Δευτέρα, Απριλίου 12, 2010

ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ SIEMENS...ΕΤΣΙ ΚΙ'ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΚΑΤΙ..ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΜΠΛΕΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΟΛΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ,ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ...

Στην επιτάχυνσης πρόσκλησης και ακρόασης πολιτικών προσώπων, προσανατολίζεται η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens στο σύνολό της και η αρχή φαίνεται να είναι για τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης για την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες της στις 17 Μαΐου.
Στην προοπτική αυτή πρώτοι αναμένεται να εξεταστούν πολιτικοί που έχουν ήδη ζητήσει με προσωπικά τους έγγραφα αιτήματα να καταθέσουν: ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι πρώην, επίσης, υπουργοί Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Χρήστος Βερελής.
Θεωρείται δεδομένο - και έχει ήδη κατατεθεί ως αίτημα εξ αρχής - να καταθέσουν όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί υπεύθυνοι για τον ΟΤΕ καθώς και τις Μεταφορές (για το σκέλος ΟΣΕ, Προαστιακού), οι κατά καιρούς υπουργοί Δημοσίας Τάξεως και Αμύνης που χειρίστηκαν την υπόθεση παραγγελίας του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4 I, καθώς και της αλλαγής στην πορεία των όρων της συμβάσεως, προκειμένου να καταστεί δυνατή η τμηματική παραλαβή του έργου.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο για την υπόθεση είναι ότι έχουν αρχίσει και καταφθάνουν στην επιτροπή λογαριασμοί που έχουν ανοιχτεί ήδη από τη Δικαιοσύνη, ή από την επιτροπή για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως από την Ελβετία.
Θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι θα επιλεγεί η διαδικασία προηγούμενων εξεταστικών επιτροπών και θα ζητηθεί η συνδρομή εμπειρογνωμόνων της Τραπέζης Ελλάδος για την αποκωδικοποίηση των στοιχείων.
Σήμερα κατέθεσαν στην επιτροπή οι αρχηγοί της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου, του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης και του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Θανάσης Μπούσιος αναφορικά με την παραλαβή και τη λειτουργικότητα του συστήματος ασφαλείας C4 Ι.
Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις αρχηγοί επιβεβαίωσαν προβλήματα λειτουργικότητας και διασύνδεσης του συστήματος, αποφεύγοντας τις καθησυχαστικές θετικές κρίσεις των μελών της επιτροπής παραλαβής του συστήματος που εξετάστηκαν πριν τις διακοπές του Πάσχα.
Μάλιστα ο κ. Οικονόμου είπε ότι το μόνο υποσύστημα που λειτουργεί είναι το σύστημα επικοινωνιών ΤΕΤΡΑ. Ο πρόεδρος της εξεταστικής κ. Βαλυράκης αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ύποπτα τα κολακευτικά λόγια των μελών αυτών υπέρ του συστήματος και των θέσεων της Siemens.

Με έγγραφό του προς την επιτροπή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας γνωστοποιεί ότι από 22 Μαρτίου διατάχθηκε προκαταρκτική διοικητική έρευνα για τις συνθήκες εγκατάστασης και παραλαβής του συστήματος, ενώ ο κ. Οικονόμου που διέταξε τη διενέργεια της έρευνας είπε ότι αν υπάρχει ευθύνη οπωσδήποτε θα εντοπιστεί.
Τελευταίος που εξετάσθηκε απόψε ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Γιάννης Ροτζιώκος.
Εξάλλου, τα "πυρά" μελών των επιτροπής από όλες τις πτέρυγες προκάλεσε η επιστολή που απέστειλε στην επιτροπή ο πρόεδρος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης, με την οποία γνωστοποιεί την απόρριψη από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού της πρότασής του για να διενέργεια από τον ΟΤΕ κοστολογικού επανελέγχου των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ με τη Siemens.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι αφού αμφισβητήθηκαν από την εξεταστική τα αποτελέσματα προηγούμενων ελέγχων που διενήργησε ο ΟΤΕ, τίποτε δεν διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο και ως εκ τούτου προτείνει στην εξεταστική να πληρώσει η ίδια ελεγκτή με τη διαβεβαίωση την παροχή από τον ΟΤΕ κάθε δυνατής διευκόλυνσης.
Η επιστολή Βουρλούμη χαρακτηρίστηκε προσβλητική και μειωτική για τη Βουλή και την επιτροπή και αποφασίστηκε να υπάρξει σκληρή απάντηση, ότι ο ίδιος είχε δεσμευθεί και αναλάβει ενώπιον της εξεταστικής τον επανέλεγχο, ενώ αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους εποπτεύοντες τον οργανισμό υπουργούς να ζητήσουν από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα τον επανέλεγχο.
Τέλος, με επιστολή του προς την επιτροπή ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Γιαννακός. διαβίβασε υπομνήματα για τις συμβάσεις του ΟΣΕ με τη γερμανική εταιρεία και ζήτησε να κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της εξεταστικής.

ΠΡΕΖΑ TV
12-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: