Τετάρτη, Απριλίου 14, 2010

ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΝ ΚΑΙ EUROSTAT ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα διδάγματα της ελληνικής κρίσης στη λειτουργία της οικονομικής εποπτείας, ήταν το θέμα της συζήτησης που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Θεσμικών θεμάτων με τον επίτροπο Όλι Ρεν και τον διευθυντή της Eurostat B. Ράντερμαχερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των ευρωβουλευτών για τον βαθμό ενημέρωσης που είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Eurostat από τις ελληνικές αρχές ως προς την κακή πορεία των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το θέμα της χρήσης παραγώγων, ο αρμόδιος επίτροπος υπογράμμισε καταρχάς, ότι επί του θεσμικού πεδίου η διαδικασία εποπτείας του δημόσιου χρέους πρέπει να ενταθεί.
Επίσης, ότι διαπιστώθηκε μία προφανής αδυναμία στη λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς "κάποια κράτη-μέλη συμφώνησαν μεταξύ τους και παρέκαμψαν τον έλεγχο της Επιτροπής". Ακόμη, ότι ο ίδιος επί της (νέας) θητείας του όταν εμφανίστηκε το θέμα των παραγώγων ζήτησε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. "Και άλλες κυβερνήσεις, της Γερμανίας, Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας είχαν προβεί σε ανάλογες συναλλαγές, διόρθωσαν όμως αναδρομικά τα στοιχεία τους. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν τα έχει ακόμη διορθώσει".

Ο κ. Ρεν παρατήρησε ακόμη ότι σημείο αναφοράς πρέπει να είναι το 2008, όταν άλλαξε ο κανονισμός - καθώς προηγουμένως γίνονταν συχνά τέτοιες τιτλοποιήσεις - από τότε όμως, οι χώρες που έκαναν χρήση των Swaps έπρεπε να τα καταγράφουν και τόνισε συμπληρωματικά, πως ο ίδιος ζήτησε από τη Eurostat να προβεί σε μία έρευνα σε βάθος για τη χρήση των Swaps, ώστε το θέμα να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατόν.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Eurostat διευκρίνισε ότι η υπηρεσία του δεν συλλέγει η ίδια τα στατιστικά στοιχεία. Ασκεί ένα συντονιστικό ρόλο σε συνεννόηση με τις εθνικές αρχές που έχουν την κύρια ευθύνη κι εν συνεχεία τα επικυρώνει και τα δίνει στη δημοσιότητα. Από το 2009 όμως, είπε ο κ. Ράντερμάχερ, "υπάρχει μια νέα νομική βάση για τη συλλογή των στατιστικών δεδομένων και στη διαμόρφωσή της αντλήσαμε πολλά διδάγματα από την κατάσταση του 2004 και του 2005".
Ως προς τη χρήση των Swaps, o ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η υπηρεσία του έχει επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση που "μας βεβαίωνε παλαιότερα ότι η χρήση των παραγώγων είναι παράνομη". Σε αυτήν αρκεστήκαμε είπε ο κ. Ράντερμάχερ και προσέθεσε πως η Eurostat ασχολείται μόνο με τα δεδομένα του παρελθόντος και προβαίνει σε μεθοδολογικές επισκέψεις. "Αυτό κάνουμε και στην περίπτωση της Ελλάδας, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια των στοιχείων που συλλέγουμε. Στα δεδομένα του 2009 διαπιστώσαμε σοβαρές παρατυπίες που οφείλονταν σε θεσμικές αδυναμίες και στον ανεπαρκή καταμερισμό των υπουργείων, καθώς και στην έλλειψη γραπτών εντολών από τα υπουργεία. Διαπιστώσαμε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε χρήση παραγώγων για να κρύψει το χρέος της και συνεχίζουμε την έρευνα".
Ο επίτροπος Όλι Ρεν απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις σημείωσε πως ο ίδιος έχει λάβει την εντολή να εισηγηθεί μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών που θα αποβλέπουν στην "αναχαίτιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων", ενώ αναφορικά με την πρόσφατη ευρωπαϊκή συμφωνία, ανέφερε πως αυτή προβλέπει ότι "τα κράτη-μέλη δεσμεύονται για την παροχή δανείων ύψους 30 δισ. ευρω τον πρώτο χρόνο με συγχρηματοδότηση από το Δ.Ν.Τ., ενώ στον 2ο και 3ο χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. σε συνεργασία με την Ελλάδα θα διαπραγματευτούν την αναχρηματοδότηση των δανείων".

ΠΡΕΖΑ TV
14-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: