Κυριακή, Μαΐου 02, 2010

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ..."ΠΙΕΖΟΥΝ" ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ...

...ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΦΗΜΕΡΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ...
ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΣΑΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ...

Ανατροπες στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων πιθανόν να φέρει η εμπλοκή του ΔΝΤ, αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Είναι υπαρκτό πλέον το ενδεχόμενο να ζητηθεί η άμεση ιδιωτικοποίηση υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών οι οποίες δεν ήταν στα πλάνα της κυβέρνησης.
Αναφέρουν ως τέτοιο παράδειγμα την περίπτωση της ΔΕΗ και το ενδεχόμενο πώλησης του συνόλου των μετοχών της.
Σήμερα το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 51,49% ενώ η κυβέρνηση είχε δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να μειώσει τη συμμετοχή της. Ισως μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό να συνδυαστεί με διάσπαση της υπάρχουσας εταιρείας σε εμπορικό κομμάτι και σε εκείνο των υποδομών, προκειμένου να ξεπεραστούν αντιδράσεις από όλα τα κόμματα.
Πιθανή πίεση του ΔΝΤ στο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων μπορεί να δημιουργήσει τριγμούς και στην κυβέρνηση, καθώς θα πρόκειται για εκποίηση δημόσιας περιουσίας η οποία θα πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις και όρους. Το ερώτημα που μπαίνει είναι τι είδους περιουσιακά στοιχεία θα πουληθούν, με ποιες διαδικασίες, σε ποιες τιμές και εάν θα συνοδευτούν με πώληση υποδομών.

Αν για παράδειγμα πουληθούν μετοχές του ΟΤΕ στην τρέχουσα τιμή, που είναι η χαμηλότερη ιστορικά, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Εδικά όταν με τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών υπάρχει ανοιχτό μέτωπο. Πρόκειται για τη διαχείριση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, που θα περάσει στα χέρια της Deutsche Telekom αν πουληθεί το υπόλοιπο 20% του ΟΤΕ στον γερμανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών.
Κάτι τέτοιο θα είναι μακροπρόθεσμα καταστροφικό για τη χώρα, υποστηρίζουν κάποιοι. Οχι μόνο η χώρα μας θα χάσει εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία θα αγοραστούν από ξένα συμφέροντα, αλλά θα χάσει και τη δυνατότητα ανάπτυξης, δεδομένου ότι όλο το κομμάτι της προστιθέμενης αξίας γύρω από τις υποδομές (μάθηση, έρευνα, τεχνογνωσία, προϊόντα, υπηρεσίες) θα μεταφερθεί στο εξωτερικό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ΔΝΤ θα ζητήσει την πώληση ζημιογόνων επιχειρήσεων όπως είναι ο ΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) κ.λπ.

Για τον ΟΣΕ υπενθυμίζεται πως το σχέδιο προβλέπει:
Αναδιάρθρωση του οργανισμού με τη μείωση του προσωπικού και την αλλαγή εταιρικής δομής
Πώληση του 49% των μετοχών της εταιρείας που έχει την εκμετάλλευση των δρομολογίων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και την παραχώρηση του μάνατζμεντ σε στρατηγικό επενδυτή.
Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας σε συνεργασία με ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν και την εμπορική εκμετάλλευση κάποιων εκ των υφιστάμενων σιδηροδρομικών σταθμών.
Δημιουργία ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής που θα εποπτεύει τον ανταγωνισμό και θα αδειοδοτεί τους νέους παίκτες που θα δραστηριοποιηθούν στον κλάδο.

ΠΡΕΖΑ TV
2-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: