Στο επίκεντρο των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συνεχίζει να βρίσκεται η κατάσταση της ελληνική οικονομίας, με μεγάλες εφημερίδες να κάνουν λόγο για αναπόφευκτη χρεοκοπία της χώρας και ανεπανόρθωτες συνέπειες από μια ουσιαστική εμπλοκή του ΔΝΤ. Εντός της Ελλάδας, από την άλλη, η αισιοδοξία καλά κρατεί, με το μηχανισμό να αποτελεί το «δίχτυ ασφαλείας» μας...
Αναπόφευκτη χαρακτηρίζει τη χρεοκοπία της Ελλάδας η εφημερίδα Financial Times, τονίζοντας ότι, με το μηχανισμό στήριξης, η χώρα απλώς κερδίζει χρόνο για να γίνει η διαπραγμάτευση μίας «μεθοδικής χρεοκοπίας». Αν αξίζει πραγματικά τον κόπο η εμπλοκή του ΔΝΤ στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας –δεδομένης της κοινωνικής έκρηξης που αναμένεται από την επιβολή των αυστηρών όρων του Ταμείου– διερωτάται η βρετανική Guardian. Από την άλλη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σπεύδει να δηλώσει στο περιοδικό Spiegel ότι η Ε.Ε. «δεν θα επιτρέψει σε ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, να χρεοκοπήσει όπως η Lehman Brothers».
Στο εσωτερικό της χώρας, εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο επιμένουν να χαρακτηρίζουν το μηχανισμό «επιτυχία», κάνοντας κάθε ημέρα ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργοποίησή του. «Αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό» δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου, αποκαλώντας «δίχτυ ασφαλείας» τη βοήθεια των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ. Παράλληλα, και ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό, θα κινηθούμε πολύ γρήγορα».
Κι ενώ ο πρωθυπουργός υπεραμύνεται του μηχανισμού, τονίζοντας ότι «αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να είναι η χώρα στις αγορές με καλύτερους όρους, αλλά και την ανάταξη της οικονομίας», οι Financial Times έχουν αντίθετη άποψη. «Οι αγορές έχουν συνειδητοποιήσει ότι είτε υπάρξει είτε όχι μηχανισμός βοήθειας για την ελληνική οικονομία, η Ελλάδα έχει στην πραγματικότητα χρεοκοπήσει» υπογραμμίζουν.
Οποιαδήποτε οικονομική στήριξη της ελληνικής οικονομίας απομακρύνει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας για αυτή τη χρονιά και μόνο, χωρίς να μειώνει την πιθανότητα μίας μεταγενέστερης χρεοκοπίας, σημειώνει η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 3% - 5% για το 2010, ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει καθοδική πορεία προς τη μηδενική βάση με αποτέλεσμα και η ονομαστική οικονομική ανάπτυξη να παρουσιάσει συρρίκνωση. Το φαινόμενο της μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια, προβλέπει η εφημερίδα.
Προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη μακροχρόνια κατάσταση μιας χρεοκοπίας, θα πρέπει να βρει τρόπο ώστε να σταθεροποιήσει την αναλογία δημόσιου χρέους και ΑΕΠ, κάτι που θα απαιτούσε ένα πολυετές πρόγραμμα λιτότητας αλλά και ένα σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών για την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής, έχει παρουσιάσει ένα μονοετές πρόγραμμα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και, όσο και αν ακούγεται φιλόδοξο, δεν είναι αρκετά αξιόπιστο και επίσης βασίζεται σε αύξηση των φόρων χωρίς την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τονίζει ο αρθρογράφος. «Ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση είχε να παρουσιάσει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα σταθερότητας ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα παρέμενε σε αρκετά υψηλά επίπεδα» συνεχίζει.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η δανική Handelsblatt υπογραμμίζει ότι «Χρειάζονται τεράστιες προσπάθειες, τύχη και η στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ, για να περιοριστεί η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από την Ευρωζώνη».
