Σύμφωνα με σημερινό εκτενές ρεπορτάζ των Financial Times, η προοπτική της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους έρχεται ολοένα και πιο κοντά στον ορίζοντα των επιλογών της χώρας. Μάλιστα, εκτιμούν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα είναι εκείνο που θα θέσει το ζήτημα της αναδιοργάνωσης χρεών στις επικείμενες συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις πηγές των FT το ΔΝΤ έχει ήδη ενημερώσει το υπουργείο ανεπίσημα ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 150% του ΑΕΠ έως το 2014, ενώ υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει 120 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.
Βεβαίως, η ελληνική πλευρά επιμένει μέχρι στιγμής πως ο κίνδυνος χρεοστασίου «μόνο θεωρητικά είναι δυνατός.» Δεν έχει αποκλείσει όμως τη δυνατότητα, σύμφωνα πάντα με τους FT, να εξετάσει κάποιο είδος διαχείρισης υποχρεώσεων – π.χ. την ανταλλαγή βραχυπρόθεσμων ομολόγων με πιο μακροπρόθεσμα - αργότερα μέσα στο έτος.
Να σημειωθεί πως η αναδιοργάνωση χρέους καλύπτει μια ευρεία κλίμακα δυνητικών αποτελεσμάτων, από τη στάση πληρωμών (περιλαμβάνει αλλαγή των όρων των ομολόγων και επιβολή προμήθειας στους πιστωτές) έως την χαλάρωση των πιέσεων αναχρηματοδότησης του χρέους ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία και η στάση πληρωμών.
Ο Καρλ Ουέινμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, προτείνει να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα μια πολυετή αναδιοργάνωση των ομολογιακών υποχρεώσεών της για να μειώσει το χρέος, όπως είχε κάνει το Μεξικό στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τότε οι πιστωτές του Μεξικό επέκτειναν όλες τις υποχρεώσεις που έληγαν στα επόμενα 14 χρόνια, σε προθεσμία 27 ετών.
Ο Κ. Ουέινμπεργκ υπολογίζει ότι η συνολική εξυπηρέτηση χρέους της Ελλάδας μαζί με τους τόκους θα φτάσει στο ζενίθ των 50 δισ. ευρώ το 2014 και εκτιμά ότι η Ελλάδα θα γλιτώσει 140 δισ. ευρώ σε πληρωμές χρεών στα επόμενα 5,5 χρόνια, χωρίς επιπλέον προμήθεια στο κεφάλαιο, αν ακολουθήσει την αναδιοργάνωση μεξικανικού τύπου σε 25τή περίοδο.
ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου