Σάββατο, Μαΐου 08, 2010

ΠΛΕΟΝ ΦΤΑΣΑΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ 2 ΤΑΞΕΩΝ...ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ,ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΑΦΩΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ...

Σε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρέθηκε η Ελλάδα το 2008 σε ό,τι αφορά την οικονομική ισότητα μεταξύ των πολιτών της. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ήταν 21η έναντι του συνόλου των 27 χωρών της Ε.Ε., βάσει του συντελεστή ανισότητας που χρησιμοποιείται για να αναδείξει την άνιση κατανομή εισοδήματος σε μια χώρα (συντελεστής Gini).
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης που εκπόνησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑ) για το τι συνέβη το 2008. Επίσης, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που λαμβάνουν οι άνδρες και αυτών που παίρνουν οι γυναίκες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, το πλουσιότερο 20% τμήμα του πληθυσμού της Ελλάδας έχει κατά 5,9 φορές μεγαλύτερο εισόδημα σε σχέση το φτωχότερο 20% του πληθυσμού της χώρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών υπάρχει τεράστιο «χάσμα». Η εν λόγω διαφορά είναι μεγαλύτερη μόλις σε πέντε χώρες σε ολόκληρη των Ευρώπη των «27» και αυτές είναι η Ρουμανία, η Λεττονία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία.
Σε ό,τι αφορά τον συντελεστή Gini, πρόκειται για έναν δείκτη ο οποίος, όταν είναι μηδέν, δείχνει πως υπάρχει πλήρης εισοδηματική ισότητα μεταξύ των οικονομικών τάξεων του πληθυσμού, ενώ όταν είναι ένα, υπάρχει πλήρης εισοδηματική ανισότητα.
Στην Ελλάδα ο δείκτης αυτός έφθασε το 2008 στο 33,4%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των «27» ήταν στο 31% και στη χειρότερη θέση βρέθηκε η Λεττονία με τον συντελεστή Gini να διαμορφώνεται στο 38%. Επί της ουσίας, το γεγονός ότι ο συντελεστής Gini ήταν 33,4% το 2008 δείχνει πως αν παίρναμε δύο τυχαία άτομα, τότε το εισόδημά τους θα διέφερε κατά 33,4%.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στους νέους και στους μεγάλης ηλικίας καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες το 2008. Ο συντελεστής Gini στην ηλικιακή ομάδα από 0 έως 15 ετών έφτασε στο 35,4%, ενώ η αμέσως μεγαλύτερη διαφορά εντοπίστηκε στην ηλικιακή ομάδα 50 - 64 ετών (35,2%)
Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑ, οι αμοιβές των μισθωτών ανδρών υπερτερούν έναντι των αντίστοιχων των γυναικών κατά 10%. Στον δημόσιο τομέα η διαφορά ήταν μικρότερη το 2008 απ’ ό,τι στον ιδιωτικό τομέα, αφού στον μεν πρώτο είχε ανέλθει στο 3,8% και στον δεύτερο στο 15,2%.

ΠΡΕΖΑ TV
8-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: