Σε απόγνωση θα βρεθούν το επόμενο διάστημα περίπου 3 εκατομμύρια Ελληνες (εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα αλλά και συνταξιούχοι) οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως και 25% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας των περικοπών σε επιδόματα, 13ο και 14ο μισθό.
Μαχαίρι στα εισοδήματα θα μπει για 2.350.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και για 833.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα. Από τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους οι 90.000 είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου ή με μίσθωση έργου και δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα και το ενδεχόμενο της απόλυσης, ενώ 743.000 είναι μόνιμο προσωπικό και εκτός από τη μείωση των αποδοχών δεν φαίνεται να κινδυνεύουν εργασιακά. Παράλληλα, απώλειες στις αποδοχές τους θα έχουν και περίπου 170.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.
Τα λιγότερα χρήματα που θα μπαίνουν στο εξής στα ταμεία των νοικοκυριών αναμένεται να κάνουν αρκετούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς ελλειμματικούς σε σχέση με το 2009.
Μάλιστα, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους Ελληνες, καθώς δεν θα δουν μόνο μείωση των εισοδημάτων τους αλλά θα επιβαρυνθούν και με τις ανατιμήσεις που θα φέρουν στην αγορά οι αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φορών κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο αρκετά νοικοκυριά που έχουν να καλύψουν δαπάνες τις οποίες δεν μπορούν να περικόψουν, όπως δόσεις στεγαστικών δανείων ή δίδακτρα φροντιστηρίων για ξένες γλώσσες.
Για παράδειγμα, ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων με ένα παιδί είχε πέρυσι ετήσιες συνολικές καθαρές αποδοχές 32.260 ευρώ. Φέτος, εξαιτίας των περικοπών σε επιδόματα και δώρα, τα εισοδήματά του θα είναι μειωμένα κατά 1.940 ευρώ, δηλαδή θα λάβει 30.320 ευρώ. Ομως, αν και τα εισοδήματά του μειώνονται δεν υπάρχει αντίστοιχη μείωση των βασικών δαπανών διαβίωσης. Συγκεκριμένα, το 2009 το συγκεκριμένο νοικοκυριό για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του για στέγαση, σίτιση, αγορά καυσίμων, ασφάλειες, δίδακτρα ιδιωτικού παιδικού σταθμού και άλλα έξοδα ξόδεψε συνολικά 30.357 ευρώ, έχοντας και 1.903 ευρώ πλεόνασμα σε σχέση με τα εισοδήματά του. Τη φετινή χρονιά για την αγορά των ίδιων προϊόντων και υπηρεσιών είναι αναγκασμένο να πληρώσει συνολικά 31.564 ευρώ, δηλαδή 1.244 ευρώ περισσότερα από τα χρήματα που αναμένει να εισπράξει. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο από τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα είδη σούπερ μάρκετ και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα μία οικογένεια είναι αναγκασμένη να πληρώσει σε ετήσια βάση 636,96 ευρώ περισσότερα, ενώ εάν στην οικογένεια υπάρχει καπνιστής ο οποίος καταναλώνει ένα πακέτο ακριβών τσιγάρων την ημέρα, τότε η συνολική ετήσια επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στο πόσο των 1.206,96 ευρώ τον χρόνο. Και αυτό μόνο από τις αυξήσεις στις τιμές τριών συγκεκριμένων προϊόντων.
Και ενώ οι εργαζόμενοι ψάχνουν να βρουν τρόπο για να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών με ανακοίνωσή τους αντιδρούν στην απόφαση για επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις. Οπως αναφέρει ο ΣΕΒ, η επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς «στέλνει το λάθος μήνυμα στη λάθος στιγμή» και προσθέτει: «Το πακέτο μέτρων που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση ανταποκρίνεται, κατ΄ αρχήν, σε μία αδήριτη δημοσιονομική αναγκαιότητα. Ετσι, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποτελέσει αντικείμενο ούτε κομματικής, ούτε συντεχνιακής κριτικής. Δίνει περίοδο χάριτος για δράση σε μία οικονομία που παραμένει υπό το φάσμα της χρεοκοπίας. Θα αποδειχθούν ικανά να θεραπεύσουν τον μεγάλο ασθενή που είναι ο υπερτροφικός και σπάταλος δημόσιος τομέας; Θα επιφέρουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη που θα διασφαλίσει το μέλλον μας;».
ΠΡΕΖΑ TV
4-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου