Πωλητήριο σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση σε περίπου δέκα μονάδες της ΔΕΗ, λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές, ακολουθώντας το ιταλικό μοντέλο, κάτω από την πίεση των δημοσιονομικών αναγκών αλλά και των Βρυξελλών που ζητούν επιτακτικά πλέον να ανοίξει και στην πράξη η θεωρητικά μόνο απελευθερωμένη από το 2001 ελληνική αγορά.
Το σενάριο που συζητείται στο κυβερνητικό επιτελείο και αναμένεται να τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις, πιθανώς την άλλη εβδομάδα, μοιάζει αρκετά με το μοντέλο που ακολούθησε η Ιταλία στις αρχές του 2000, όταν πουλήθηκε περίπου το 30% της παραγωγικής δυναμικότητας της Εnel (ιταλικής ΔΕΗ), για να ανοίξει στην ουσία η ενεργειακή αγορά της γείτονος.
Στις σκέψεις της κυβέρνησης βρίσκεται η πώληση, μέσω δύο διαγωνισμών, 5-6 μονάδων λιγνίτη (1.500-2.000 από τα συνολικά 5.300 ΜW της σημερινής λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ) και 4-5 υδροηλεκτρικών σταθμών (1.000 ΜW), χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν το πακέτο περιλαμβάνει και ορυχεία.
Χωρίς την πώληση σε ιδιώτες μονάδων παραγωγής «φθηνής» ενέργειας, και για όσο καιρό η ΔΕΗ θα συνεχίζει να διατηρεί το μονοπώλιο σε αυτές τις τεχνολογίες, όπως τα υδροηλεκτρικά και τα λιγνιτικά, θα μπορεί να συντηρεί χαμηλά τα κόστη της, ακόμη και να χειραγωγεί την αγορά, είναι το μήνυμα που μετέφερε η «τρόικα» στην ελληνική κυβέρνηση. Και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι προ ημερών κατατέθηκε στη ΡΑΕ, με κοινοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κομισιόν, σχετική καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο Διαχειριστής του Συστήματος, δηλαδή ο ΔΕΣΜΗΕ (κατά 49% ελέγχεται από τη ΔΕΗ και κατά 51% από το Δημόσιο), δήλωνε καθ΄ όλο το 2009 ότι λειτουργούσαν και παρήγαγαν «φθηνή» υδροηλεκτρική ενέργεια πολύ περισσότερες μονάδες της ΔΕΗ απ΄ ό,τι στην πραγματικότητα. Εμφάνιζε, δηλαδή, «φουσκωμένη» την παραγωγή των υδροηλεκτρικών, προκειμένου η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού να διατηρείται χαμηλά, προς όφελος της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο που μέχρι πριν από λίγους μήνες έμοιαζε αδιανόητο για τη ΔΕΗ- πώληση μονάδων της σε ιδιώτες- τώρα φαίνεται να ωριμάζει ως ιδέα σε ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με εν δυνάμει επενδυτές για να βολιδοσκοπήσουν το ενδιαφέρον τους. Συζητήσεις έχουν γίνει ανάμεσα στους υπουργούς Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, Οικονομικών Γιώργο Παπακωσταντίνου και Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, με τους επικεφαλής της ιταλικής Εdison (το 50% της οποίας ελέγχεται από τη γαλλική ΕDF), τον συνέταιρό τους στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (δραστηριοποιούνται μέσω της Εlpedison), τον επίσης γαλλικό όμιλο Gaz De France Suez, κ.ά.
Βέβαια, διαγωνισμοί τέτοιου είδους θέλουν χρόνο για να ετοιμαστούν, το προς πώληση πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει και λιγνιτωρυχεία, και σε κάθε περίπτωση έχει σημασία να μην ωφεληθούν μόνον οι ξένοι επενδυτές αγοράζοντας πάγια σε χαμηλές τιμές, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο.
Το μοντέλο που συζητούν όλο και πιο έντονα κυβερνητικά στελέχη είναι το ιταλικό. Μεταβιβάζοντας σε ιδιώτες το 30% της παραγωγής της, η Εnel αποκόμισε σημαντικά έσοδα αξιοποιώντας τα για να εκσυγχρονίσει τον στόλο της, καθώς δεν διέθετε τα κεφάλαια για να το κάνει μόνη της. Επίσης, η Εnel με τα κεφάλαια που αποκόμισε πραγματοποίησε επενδύσεις σε Βουλγαρία, Τσεχία, Ρωσία.
ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου