Μειωμένα, σε ποσοστό που φτάνει στο 20% των περσινών, είναι τα φετινά κονδύλια που χορηγεί το υπουργείο Εσωτερικών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πυροπροστασία.
Το ποσό συνολικά για τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ανέρχεται φέτος στα 23 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα με τα οποία δήμοι και κοινότητες πρέπει να καθαρίσουν περιαστικά δάση, να καθαρίσουν και να ελέγξουν τις χωματερές, να ενισχύσουν εθελοντές, να καλύψουν θέματα εξοπλισμού (βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κ.τ.λ.) και να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα (υπερωρίες μη μόνιμου προσωπικού, καύσιμα).
Στους δήμους υπάρχει γκρίνια για τα μειωμένα κονδύλια και ακόμη και εκείνοι που λαμβάνουν σημαντικότατες πιστώσεις θεωρούν ότι δεν αρκούν για την κάλυψη όλων των δράσεων πυροπροστασίας. Ωστόσο, μαζί με την γκρίνια δείχνουν και κατανόηση, καθώς, όπως δήλωσαν στον «Α», «τα πάντα έχουν περικοπεί, το ίδιο γίνεται και σ' αυτήν την περίπτωση. Περιμέναμε να είναι μειωμένα τα κονδύλια και θα προσπαθήσουμε να τα φέρουμε βόλτα με όσα θα μας στείλουν».
Από την άλλη, υπάρχουν και δήμοι που δεν παίρνουν -γι' ακόμη μια χρονιά- ούτε ευρώ, παρότι έχουν ανάγκες πυροπροστασίας. Από μια απλοϊκή σύγκριση των φετινών με τις περσινές πιστώσεις, φαίνεται πως δεν έχει γίνει καμιά αναθεώρηση του υπάρχοντος σχεδιασμού, που -έτσι κι αλλιώς- είχε αφήσει με πολλά παράπονα ορισμένους δήμους, όπως της Καλαμαριάς, της Σταυρούπολης, της Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη, που δεν παίρνουν ούτε ευρώ, ή ακόμη και δήμους άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Κρύα Βρύση Πέλλας και ο δήμος Σκουτάρεως Σερρών, που επίσης είναι εκτός χρηματοδοτήσεων. Στη Σταυρούπολη υπάρχει το στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου ο καθαρισμός μάλλον θα γίνει από εθελοντές... Επίσης, παράπονα έχουν εκφράσει για «στρεβλότητες» πολλοί δήμοι, των οποίων οι χρηματοδοτήσεις συγκριτικά με άλλους είναι εξαιρετικά χαμηλές, παρότι υπάρχουν σχεδόν ίδιες ανάγκες πυροπροστασίας.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν δήμοι όπως του Θερμαϊκού και των Αμπελοκήπων, οι οποίοι ενισχύονται με 1.400 ευρώ έκαστος, ποσό που χαρακτηρίζεται «αστείο» ακόμη και για τη σύναψη μιας προγραμματικής σύμβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο δήμοι πέρσι είχαν πάρει από 7.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, γειτονικοί δήμοι, όπως της Μηχανιώνας και της Επανομής, λαμβάνουν σημαντικά κονδύλια μεταξύ 13.000 και 15.000 ευρώ...
Βάσει των στοιχείων των περσινών και των φετινών ενισχύσεων, συνολικά η Κεντρική Μακεδονία παίρνει 481.900 ευρώ λιγότερα. Φέτος τα κονδύλια στους ΟΤΑ είναι 2.219.500 ευρώ και πέρσι ήταν 2.701.400 ευρώ. Μειωμένα κατά 30% είναι τα κονδύλια του κεντρικού δήμου της Θεσσαλονίκης (από 84.000 ευρώ παίρνει 60.000 ευρώ), όμως όμοροι δήμοι που έχουν υπό την ευθύνη τους μεγαλύτερο μέρος του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου παίρνουν ακόμη μικρότερα ποσά και διαμαρτύρονται.
Ανά νομό οι χρηματοδοτήσεις εμφανίζουν μειώσεις, με διαφορετικά όμως ποσοστά. Μικρότερη μείωση δέχτηκε ο νομός Σερρών, στον οποίο όμως η έκταση είναι μεγάλη, οι ΟΤΑ πολλοί και το συνολικό κονδύλι και πέρσι και φέτος χαμηλό.
Ο νομός Ημαθίας είχε πάρει για το 2009 συνολικά 280.000 ευρώ και φέτος παίρνει 184.200. Ο νομός Θεσσαλονίκης από 700.800 ευρώ πέρσι παίρνει 664.100 ευρώ φέτος. Ο νομός Κιλκίς από 340.200 ευρώ πέρσι φέτος παίρνει 231.100 ευρώ. Ο νομός Πέλλας από 278.600 ευρώ παίρνει πλέον 204.000 ευρώ. Ο νομός Πιερίας από 380.800 ευρώ παίρνει φέτος 272.200. Ο νομός Σερρών από 219.800 ευρώ παίρνει φέτος 204.900. Ο νομός Χαλκιδικής από 501.200 ευρώ παίρνει φέτος 459.000 ευρώ.
Ο δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος, επισήμανε πως «οι ανάγκες είναι μεγάλες, καθώς πρέπει να λειτουργήσουμε υδροφόρες, να καλύψουμε ρουχισμό και άλλα ζητήματα πυροπροστασίας, αλλά και φέτος αναγκαζόμαστε να τα επωμιστούμε εμείς. Δεν μπορούμε βέβαια να είμαστε ικανοποιημένοι, πλην όμως, συναισθανόμενοι την κακή οικονομική κατάσταση και το μέγεθος της κρίσης, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στις φετινές ανάγκες πολιτικής προστασίας».
Ο δήμαρχος Ελευθερίου - Κορδελιού, Στάθης Λαφαζανίδης, που έχει υπό την ευθύνη του και τους χώρους γύρω από σημαντικές και μεγάλες βιομηχανίες, επισήμανε ότι «με τα ΕΛΠΕ, τις φυλακές, τις βιομηχανίες και τους χώρους που πρέπει να διατηρούμε καθαρούς, τα 1.900 ευρώ είναι ψίχουλα. Πώς θα καθαρίσουμε όλους τους χώρους για πρόληψη; Από ένα σημείο και μετά όμως βλέπουμε και ποια είναι η γενικότερη πραγματικότητα...».
ΠΡΕΖΑ TV
19-5-2010
agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου