Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει η δίωξη που άσκησε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SΕC)
κατά της Goldman Sachs, καθώς τώρα η Βρετανία και η Γερμανία βάζουν στο μικροσκόπιο την επενδυτική τράπεζα-κολοσσό για να αποφασίσουν αν θα κινηθούν και αυτές νομικά εναντίον της.
Η επενδυτική τράπεζα, ο ρόλος της οποίας μάλιστα διερευνάται αυτό το διάστημα και από την Κομισιόν για την εμπλοκή της στην αναχρηματοδότηση χρέους της Ελλάδας το 2001, αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες από τις αμερικανικές αρχές. Σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Ομπάμα έχει αρχίσει την προσπάθεια να αυξήσει την εποπτεία σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θεωρούνται «πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν», η ανακοίνωση της SΕC την Παρασκευή προκάλεσε σοκ και αναταραχή στις αγορές:
Η Goldman Sachs Group, η οποία μάλιστα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν ανακοίνωσε τεράστια κέρδη 13,4 δισ. δολαρίων για το 2009 (και) από επενδύσεις υψηλού ρίσκου, αλλά και τη διανομή μπόνους 3 δισ. δολαρίων σε στελέχη της, κατηγορήθηκε από τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ για απάτη, με αφορμή την προώθηση τοξικού χρηματοπιστωτικού προϊόντος βασισμένου στην κεφαλαιοποίηση επισφαλών στεγαστικών δανείων (subprime).
Η δίωξη αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της Goldman Sachs, η οποία βγήκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ως η ισχυρότερη τράπεζα από όλες. Η επενδυτική τράπεζα αρνείται τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τες «εντελώς αστήρικτες».
Το κόλπο του γάλλου αντιπροέδρου
Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγορεί την εταιρεία ότι δημιούργησε και πούλησε στους επενδυτές ένα σύνθετο χρηματοοικονομικό προϊόν, το οποίο ήταν σχεδιασμένο από την αρχή να καταρρεύσει. Στην αγωγή εκτός από την επενδυτική τράπεζα κατηγορείται και ένας από τους αντιπροέδρους της, ο Fabrice Τourre, ο οποίος θεωρείται ότι συνέβαλε στη δημιουργία και την πώληση του προϊόντος.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης της SΕC βρίσκεται ένα επενδυτικό προϊόν με την ονομασία Αbacus 2007-ΑC1, που βασιζόταν σε τιτλοποιήσεις επισφαλών στεγαστικών δανείων. Αυτό ήταν ένα από 25 τέτοια προϊόντα που δημιούργησε η Goldman Sachs για να παίξει η ίδια και κάποιοι από τους πελάτες της ενάντια στην αγορά ακινήτων. Δηλαδή να στοιχηματίσουν σε βουτιά των τιμών τους.
Οπως αναφέρουν οι «Τimes» της Νέας Υόρκης, τα προϊόντα αυτά αρχικά προστάτεψαν την Goldman Sachs από ζημιές όταν η αγορά στεγαστικών κατέρρευσε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια έφεραν κέρδη στην τράπεζα. Καθώς τα χαρτοφυλάκια του Αbacus βυθίζονταν σε αξία, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση από το ξεφούσκωμα της αγοράς επισφαλών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, ένα μεγάλο hedge fund, αυτό του Τζον Πόλσον, έβγαζε χρήματα στοιχηματίζοντας στην πτώση της αξίας των συγκεκριμένων τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων- ενώ όσοι επένδυσαν σ΄ αυτό, όπως μεγάλες ξένες τράπεζες, έχασαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι - σύμφωνα με τη SΕC- η Goldman Sachs δημιούργησε το Αbacus 2007-ΑC1 τον Φεβρουάριο του 2007 έπειτα από αίτημα του Τζον Πόλσον, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας επειδή κερδοσκοπούσε κατά της Ελλάδας. Ο Πόλσον εκτιμάται ότι κέρδισε ποσό που υπολογίζεται σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007, στοιχηματίζοντας ότι θα σκάσει η φούσκα των ακινήτων. Η SΕC δεν έχει κινηθεί νομικά κατά του κ. Πόλσον.
Η Goldman Sachs διαβεβαίωνε τους επενδυτές ότι τα τιτλοποιημένα αυτά στεγαστικά δάνεια θα επιλέγονταν από ανεξάρτητο διαχειριστή. Στην περίπτωση του Αbacus 2007-ΑC1, ωστόσο, όπως γράφουν οι «Τimes» επικαλούμενοι τη SΕC, η Goldman Sachs άφησε τον κ. Πόλσον να διαλέξει εκείνος ποια τιτλοποιημένα δάνεια θα περιληφθούν, επιλέγοντας όσα θεωρούσε ότι είναι το πιο πιθανό να χάσουν την αξία τους.
Επειτα η Goldman Sachs πούλησε το «πακέτο» σε επενδυτές, όπως είναι ξένες τράπεζες, οι οποίοι θα κέρδιζαν μόνο αν η αξία των τιτλοποιημένων αυτών προϊόντων ανέβαινε- κάτι που όχι μόνο δεν έγινε, αλλά η αξία των προϊόντων αυτών κατέρρευσε. Ανάμεσα στις τράπεζες που έχασαν τεράστια ποσά είναι η ολλανδική ΑΒΝ Αmro και η γερμανική ΙΚΒ.
Ερευνες σε Βρετανία και Γερμανία
Η Goldman Sachs μπαίνει τώρα στο μικροσκόπιο του Λονδίνου και του Βερολίνου για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν παρατυπίες στις συναλλαγές με δικά τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Είναι ενδεικτικό ότι η βρετανική Royal Βank of Scotland, που ανήκει τώρα στο βρετανικό δημόσιο, κατέβαλε 841 εκατ. δολάρια στην Goldman Sachs για να μηδενίσει τη θέση της στο Αbacus. Τη θέση αυτή την είχε κληρονομήσει, σύμφωνα πάντα με τη SΕC, όταν εξαγόρασε το 2007 την ΑΒΝ Αmro.
Η SΕC αναφέρει ακόμη ως αγοραστή μέρους του επίμαχου επενδυτικού προϊόντος και τη γερμανική ΙΚΒ Deutsche Ιndustriebank ΑG. Το 2008, η κρατική γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα ΚfW (η οποία αναμένεται να χορηγήσει δάνειο στην Ελλάδα με εγγυήσεις του Βερολίνου στα πλαίσια της βοήθειας της Ε.Ε. στη χώρα μας εάν αυτή ζητηθεί από την Αθήνα) χρηματοδότησε με σχεδόν 10 δισ. ευρώ την ΙΚΒ, στα πλαίσια της προσπάθειας να τονωθεί το γερμανικό τραπεζικό σύστημα από την κρίση.
Τι απαντά η αμερικανική τράπεζα
Η Goldman Sachs από την πλευρά της αναφέρει ότι η εταιρεία έχασε περισσότερα από 90 εκατομμύρια δολάρια από το επίμαχο προϊόν, έξι φορές περισσότερα χρήματα από την προμήθεια των 15 εκατ. δολαρίων που έλαβε, παρέχοντας ταυτόχρονα στοιχεία στις αρχές για το τι περιελάμβανε το προϊόν αυτό.
Προκάλεσε σοκ στις αγορές
Η δίωξη της Goldman Sachs προκάλεσε σοκ στις αγορές την Παρασκευή και βύθισε 13% τις μετοχές της τράπεζας. Ο Ντάου Τζόουνς υποχώρησε 1,13%, ενώ ο δείκτης Standard & Ρoor΄s 500 υποχώρησε 1,61%. Ο δείκτης FΤSΕ Αll-World υποχώρησε 1,9%.
ΠΡΕΖΑ TV
19-4-2010
1 σχόλιο:
den eythinete en merh
ayth eythinete
goldman sachs
and
slave labor- drugs- terrorist
ειναι το ιδιο αλλα νιονιο δεν κοβει στην αριστερα και στον αναρχικο χορο
Δημοσίευση σχολίου