Τρίτη, Μαΐου 11, 2010

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 1.200.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΟ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΡΑΓΚΩΝ, ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ Β' ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

"Θηλιά" στο λαιμό των ελλήνων πολιτών συνεχίζει να αποτελεί το κτίριο-φάντασμα της οδού Φράγκων, το παλιό Β' νοσοκομείο του Αγίου Παύλου, γνωστό και ως "Καλόγριες".
Την ώρα που η πολιτεία απαιτεί από τους πολίτες θυσίες και επιβάλλει σκληρά μέτρα για να σωθεί η χώρα μας από τη χρεοκοπία, η ίδια συνεχίζει να πληρώνει κάθε χρόνο ενοίκιο 155.000 ευρώ για ένα κτίριο που παραμένει κλειστό επί δέκα χρόνια!Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη λειτουργία κέντρου υγείας αστικού τύπου, μέχρι σήμερα δεν έχει μπει ούτε ένα καρφί, ενώ το κτίριο είναι πλέον ερείπιο κι αποτελεί ταυτόχρονα εστία μόλυνσης για την ευρύτερη περιοχή.
Επιπλέον, ακόμη κι αν μετά από τόσα χρόνια η πολιτεία αποφασίσει να επιστρέψει το κτίριο στους ιδιοκτήτες του, δηλαδή στην Ιερά Μονή Αδελφών του Ελέους του Βικεντίου του Παύλου της Καθολικής Εκκλησίας, όχι μόνο θα χρειαστεί να πληρώσει τουλάχιστον 2.000.000-3.000.000 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή και την παράδοσή του, όπως ήταν πριν την ενοικίαση, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει ήδη πληρώσει πάνω από 1.200.000 ευρώ για ένα κλειστό κτίριο, χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν δοθεί για να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και να πληρωθούν οι προμηθευτές ή ακόμη και για την κάλυψη μέρους του χρέους της χώρας μας.
Ο παραλογισμός των αρμοδίων φαίνεται να μην έχει τέλος, καθώς τον Δεκέμβριο του 1999 αποφασίστηκε με νόμο η διακοπή της λειτουργίας του Β΄ νοσοκομείου του Αγίου Παύλου επί της οδού Φράγκων. Ωστόσο, η πολιτεία δεν σταμάτησε ποτέ να πληρώνει ένα υπέρογκο ποσό κάθε μήνα ως ενοίκιο. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι το ενοίκιο ξεκίνησε από 8.800 ευρώ το μήνα κι έχει φτάσει στις 12.740,56 ευρώ (μαζί με το χαρτόσημο).
Επιπλέον, από το 2005, με απόφαση των τότε Α' και Β' ΠεΣΥΠ Κεντρικής Μακεδονίας (με διοικητές τους κ.κ. Χατζητόλιο και Βαρτζόπουλο, αντίστοιχα), η ευθύνη για την καταβολή του ενοικίου ανατέθηκε στο νοσοκομείο "Άγιος Παύλος". Επρόκειτο, όμως, για σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, η οποία ανάγκασε τον πρώην διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος, Γιώργο Βογιατζή, να ζητήσει στις αρχές του 2009, επιχορήγηση από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης για το σκοπό αυτό.

"Έως τον Ιανουάριο του 2009 το νοσοκομείο πλήρωνε ως ενοίκιο το ποσό των 12.740,56 ευρώ μηνιαίως. Από τον Φεβρουάριο του 2009, όμως, έγινε πράξη από την Υπηρεσία Παρέδρου και δεν θεωρήθηκε το ένταλμα πληρωμής. Το αιτιολογικό ήταν ότι από τη στιγμή που το έργο κατασκευής κέντρου υγείας αστικού τύπου στο κτίριο της Φράγκων είχε σταματήσει από το 2006, δεν υπήρχε αντικείμενο κι επομένως δεν έπρεπε να καταβάλλονται χρήματα. Έκτοτε, δεν εστάλησαν εντάλματα πληρωμής και το ενοίκιο δεν πληρώθηκε", εξηγεί στη "Μ" ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο "Άγιος Παύλος", Δημήτρης Βαλαρούτσος.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης δεν θα ζητήσει αναδρομικά τα χρήματά του, από τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει συμβόλαιο μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών.
"Ο πάρεδρος δεν μπορεί να καθυστερήσει για πολύ καιρό την μη καταβολή του ενοικίου. Κι αυτό διότι υπάρχει συμβόλαιο και η μονή θα διεκδικήσει τα χρήματα που της οφείλονται. Ταυτόχρονα, το κτίριο είναι αποψιλωμένο. Ακόμη κι αν η πολιτεία θελήσει να το επιστρέψει στους ιδιοκτήτες, πώς θα παραλάβουν αυτοί ένα κτίριο-ερείπιο; Θα πρέπει να δαπανηθούν έως και 3.000.000 ευρώ για να ξαναχτιστεί. Είναι ανάγκη να βρεθεί άμεσα μία λύση και να σταματήσει αυτή η διαρροή χρήματος", επισημαίνει ο κ. Βαλαρούτσος.
Από την πλευρά του, ο τέως διοικητής του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος" Θεόδωρος Γκοράνης εξηγεί στην "Μ" ότι από τον Ιούλιο του 2009, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά του, ζήτησε να ενημερωθεί για το πού βρίσκονται τα έργα της ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων) στο συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο είναι κλειστό, αλλά όπως διαπίστωσε δεν είχε μπει ούτε ένα καρφί.
"Ουσιαστικά πληρώναμε για ένα κτίριο που δεν μας ανήκει, αλλά την ευθύνη του έχει η ΔΕΠΑΝΟΜ. Δεν είχαμε χρήματα για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε. Κάθε μήνα το ενοίκιο αυξανόταν κατά 500 ευρώ. Έτσι, κόψαμε την καταβολή του ενοικίου με στόχο να γίνει μια αναδιαπραγμάτευση και αναδιαμόρφωση του κτιρίου από την ΔΕΠΑΝΟΜ", τονίζει ο κ. Γκοράνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 15 Ιουλίου 2009 ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας Μονής είχε αποστείλει επιστολή, με την οποία διαμαρτυρόταν ότι το κλειστό κτίριο έχει εξελιχθεί σε εστία μόλυνσης για την περιοχή. Ταυτόχρονα, ο κ. Γκοράνης είχε ενημερώσει για το πρόβλημα και τον τέως υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον διευθυντή του γραφείου της νυν υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Αν και από το 2002 υπήρχαν τα σχέδια για τη μετατροπή του κτιρίου σε κέντρο υγείας αστικού τύπου, η πιθανότητα αυτή σταδιακά "ναυαγεί". Τον Ιούλιο του 2004, το έργο βρισκόταν στο στάδιο της έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Την ευθύνη υλοποίησης του έργου είχε η ΔΕΠΑΝΟΜ, ενώ ο προϋπολογισμός του ανερχόταν στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είχε ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ και κάλυπτε τις οικοδομικές εργασίες και την εγκατάσταση του ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Τελικά, η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2005 και τον Μάρτιο του ίδιου έτους άρχισαν οι εργασίες. Στις αρχές του 2006, οι εργασίες "κόλλησαν", καθώς προέκυψαν διάφορα άλυτα προβλήματα (εύρεση νερού στα θεμέλια).
Οι τελευταίες εξελίξεις (Φεβρουάριος 2009) δείχνουν ότι χάνεται και η χρηματοδότηση του έργου από το Γ' ΚΠΣ, ενώ αρχίζουν προσπάθειες να βρεθούν τα χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ. Με απόφασή του, το δ.σ. της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ αποφάσισε τη διάλυση της εργολαβίας του έργου, ενώ αρχίζει από το μηδέν η δρομολόγηση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και η επαναδημοπράτησή του με μελέτη δημοπράτησης σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής.
Η "Μ" επικοινώνησε με την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης αλλά δεν κατέστη δυνατό να ενημερωθεί για το αν υπάρχουν περαιτέρω εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ

ΠΡΕΖΑ TV
11-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: