Τρίτη, Απριλίου 06, 2010

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΞΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ....ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ...

Γενικευμένη ανασφάλεια και απαισιοδοξία στις «τάξεις» των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων καταγράφει τον Μάρτιο του 2010 ο δείκτης Northern Greece Business Index 500.
Σε σχέση με τον δείκτη του προηγούμενου μήνα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των επιχειρήσεων που "βλέπουν" εκτεταμένες απολύσεις στο επόμενο εξάμηνο. Οι στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων - ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με τους υπέυθυνους της εταιρίας, ο δείκτης του Μαρτίου είναι ο πιο αρνητικός, που έχει μετρηθεί μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του “NGBI 500” και προσεγγίζει το -29, έναντι -16 του Φεβρουαρίου, -10 του Ιανουαρίου και -12 του Δεκεμβρίου 2009.
Στο ερώτημα για την κατάσταση της επιχείρησής τους, απαντούν πως είναι "καλή" μόνο το 15% των εκπροσώπων των επιχειρήσεων (17% τον Φεβρουάριο), ενώ "κακή" απαντά το 40% (38% τον προηγούμενο μήνα) και "ικανοποιητική" το 45% (παρόμοια επίδοση με τον προηγούμενο μήνα).

Για τους επόμενους έξι μήνες η κατάσταση θα είναι καλύτερη μόνο για το 17% των επιχειρήσεων, έναντι 19% τον Φεβρουάριο. Εντυπωσιακά μεγάλο είναι το ποσοστό διεύρυνσης των ερωτώμενων, που αναμένουν χειρότερες ημέρες τους επόμενους έξι μήνες, καθώς από 29% τον Φεβρουάριο, αναρριχάται στο 50% τον Μάρτιο.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, εξακολουθεί να διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα η πρόθεση πραγματοποίησης προσλήψεων, καθώς προσεγγίζει το 7%, έναντι 6% τον Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το ποσοστό των δυνητικών απολύσεων καθώς φτάνει στο 28% τον Μάρτιο, από 24% τον προηγούμενο μήνα. Εξετάζοντας τις επιχειρήσεις κατά κλάδο (εμπορικές, μεικτές, παροχής υπηρεσιών, βιομηχανικές-μεταποιητικές), προκύπτει ότι εκτεταμένες απολύσεις σχεδιάζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες μαζί με τις μεταποιητικές-βιομηχανικές "βλέπουν" πολύ δυσμενείς προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο.
Λιγότερο δυσοίωνες προοπτικές προκύπτουν στο ζήτημα του κύκλου εργασιών, όπου το 13% όλων των επιχειρήσεων δηλώνει αύξηση πωλήσεων, έναντι του εξαιρετικά χαμηλού 10% τον Φεβρουάριο. Αντίθετα το 54% κάνει λόγο για συρρίκνωση τζίρου, σε σχέση με το 62% τον προηγούμενο μήνα.

ΠΡΕΖΑ TV
6-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: