Για τριάντα χρόνια ήμουνα χρήστης ηρωίνης, κοιμόμουνα στους δρόμους, νοσηλεύτηκα σε ψυχιατρεία, φυλακίστηκα για μικροκλοπές, είχα καταντήσει ουσιαστικά σαν τους ζητιάνους που βλέπετε στα παγκάκια. Ημουνα τότε σαράντα τεσσάρων ετών και είχα πειστεί ότι για μένα δεν υπάρχει καμία ελπίδα... Αγγιξα τον πάτο και ξύπνησα ένα πρωί και τα είδα όλα μαύρα. Τότε, δεν θυμάμαι πώς έφτασα εδώ, τον Ιούλιο του 2004 άρχισε για μένα ο δύσκολος δρόμος της «Επιστροφής».
Ετσι περιγράφει ο Γιώργος την οδύσσειά του. Εμείς τον συναντήσαμε στον Σύλλογο Επανένταξης Εθισμένων «Επιστροφή» στο Κουκάκι, τον οποίο επισκέφτηκε η «Ε». Χάρη στον σύλλογο που ιδρύθηκε το 2003 και απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες εθισμένους στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και άλλες ουσίες, ο Γιώργος σήμερα είναι εδώ και έξι χρόνια καθαρός. Οπως μας εκμυστηρεύτηκε, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, είχε φτάσει στην απελπισία και οι άνθρωποι της κοινότητας κατάφεραν το ακατόρθωτο: να αποδεχτεί ο ίδιος και να αγαπήσει τον εαυτό του. Σήμερα ο Γιώργος εργάζεται, έχει μια δική του ζωή, ωστόσο δεν ξεχνάει αυτούς που τον βοήθησαν.
Ονειρα είχε και ο Μιχάλης, απόφοιτος της πληροφορικής και με πολλά διπλώματα. Οι ουσίες μπήκαν ξαφνικά στη ζωή του και τα γκρέμισαν, έχασε την καριέρα του και την αξιοπρέπειά του. Μπήκε στη φυλακή... Τώρα συμμετέχει στο πρόγραμμα των 12 βημάτων της «Επιστροφής», που εφαρμόζεται σε κλειστό κέντρο πρώτη φορά στην Ελλάδα, και μετά από δέκα χρόνια χρήση είναι εδώ και εννιάμισι μήνες καθαρός. «Δεν ήρθα με τη θέλησή μου» παραδέχτηκε. «Το χρωστούσα στους γονείς μου. Δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω, με πείσμα και θέληση όμως έφτασα σε αυτό το σημείο και μου απέδειξαν ότι γίνεται να περνάς καλά και χωρίς τις ουσίες. Τώρα δεν ντρέπομαι να κοιτάω τους ανθρώπους στα μάτια...».
Με στόχο να βοηθηθούν άνθρωποι σαν τον Γιώργο και τον Μιχάλη που πάσχουν από μια πολυσύνθετη «ασθένεια», ώστε να παραμείνουν σε αποχή από όλες τις ουσίες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, ιδρύθηκε το μη κερδοσκοπικό σωματείο.
Το πρόγραμμα από το οποίο μέχρι σήμερα έχουν περάσει περισσότερα από 400 άτομα βασίζεται στη δοκιμασμένη μέθοδο των 12 βημάτων. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία αυτή, ο εθισμός δεν είναι απλά μια κακιά συνήθεια, αλλά μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται μέσα από συνεχή και βαθιά αυτοπαρατήρηση και αυτογνωσία.
ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου