Ικανοποίηση για την καλύτερη του αναμενόμενου οικονομική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών των 20 περισσότερο ανεπτυγμένων και αναδυομένων κρατών (G20), προειδοποίησαν όμως για το ενδεχόμενο υπερβολικής αυτοπεποίθησης, καθώς η κρίση χρέους της Ελλάδας έθεσε στο επίκεντρο την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.
Ωστόσο, δεν υπήρξε συναίνεση όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο αναπλήρωσης του κόστους διάσωσης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα των οποίων οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε κατά το κλείσιμο της συνάντησης, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν πως η ανάκαμψη «προχώρησε καλύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά» και είπαν ότι οι δικές τους προσπάθειες βοήθησαν να τερματιστεί ο χρηματοπιστωτικός πανικός που κατέλαβε την παγκόσμια οικονομία το 2008-2009.
Ωστόσο, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι, (συμπρόεδρος της Συνόδου με τον Νοτιοκορεάτη συνάδελφό του) δήλωσε πως το ΔΝΤ προειδοποίησε την G20 εναντίον μιας ενδεχόμενης υπερβολικής αυτοπεποίθησης.
Αν και η Ελλάδα δεν ήταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη, ήταν σημαντικό θέμα συζήτησης τόσο στην G20 όσο και στο περιθώριο, όπου οι αξιωματούχοι συναθροίστηκαν πίσω από τη βοήθεια που αναμένεται να φθάσει τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, δυνητικά το μεγαλύτερο ποτέ σχέδιο διάσωσης μιας χώρας.
Οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν πως δεν θα επιτρέψουν σε προβλήματα χρεών να μολύνουν και να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την παγκόσμια οικονομία. «Αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, ακόμη κι αν είναι ένα μικρό σπίτι και, ίσως, το φταίξιμο είναι του γείτονά σου, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοήσεις τη φωτιά», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.
«Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν πυροσβεστήρα. αν έχεις, και εμείς τον έχουμε. Διαφορετικά η φωτιά θα φθάσει και το σπίτι σου, ακόμη κι αν είναι ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι».
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, δήλωσε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εργασία τους σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα έως τις αρχές Μαΐου. Η G20 τόνισε την ανάγκη να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας το πώς οι χώρες θα αποσύρουν τα έκτακτα προγράμματα δαπανών και δανειοδότησης χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη, αλλά αναγνώρισαν πως τα διαφορετικά ποσοστά ανάκαμψης σημαίνουν πως οι χώρες χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές.
Παρά τις πολύμηνες πιέσεις, οι υπουργοί παρέκαμψαν το ακανθώδες ζήτημα του κατά πόσον η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στο νόμισμά της, το γουάν, να ανατιμηθεί πιο γρήγορα προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η ωθούμενη από τις εξαγωγές μεγέθυνσή της. Αξιωματούχοι της G20 δήλωσαν πως δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες, πιθανόν γιατί «αυτό δεν θα άρεσε και πολύ στην Κίνα».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αναλυτών, η Κίνα υποτιμά τεχνητά το νόμισμά της μέχρι και 40% με προφανή οφέλη για την οικονομία της.
Οι εντονότερες διαφωνίες εμφανίστηκαν για μία πρόταση του ΔΝΤ να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν το λογαριασμό για δαπανηρά σχέδια διάσωσης. Το ΔΝΤ μάλιστα πρότεινε διπλή φορολόγηση κάθε τράπεζας με βάση τη δραστηριότητά της και μια άλλη με βάση τα κέρδη και τις αμοιβές της.
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις για την προώθηση τέτοιων πολιτικών, ενώ ο Καναδάς επέκρινε το σχέδιο. Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως το γενικό αίσθημα έτεινε προς την πλευρά της χώρας του.
ΠΡΕΖΑ TV
24-4-2010
1 σχόλιο:
Eπιτέλους, βρέθηκε ένας έγκυρος οικονομικός αναλυτής να πει τα πράγματα με το όνομά τους: Παρουσιαστής οικονομικών εκπομπών στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου, ανάμεσα στα οποία το BBC, το Αγγλικό Αλ Τζαζίρα και το Russia Today, ο Μαξ Κάιζερ μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», χαρακτηρίζει ανούσια τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως τα πραγματικά μέτρα θα μας τα επιβάλει το Δ.Ν.Τ. Θεωρεί πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα θυσιαστεί από τις διεθνείς αγορές και προτρέπει τους Έλληνες να εμποδίσουν αυτήν την προοπτική.....
Υπάρχει η άποψη πως το Δ.Ν.Τ δεν είναι ο «κακός λύκος» αλλά η μοναδική λύση για την Ελλάδα;
Αν κάποιος σας κάψει το σπίτι για να σας πουλήσει μετά κάρβουνο θα το θεωρούσατε λογικό; Αυτό ακριβώς έκανε και η Goldman Sachs στην ελληνική οικονομία. Σας έκαψαν σαν εμπρηστές και τώρα έρχονται και σας λένε μην ανησυχείτε θα σας δώσουμε κάρβουνο. Είναι εξωφρενικό. Το Δ.Ν.Τ διεμήνυσε στην Ελλάδα πως αν το χρειαστεί θα έρθει για βοήθεια. Τα επενδυτικά hedge funds της Γουόλ Στρητ επιτίθενται στην αγορά ομολόγων της Ελλάδας για να κατευθύνουν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Και ο λόγος που το κάνουν είναι απλός. Να αναγκάζουν τον ελληνικό λαό να ζητήσει τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ. Και το Δ.Ν.Τ θα πει, αφού μας φωνάξατε για βοήθεια εμείς απλώς ήρθαμε. Οι τραπεζίτες της Γουόλ Στρητ συνεργάζονται απόλυτα με το Δ.Ν.Τ. Είναι μια οικονομική μαφία και τα hedge funds είναι οι εκτελεστές. Οι έρευνες για την Goldman Sachs στις Η.Π.Α αλλά και στην Ευρώπη δείχνουν το μέγεθος της μαφίας. Είναι αναμεμειγμένοι σε παράνομες δραστηριότητες σε όλον τον κόσμο.
Τι προτείνετε; Πώς θα καταφέρουμε να ζητήσουμε δάνεια από τις αγορές;
Να κάνετε δημοψήφισμα. Όπως στην Ισλανδία. Οι Ισλανδοί αποφάσισαν με 93% να μην δώσουν σε μερικούς τραπεζίτες 5 δις ευρώ. Πρέπει εσείς οι Έλληνες να αποφασίσετε αν θέλετε το Δ.Ν.Τ στη χώρα σας. Η κυβέρνησή σας δεν έχει αυτήν την εντολή. Σας θεωρούν ανόητους και δεν ζητάνε τη γνώμη σας; Θεωρούν πως είστε μωρά και δεν έχετε δικαίωμα λόγου; Πως δεν μπορείτε να αποφασίσετε για τις ζωές σας; Ζητείστε δημοψήφισμα. Θέλετε το Δ.Ν.Τ στη χώρα σας ή όχι; Εσείς έχετε τη δύναμη. Πρέπει να παλέψετε, να αγωνιστείτε. Αν δεν γίνει δημοψήφισμα τότε να γίνουν εκλογές. Να εθνικοποιήσετε άμεσα όλες τις τράπεζές σας, να δημιουργήσετε δύο ή τρεις κρατικές τράπεζες και να αναδομήσετε την οικονομία σας. Μην πάτε μακριά. Κοιτάξτε το μοντέλο που εφάρμοσε η Σουηδία το 1993.
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Δημοσίευση σχολίου