Χωρίς σύγχρονη αντιμετώπιση των εμφραγμάτων μένει η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα όταν εφημερεύει το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, επειδή δεν διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, ο στεφανιογράφος χάλασε το 2005. Το αίτημα για ίδρυση αιμοδυναμικού εργαστηρίου ακόμη εκκρεμεί.
Οι γιατροί της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά σε συνεννόηση με τους διευθυντές των Καρδιοχειρουργικών Κλινικών των τριών άλλων μεγάλων νοσοκομείων της πόλης, «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει άμεσα, γιατί ο ασθενής με έμφραγμα δεν πρέπει να μετακινηθεί αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα θεραπεία στον εμφραγματία ασθενή.
«Το "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο της χώρας, το οποίο δεν διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο», επιβεβαιώνει ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης.
Στο αιμοδυναμικό εργαστήριο οι γιατροί μπορούν να δουν αμέσως ποια αγγεία του ασθενή έχουν θρόμβο, να τοποθετήσουν αμέσως «στεντ» στα φραγμένα αγγεία και να αποκαταστήσουν τη κυκλοφορία του αίματος. «Οταν έρθει ένας ασθενής με έμφραγμα στο "Ιπποκράτειο", από τη στιγμή που δεν υπάρχει αιμοδυναμικό εργαστήριο, γίνεται θρομβόλυση με αντιπηκτικά φάρμακα και ο ασθενής μένει σε ακινησία μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του. Μόλις παρουσιαστεί βελτίωση, γίνεται διακομιδή του ασθενή σε ένα από τα νοσοκομεία που διαθέτουν αιμοδυναμικό εργαστήριο, ώστε να διαπιστωθεί ποια αγγεία παρουσίασαν θρόμβο και να μπουν "στεντ"», τονίζει ο Π. Παντελιάδης.
Τον κίνδυνο να μη τύχουν σύγχρονης αντιμετώπισης σε περίπτωση που πάθουν έμφραγμα αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς και οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, 8 μέρες το μήνα. Τις μέρες που βρίσκεται σε γενική εφημερία το «Ιπποκράτειο».
Οι ενέργειες για τον εφοδιασμό του νοσοκομείου με αιμοδυναμικό εργαστήριο ξεκίνησαν το 2005, αλλά η ικανοποίησή του ακόμη εκκρεμεί. Πρόκειται για μια διαδικασία που στον ιδιωτικό τομέα διαρκεί τρεις μήνες, επισημαίνουν καρδιολόγοι της Θεσσαλονίκης.
Το «Ιπποκράτειο» συνεφημερεύει με το μικρότερο νοσοκομείο «Παναγία - Β' ΙΚΑ», το οποίο επίσης δεν έχει δυνατότητα σύγχρονης αντιμετώπισης του εμφράγματος με άμεση τοποθέτηση «στεντ».
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη όταν εφημερεύει το νοσοκομείο «Γεννηματάς», το οποίο διαθέτει καρδιολογική κλινική, αλλά είναι υποστελεχωμένη. Συνεφημερεύει με το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το οποίο διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο. Αλλά και πάλι η αντιμετώπιση του εμφραγματία ασθενή θα πρέπει να γίνει με την παλιά μέθοδο της θρομβόλυσης, καθώς είναι επικίνδυνη η μετακίνηση του ασθενή. «Θα πρέπει ο κόσμος να ξέρει και να πάει τον ασθενή απ' ευθείας στο "Παπαγεωργίου"», τονίζει η γενική γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα.
Θάλαμο νοσηλείας υψηλών προσώπων διατάχτηκε να έχει το νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, στις 20 Μαρτίου, όταν στην πόλη πραγματοποιήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, και το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια μέρα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και η Αλέκα Παπαρήγα. Το νοσοκομείο είχε δύο θαλάμους. Δεν είχε όμως, ούτε έχει, αξονικό τομογράφο.
Το τραγελαφικό της υπόθεσης περιγράφει ο παραιτηθείς διοικητής του νοσοκομείου, Ματθαίος Τσούγκας. «Πήραμε την εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου. Μας πήραν επίσης και από τη Φύλαξη Υψηλών Προσώπων της Αστυνομίας. Ζήτησαν να δημιουργηθεί θάλαμος νοσηλείας υψηλών προσώπων, καθώς εκείνη τη μέρα θα βρισκόταν στην πόλη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη. Βέβαια την ίδια μέρα βρισκόταν στην πόλη και ο αρχηγός της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Η εντολή δόθηκε στο νοσοκομείο μας, επειδή είχε γενική εφημερία, βάσει του προγράμματος. Αλλά, αν συνέβαινε ένα εγκεφαλικό, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διάγνωση, επειδή το νοσοκομείο δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο».
Ο ασθενής θα έπρεπε να διακομιστεί στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», το οποίο συνεφημερεύει με το «Αγ.Δημήτριος», για να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία και να διαπιστωθεί η βλάβη. «Αυτή η μετακίνηση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για έναν ασθενή με εγκεφαλικό, έναν πολυτραυματία, ένα βαρύ περιστατικό», τονίζει ο Μ. Τσούγκας. «Η επιβάρυνση της μετακίνησης, μπορεί να επιδεινώσει την ήδη κακή κατάσταση της υγείας του ασθενούς», προσθέτει.
Το νοσοκομείο έκανε αίτημα για αγορά αξονικού τομογράφου το 2006, λέει ο Μ. Τσούγκας. «Δεν είχε γίνει τίποτα μέχρι που ανέλαβα διοικητής. Πρότεινα να προμηθευτούμε αξονικό τομογράφο με λίζινγκ. Θα πληρώναμε 60 ευρώ στην όποια εταιρεία για κάθε εξέταση επί 5 χρόνια. Το νοσοκομείο θα αποκτούσε αξονικό τομογράφο σε 5 χρόνια και θα είχε κέρδος 200.000 ευρώ το χρόνο. Η τελευταία έγκριση, αλλά όχι οριστική, ήρθε το Νοέμβριο του 2009. Μου είπαν όμως να εντάξω τον αξονικό στον προγραμματισμό του 2009. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται εκκρεμότητες του προγραμματισμού του 2005 και του 2007. Αν έκανα αυτό που μου ζήτησαν, ούτε το 2013 δεν θα ερχόταν ο αξονικός στον "Αγ. Δημήτριο"», καταλήγει ο Ματθαίος Τσούγκας.
ΠΡΕΖΑ TV
8-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου