Παρασκευή, Μαΐου 14, 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ 8 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΕΡΓΑ...

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών της πολιτείας της Νέας Υόρκης μπαίνουν οκτώ από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου για να διαπιστωθεί αν παρείχαν παραπλανητικές πληροφορίες σε οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ώστε οι τελευταίοι να δίνουν καλύτερες αξιολογήσεις σε επενδυτικά προϊόντα που εξέδιδαν οι τράπεζες αυτές.
Τα προϊόντα αυτά βασίζονταν σε τιτλοποιήσεις επισφαλών στεγαστικών δανείων (τα γνωστά τοξικά ή subprime). Με την κίνηση αυτή διευρύνεται ουσιαστικά η έρευνα που έχει αρχίσει η αμερικανική δικαιοσύνη για να διαπιστώσει κατά πόσον κάποιοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι είχαν επωφεληθεί με τρόπο παράνομο από την κρίση που άρχισε το 2007 και κορυφώθηκε το 2008. Ηδη οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης κατηγορούνται ότι παρείχαν υψηλότερες αξιολογήσεις από όσο έπρεπε σε τέτοιου είδους τοξικά επενδυτικά προϊόντα, συγκεντρώνοντας το τελευταίο διάστημα και τα πυρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τώρα ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο θέλει να εξετάσει κατά πόσο οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης παραπλανήθηκαν από κάποια ή κάποιες από τις τράπεζες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών.
Το θέμα αποκάλυψαν χθες οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης που κατονομάζουν την Goldman Sachs, τη Μorgan Stanley, την UΒS, τη Citigroup, την Credit Suisse, την Deutsche Βank, την Credit Αgricole και τη Μerrill Lynch, η οποία πλέον ανήκει στην Βank of Αmerica, ως τις οκτώ τράπεζες που αποτελούν το επίκεντρο της έρευνας. Οι οίκοι που έκαναν τις αξιολογήσεις διάφορων σύνθετων επενδυτικών προϊόντων για λογαριασμό των τραπεζών αυτών είναι η Standard & Ρoor΄s, η Fitsch Ratings και η Μoody΄s Ιnvestor Service.

ΕΚΤ: Εχασαν την αξιοπιστία τους
Ενδεικτικό του κλίματος δυσαρέσκειας που επικρατεί όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη για τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι η ευθεία επίθεση που πραγματοποίησε χθες σε αυτούς ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντσο Σμάγκι. Οπως είπε, θα ήταν «λάθος» να βασίζεται η ΕΚΤ στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, επειδή έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
«Οι πρόσφατες υποβαθμίσεις κρατών εγείρουν πολλές αμφιβολίες», είπε ο Σμάγκι κατά τη διάρκεια ομιλία τους στο Μιλάνο, υπογραμμίζοντας ότι «κάποιες από αυτές τις αλλαγές (στις αξιολογήσεις) δεν βασίστηκαν σε μακροοικονομικά στοιχεία ή σε νέους προϋπολογισμούς, αλλά σε εκτιμήσεις που κυκλοφόρησαν στην αγορά για κρατικά ομόλογα και τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης στην ευρωζώνη».
Προσέθεσε δε ότι «μπορεί κανείς να φτάσει σε σημείο να διερωτηθεί αν (οι οίκοι) σε κάποιες περιπτώσεις έχουν συμφέρον να σπρώξουν περισσότερο την αγορά προς την κατεύθυνση που ήδη κινείται συμβάλλοντας... στο φαινόμενο της διαστρέβλωσης των τιμών». Είπε επίσης με νόημα ότι η ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να εκτιμήσουν τους κινδύνους που δημιουργούνται λόγω της κατάστασης που βρίσκεται η Ελλάδα.

ΠΡΕΖΑ TV
14-5-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προς την Κυριά Κατσέλη

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

Κυρία Κατσέλη,

Προωθήστε άμεσα το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι τράπεζες ασύδοτες και ανάλγητες μας έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα αυτοκτονίας.
Καθημερινά μας τηλεφωνούν και μας εκβιάζουν. Δεν σέβονται την ανέχειά μας και την αδυναμία μας, αλλά ούτε την οικογενειακή μας ησυχία.

Δεχόμαστε πάνω από 30 τηλέφωνα την ημέρα από εισπρακτικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και δεν ξέρω πόσες απειλές καθημερινά.

Ελεος πιά. Τι ζητάνε από μας ?? Να πάμε να φουντάρουμε ??