«Οι συζητήσεις περί bailout δεν ικανοποίησαν τις αγορές που παρέμειναν επιφυλακτικές, ζητώντας υψηλά επιτόκια προκειμένου να αγοράσουν ελληνικό χρέος» σημειώνει η Wall Street Journal. Πράγματι, τα spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού παρουσιάζουν συνέχεια άνοδο, αγγίζοντας σήμερα την τιμή-ρεκόρ των 481 μονάδων βάσης.
«Τώρα όλοι οι Eυρωπαίοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης την οποία δεν εξέλεξαν ενώ σύντομα ενδέχεται να τους ζητηθεί ανάλογη βοήθεια και για την Ισπανία, την Πορτογαλία κλπ. Στο παιχνίδι αυτό δε φαίνεται ότι η ΕΚΤ θα αποτελέσει παίκτη κλειδί, παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ο υπερασπιστής της αξίας του ευρώ. Ο Trichet έχασε την ευκαιρία να κρατήσει το ΔΝΤ εκτός της επιχείρησης διάσωσης», συνεχίζει η εφημερίδα.
Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες της Guardian προσανατολίζονται περισσότερο προς τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης εμπλοκής του ΔΝΤ στο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας. Η αρθρογράφος της εφημερίδας τονίζει ότι, παρότι κάποιοι χαρακτηρίζουν την εμπλοκή του ΔΝΤ «καλό πράγμα», οι επιπτώσεις των πολιτικών που το Ταμείο θα προτείνει στη χώρα θα είναι εξαιρετικής σημασίας. «Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα πρόσβαση σε χρηματοδότηση με επιτόκιο μικρότερο από εκείνο που της προσφέρεται από τις αγορές. Η διατήρηση ενός καθεστώτος δανεισμού στο επίπεδο του 7,5% δεν αποτελεί βιώσιμη λύση» υπογραμμίζει.
«Η πραγματική ερώτηση που ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να απαντήσει είναι: Αξίζει τον κόπο;» υπογραμμίζει και εξηγεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι που φτάνουν στην Αθήνα ζητούν περικοπές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος με βάση την ελαστικότητα, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, κλείσιμο δημόσιων επιχειρήσεων και μια ισχυρή αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο τη μείωση των πραγματικών συντάξεων.
Εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκαστεί να αποδεχτεί το σύνολο των μέτρων που θα προτείνουν οι αξιωματούχοι, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια «ανώμαλη διαδρομή», καταλήγει η εφημερίδα.
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της Pulse RC ενισχύει τις ανησυχίες της Guardian, καθώς το 92% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. θα φέρει νέα μέτρα, ενώ το 65% απαντάει ότι η προσφυγή θα επηρεάσει τη ζωή του αρνητικά. Το 56% θεωρεί ότι η προοπτική αυτή είναι επώδυνη και τη δέχεται μόνο ως τελευταία λύση, ενώ το 34% θεωρεί ότι πρέπει να την αποφύγουμε πάση θυσία. Το 52% απαντάει ότι η προσφυγή θα σημαίνει αποτυχία της κυβέρνησης και το 35% ότι δεν ευθύνεται η ίδια. Το 57% των ερωτηθέντων κρίνει ικανή την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση μόνη της, αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας Bundesbank, Axel Weber, ωστόσο, οι Έλληνες πολίτες είτε δεν ενδιαφέρονται είτε αδυνατούν να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η υπερχρεωμένη χώρα τους. Παράλληλα, απευθυνόμενους προς τους Γερμανούς νομοθέτες, ο κ. Weber εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια μεγαλύτερη των 30 δισ. ευρώ που της έχει υποσχεθεί η Ε.Ε.
ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2010
tvxs
1 σχόλιο:
Ama einai na plhrwsoun oi Eurwpaioi forologoumenoi kai oi Ellhnes forologoumenoi pou zoune se alles eurwpaikes xwres ta spasmena ths Elladas, tote ti na pei anthrwpos. Alloi thn kanoun thn zhmia kai alloi thn plhrwnoun sto telos, opws panta.
Mprabo sas kai eis anwtera apo tou xronou, tipota parapanw, allwste ti na pei kapoios se auta ta xalia. (?)
Δημοσίευση σχολίου