημαντικό βαθμό σε δραστηριότητες αυτοχρηματοδότησης (παραγωγικές μονάδες, προγράμματα Ε.Ε.), στην αξιοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και της εθελοντικής εργασίας και στη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αρχική οικονομική υποστήριξη των νέων δομών.

Από την επιχορήγηση των 24 εκατ. ευρώ, που εγγράφηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 για το ΚΕΘΕΑ έχει περικοπεί το 10%, με αποτέλεσμα να μειωθεί στα 21.600.000 ευρώ. Για τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους το ποσό που εγκρίθηκε ήταν επιπλέον μειωμένο κατά 3,6%. Με τα δεδομένα αυτά, τα κονδύλια προς τον οργανισμό από την πολιτεία θα φθάσουν το 2010 στα 20.736.000 ευρώ, (δηλ. μείωση 3.264.000 ευρώ ποσοστό 13,6%), περίπου όσο και το κόστος μισθοδοσίας του οργανισμού για το 2009.
Οπως μας εξηγεί ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χ. Πουλόπουλος, τα προβλήματα ουσιαστικά ξεκίνησαν από την απουσία συντονισμένης εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά από την κυβέρνηση της Ν.Δ., με αποτέλεσμα το πάγωμα των προσλήψεων εδώ και τρία χρόνια και τη γραφειοκρατικοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης έργων για τη στέγαση νέων υπηρεσιών. Απόρροια όλων αυτών ήταν να μην προχωρήσει μέσα στο έτος και η προτεινόμενη από το ΚΕΘΕΑ συνεργασία του με τον ΟΚΑΝΑ για τη μείωση της λίστας αναμονής:
«Οι περικοπές και το πάγωμα των προσλήψεων σημαίνουν μεγάλες δυσκολίες στη λειτουργία των μονάδων μας σε όλη την Ελλάδα και αδυναμία να αναπτύξουμε τις νέες υπηρεσίες που χρειάζονται στην περιφέρεια και τις φυλακές. Επιπλέον αφήνει στον αέρα την ολοκλήρωση των προγραμμάτων που έχουμε ήδη αρχίσει σε Γιάννενα, Μυτιλήνη και Καλαμάτα. Χρειάζεται να υποστηριχθεί το ΚΕΘΕΑ για να συνεχίσει να προσφέρει έργο και να καλύπτει τις ανάγκες των εξαρτημένων και των οικογενειών τους. Η υποβάθμιση του ΚΕΘΕΑ έχει κόστος για την ελληνική κοινωνία».
Οπως είναι γνωστό, τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ (αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας) έχουν προσφέρει αποδεδειγμένα αποτελεσματικές υπηρεσίες απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία.
Το 2009 στα 23 Συμβουλευτικά Κέντρα του στη χώρα συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 έφηβοι και ενήλικες χρήστες ουσιών, ενώ 6.000 γονείς και φιλικά πρόσωπα των χρηστών συμμετείχαν στα προγράμματα των Κέντρων Οικογενειακής Υποστήριξης του οργανισμού.

Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η συμμετοχή κρατουμένων και αποφυλακισμένων στις παρεμβάσεις του κέντρου, με άξονα το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.
Η διεύθυνση του ΚΕΘΕΑ είχε τη Μεγάλη Τρίτη συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά, στην οποία παρέδωσε όλα τα οικονομικά στοιχεία του οργανισμού, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα.
Την ίδια ώρα ο σύλλογος εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ ανησυχεί ότι αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία τα «χρέη» απ' ό,τι οι εργαζόμενοι. Για τον λόγο αυτόν περιμένουν το συντομότερο μια ανάλογη πολιτική εξαγγελία οικονομικής στήριξης, όπως συνέβη και με τον ΟΚΑΝΑ.

ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: