Σάββατο, Απριλίου 10, 2010

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ;;;;

ΠΛΕΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΛΕΓΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ,ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΗ...ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΓΑΜΗΘΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ...ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΕΙ Ή ΤΕΙ ΘΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4-6 ΧΡΟΝΙΑ... ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΛΟΓΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ...Ή ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΘΑ ΔΙΑΣΠΑΣΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΎ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ...ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΕΚΑΝΑΝ;;;

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει στην αγορά εργασίας η ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων κολεγίων. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι πλέον θέμα χρόνου μετά την αποδοχή, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας («Το Βήμα» δημοσίευσε αποκλειστικά τα βασικά σημεία του εγγράφου στις 17 του περασμένου Ιανουαρίου).

Με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δικαίωμα να ζητήσουν επίσημη αναγνώριση των πτυχίων τους αποκτούν όλοι οι πτυχιούχοι ιδιωτικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, δηλαδή μια κατηγορία τουλάχιστον 25.000 ατόμων. Ωστόσο το καθεστώς απορρόφησης των πτυχιούχων αυτών από την αγορά εργασίας δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Και αυτό γιατί το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να τοποθετήσει τα πτυχία των αποφοίτων κολεγίων στο «τέταρτο» ή στο «πέμπτο» επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, σε επίπεδο Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΙΕΚ). Οι εκπρόσωποι των κολεγίων όμως αντιδρούν έντονα και δηλώνουν ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (που έχει οκτώ επίπεδα) οι απόφοιτοι των κολεγίων που είναι κάτοχοι Βachelor (πρώτου πτυχίου) εντάσσονται στο 6ο επίπεδο, όπως και τα ελληνικά πανεπιστήμια, και οι κάτοχοι Μaster (μεταπτυχιακό δίπλωμα) στο 7ο επίπεδο, όπως όλοι όσοι έχουν αντίστοιχα προσόντα. Οι εκπρόσωποι των Πολυτεχνικών Σχολών θα συζητήσουν τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ σε σύνοδό τους που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 του μήνα, ενώ οι φοιτητές προετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Για το θέμα των κολεγίων έχουν χυθεί τόνοι μελανιού. Η τελευταία ευρωπαϊκή Οδηγία πέρασε το 2005. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε επανειλημμένως καταδικάσει τη χώρα γιατί ουδέποτε είχε εφαρμόσει και τις παλαιότερες ανάλογες Οδηγίες του ΄89 και του ΄92. Τελικά εκδόθηκε νέο Προεδρικό Διάταγμα από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Με την ολοκλήρωση της νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας του νέου Προεδρικού Διατάγματος, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις του ΣτΕ να επανασυντάξει το έγγραφο και να το στείλει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά να προχωρήσει σε επανασύσταση της επιτροπής που θα αδειοδοτήσει τους ιδιοκτήτες κολεγίων που πληρούν τις προϋποθέσεις, οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν νέες αιτήσεις και να ελεγχθούν απ΄ την αρχή. ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝΤΑΙ
\344 Παντοδύναμες μεν, με αυστηρό έλεγχο νομιμότητας από την ΕΕ δε, γίνονται στο άμεσο μέλλον οι επαγγελματικές οργανώσεις της χώρας, οι οποίες μετά τη λήξη μιας μεταβατικής περιόδου τριών ετών αναλαμβάνουν την ευθύνη στην απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ως το 2013, τα επαγγελματικά δικαιώματα θα δίνει το αρμόδιο Συμβούλιο Επαγγελματικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα συσταθεί εκ νέου.
Ο τόπος ή το ίδρυμα στο οποίο έχει σπουδάσει ένας πολίτης της ΕΕ δεν έχουν πλέον σημασία, εφόσον αυτά οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα προέλευσης των τίτλων σπουδών του.
Ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ όσων ευρωπαίων πολιτών πετυχαίνουν την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Απαράβατος όρος για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων στην Ελλάδα είναι το να έχουν λάβει την άδεια άσκησης του επαγγέλμα- τός τους από τη χώρα που πήραν το πτυχίο τους. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, το ελληνικό κράτος δικαιούται μέσω των επιστημονικών ενώσεων και των επιμελητηρίων του να ζητήσει εξετάσεις ή δοκιμασίες επάρκειας.

ΠΡΕΖΑ TV
10-4-2010

4 σχόλια:

christos milionis είπε...

Ta περισσοτερα κωλε-για ειναι κωλο-χανια.!

Ανώνυμος είπε...

ρε πρεζα νομιζω οτι θα δινουν μονο βεβαιωσεις σπουδων και οχι πτυχια ελεος δηλαδη. Αλλα και πτυχια στην τελικη να δινουν το μονο προβλημα ειναι οτι θα αυξηθει ο ανταγωνισμος για εισαγωγη στο δημοσιο. σταρχιδια μας. Στον ιδιωτικο τομεα εγω που ειμαι αφεντικο θα αποφασισω ποιον θα παρω στη δουλεια μου ή σε ποιον θα αναθεσω μια εργασια πχ τη φορολογικη δηλωση. Αν μου κανει ή δεν μου κανει σταρχιδια μου και παλι αν ειναι αποφοιτος οξφορδης ή κολεγιου

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΗΟ ΕΣΥ Ο ΕΠΑΝΩ
ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΕΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ 4ΜΗΝΕΣ ΚΑΤΑΛΥΨΕΙΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΟΘΛΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΟΝΔΟΥΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΝ ΗΠΙΑΤΕ ΚΑΡΙΟΛΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

να αναβαθμιστουνε και τα αει γιατι τα χει παρει ο κατηφορος και εχουν καταντησει αντρα μικροπολιτικων ζημωσεων. Τετραετης δοιτηση στα πεντε χρονια αν δεν καταφερεις να τελειωσεις τον πουλο διαγραφεσαι. Πρυτανεις και αρχιδηδες με καμμια συμετοχη φοιτητων. Αν δεν αλλαξουν τα πανεπηστημια απο μονα τους, οχι κολεγια μονο, αλλα θα τους φαει η μαρμαγκα