Σάββατο, Απριλίου 10, 2010

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ C4I ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ SIEMENS...

Mετά τη ραστώνη των ημερών του Πάσχα, την προσωρινή διακοπή των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής αλλά και την ανάσχεση, λόγω διακοπών, των εργασιών των εφετών ανακριτών, οι έρευνες για το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της Siemens περνούν πλέον σε νέα κρίσιμη φάση. Οι εφέτες που έχουν αναλάβει τη συνέχεια των ερευνών από τον ανακριτή κ. Νικ. Ζαγοριανό, εισέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ουσία της υπόθεσης για το πολυσυζητημένο έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, το λεγόμενο C4Ι, και ήδη έχουν καλέσει για καταθέσεις δεκάδες υπηρεσιακούς παράγοντες που μετείχαν στις διαδικασίες είτε της σύναψης της σύμβασης είτε σε εκείνες της παραλαβής του έργου.
Παράλληλα, οι εφέτες ανακριτές έχουν ήδη έτοιμο κατάλογο με ονόματα πολιτικών –κυρίως πρώην υπουργών– που θα κληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα να καταθέσουν στο πλαίσιο της ανάκρισης για κρίσιμα θέματα που αφορούν το σύνολο του έργου για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλήση ως μαρτύρων των πολιτικών –καθώς μόνον ως μάρτυρες μπορούν να κληθούν, αφού η Δικαιοσύνη δεν έχει δυνατότητα ούτε μπορεί να διερευνήσει τυχόν ευθύνες τους– έχει κριθεί αναγκαία προκειμένου η Δικαιοσύνη να βγάλει άκρη για ένα έργο, η σύμβαση του οποίου έγινε το 2003 πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η παραλαβή του χρόνια αργότερα, το 2008.

Ηδη η εφέτης Μαρία Νικολακέα, που έχει αναλάβει και το βάρος της ανάκρισης συνεπικουρούμενη από τον κ. Φιοράκη, βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, κ. Σ. Βαλυράκη, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ταυτόχρονη κλήση πολιτικών προσώπων και από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή. «Δεν θα ήταν ούτε σκόπιμο ούτε αποδοτικό για την ανάκριση», δήλωνε στην «Κ» δικαστική πηγή του Εφετείου, «πολιτικοί να καταθέτουν τη μία μέρα στη Βουλή και την επομένη να περνούν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου…».

Για τον λόγο αυτό, οι εφέτες ανακριτές θα προσδιορίσουν ημερομηνίες καταθέσεων για πρώην υπουργούς, που θα απέχουν τουλάχιστον κάποιες ημέρες από την εξέτασή τους στην Εξεταστική Επιτροπή του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον των εφετών ανακριτών έχει αποφασιστεί να κληθούν και να καταθέσουν πολιτικά πρόσωπα, πρώην υπουργοί που κατείχαν τους θώκους είτε κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης είτε κατά την παραλαβή του συστήματος C4Ι. Μάλιστα, οι κλήσεις των πρώην υπουργών θα γίνει ως εξής: Πρώτα θα κληθούν εκείνοι που παρέλαβαν το σύστημα και στη συνέχεια εκείνοι που ήταν υπουργοί όταν υπεγράφη η σύμβαση με τη SAIC και το ελληνικό Δημόσιο. Να σημειωθεί εδώ ότι μέχρι το 2005 την αρμοδιότητα για τη σύμβαση του C4Ι είχε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και μετά μόνον το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.
Το ενδιαφέρον πάντως των ανακριτών εστιάζεται σε πολιτικά πρόσωπα που υπηρέτησαν τα τελευταία χρόνια και για τα οποία –μετά το 2008– δεν έχουν παραγραφεί τα όποια –αν εντοπιστούν– αδικήματά τους. Γιατί για τους προηγούμενους υπουργούς η παραγραφή έχει καλύψει τα πάντα.

Αν τυχόν προκύψουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα για το στάδιο παραλαβής του έργου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφέτες ανακριτές θα στείλουν άμεσα τη δικογραφία στη Βουλή, δίδοντας άλλη διάσταση στις έρευνες του Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο της Siemens.
Kι ενώ πρώην υπουργοί τις επόμενες εβδομάδες θα μπαινοβγαίνουν από το ανακριτικό γραφείο στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η Δικαιοσύνη προσπαθεί να βγάλει άκρη στο τεράστιο κουβάρι των ευθυνών για το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι καταθέσεις δεκάδων υπηρεσιακών παραγόντων που ήδη έχουν αρχίσει εντάσσονται στην προσπάθεια των εφετών ανακριτών να διαγνώσουν αν υπάρχει –και πόση– ζημιά στο Δημόσιο, τι αδικήματα έχουν διαπραχθεί και ποιος ευθύνεται για όλα αυτά.

Η αρχική κατηγορία που απέδωσε ο κ. Ζαγοριανός, ότι δηλαδή το Δημόσιο εξαπατήθηκε από την εταιρεία SAIC που ανέλαβε με υπεργολάβο τη Siemens το έργο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταθεί. Αλλωστε, η κατηγορία αυτή δεν στάθηκε ούτε ενώπιον των γερμανικών δικαστικών αρχών, όταν χρειάστηκε να κρίνουν το ελληνικό αίτημα για έκδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου οδηγώντας τις σχετικές διαδικασίες σε παταγώδη –για τη χώρα μας– αποτυχία. Πλέον, όλες οι ενέργειες των ανακριτών κατατείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να θεμελιώσουν κατηγορίες για απιστία και δωροδοκίες προκειμένου να μην οδηγηθεί η υπόθεση σε δικαστικό Βατερλώ.
Να σημειώσουμε πως το ελληνικό Δημόσιο μέχρι τώρα δεν έχει κινηθεί δικαστικά κατά της Siemens ή της SAIC ζητώντας κάποια αποζημίωση ή επικαλούμενο εις βάρος του ζημία. Για το λόγο αυτό, δεν προτίθενται και οι εφέτες ανακριτές να διορίσουν για το C4Ι πραγματογνώμονες για να αποτιμηθεί τυχόν ζημία του Δημοσίου, όπως θα κάνουν για τις συμβάσεις Siemens-ΟΤΕ το προσεχές διάστημα.

ΠΡΕΖΑ TV
10-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: