Πέμπτη, Μαΐου 06, 2010

ΦΟΒΟΣ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΣΚΙΑΖΕΙ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τη διαφωνία τους με τα οικονομικά και φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης εξέφρασαν εκπρόσωποι της αγοράς στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ δεν έκρυψαν την απαισιοδοξία τους για το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσων στη χώρα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Σταύρος Ζαχαρέλης, επικαλούμενος στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, είπε ότι μέχρι το τέλος του 2010 εκτιμάται πως θα βάλουν λουκέτο το 20% των 750.000 ενεργών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, δηλαδή περίπου 150.000 επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης, εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης και, θέλοντας να τονίσει την αδικία που συντελείται σε βάρος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, ανέφερε ενδεικτικά τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία:

Στις 31 Μαρτίου οι οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τις ΔΟΥ ανέρχονταν σε 23,4 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των οφειλετών είναι 827.396. Εξ αυτών οι 76.413 είναι της Θεσσαλονίκης και οφείλουν 4,8 δισ. ευρώ, ενώ των Αθηνών είναι λιγότεροι: 43.387, αλλά οφείλουν μεγαλύτερο ποσό: 5,3 δισ.

Οι οφειλέτες που χρωστούν κάτω από 2.000 ευρώ είναι 603.000 και το ποσό που οφείλουν αποτελεί μόνο το 1% του συνόλου των οφειλών. Αντίθετα, αυτοί που οφείλουν πάνω από 200.000 ευρώ αντιπροσωπεύουν το 85% των οφειλών, είναι μόλις 8.000 και αποτελούν το 1% του συνόλου των οφειλετών.

Την «εντονότατη διαμαρτυρία του για τη λήψη των πρόσθετων οικονομικών μέτρων που», όπως σημειώνει, «πλήττουν καίρια την επιχειρηματικότητα», εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οδήγησε στην επιβολή πρωτοφανών μέτρων, τα οποία οδηγούν την ελληνική οικονομία σε πολυετή ύφεση. Η αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση του φόρου στα καύσιμα, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης επιβαρύνουν κύρια τη λειτουργία της αγοράς».

ΠΡΕΖΑ TV
6-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: