Σάββατο, Μαΐου 08, 2010

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία, την οποία θα συνοδεύσει ή θα ακολουθήσει μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη διατυπώνει ο Πολ Κρούγκμαν.
Σε νέο του σχόλιο που δημοσιεύεται στο blog των New York Times ο Αμερικανός νομπελίστας σημειώνει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να συγκρίνεται με την Lehman, η χρεοκοπία της οποίας προκάλεσε το ντόμινο της οικονομικής κρίσης του 2008. Η Ελλάδα "δεν είναι ούτε τόσο μεγάλη [όσο η Lehman Brothers] ούτε τόσο διασυνδεδεμένη για να προκαλέσει το 'πάγωμα' των διεθνών αγορών" σημειώνει και συνεχίζει.
"Τα άσχημα νέα είναι ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι βαθύτερα απ' ό,τι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτίθενται να αναγνωρίσουν ακόμα και σήμερα... Πολλοί παρατηρητές σήμερα περιμένουν ότι η ελληνική τραγωδία θα καταλήξει σε χρεοκοπία. Σταδιακά πείθομαι ολοένα και περισσότερο ότι είναι πολύ αισιόδοξοι, αυτή η χρεοκοπία θα συνοδεύεται ή θα ακολουθείται από την έξοδο από το ευρώ".

Σε αναζήτηση των αιτίων ο Πολ Κρούγκμαν φτάνει ως την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ που οδήγησε στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Αναφέρεται σε ένα... πείραγμα σύμφωνα με το οποίο το Μάαστριχτ ήταν λάθος πόλη για την υπογραφή της Συνθήκης και πως αντί της συγκεκριμένης πόλης της Ολλανδίας έπρεπε να είχε επιλεγεί το Αρνεμ "όπου μια ιδιαιτέρως φιλόδοξη μάχη των Συμμάχων [κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο] κατέληξε σε καταστροφή".
Ο Πολ Κρούγκμαν θεωρεί πως μια αναδιάρθρωση του χρέους, ένας ευγενικός όπως σημειώνει τρόπος για να περιγράψει κανείς τη μερική χρεοκοπία, δεν θα βοηθήσει στη βελτίωση των οικονομικών της Ελλάδας. "Οι καταβολές της Ελλάδας για την αποπληρωμή των τόκων είναι μόνο ένα μέρος του ελλείμματος... Ακόμα και αν σταματήσει εντελώς την εξυπηρέτηση του χρέους της, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεσμεύσει αρκετά χρήματα για να αποφύγει άγριες περικοπές στον προϋπολογισμό".
Ο ίδιος βλέπει τρεις λύσεις που θα διασφάλιζαν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
"Πρώτον, οι Ελληνες εργαζόμενοι θα πρέπει να εξιλεωθούν υποφέροντας και δεχόμενοι μεγάλες περικοπές στις αποδοχές τους που θα έκαναν την Ελλάδα ανταγωνιστική ώστε να δημιουργήσει ξανά θέσεις εργασίας. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να δεσμευθεί σε μια πιο επεκτατική πολιτική, αγοράζοντας μεταξύ άλλων μεγάλο μέρος κρατικού χρέους και να δέχεται -στην πραγματικότητα με ενθουσιασμό- τον πληθωρισμό που θα δημιουργείται. Αυτό θα έκανε την προσαρμογή στην Ελλάδα και σε άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης ευκολότερη. 'Η, τέλος, το Βερολίνο να γίνονταν για την Αθήνα ό,τι είναι η Ουάσιγκτον για το Σακραμέντο...". Ο Πολ Κρούγκμαν αναφέρεται στην οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Καλιφόρνια πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σακραμέντο.

"Tο πρόβλημα είναι" συνεχίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, "ότι καμία από τις ανωτέρω εναλλακτικές δεν είναι πολιτικά εφικτή. Αυτό που μένει στο τέλος φαίνεται αδιανόητο - Η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ. Οταν όμως έχεις αποκλείσει ο,τιδήποτε άλλο, αυτό είναι που μένει". Στο σημείο αυτό ο Πολ Κρούγκμαν αναφέρεται στην περιπέτεια της Αργεντινής το 2001όταν η κυβέρνηση της χώρας επέβαλε περιορισμούς στα ποσά των αναλήψεων. "Αυτό άνοιξε την πόρτα στην υποτίμηση και τελικά η Αργεντινή διέβη αυτή την πόρτα".
"Αν κάτι παρόμοιο συμβεί στην Ελλάδα, θα στείλει ωστικά κύματα στην Ευρώπη, πιθανόν ενεργοποιώντας κρίσεις σε άλλες χώρες. Εκεί ακριβώς οδεύουμε, εκτός και αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν και επιθυμούν να ενεργήσουν με μεγαλύτερη τόλμη από αυτή που έχουμε δει ως τώρα..." καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΠΡΕΖΑ TV
8-5-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Pes toy Κρούγκμαν na paei na gamithei ....

Ανώνυμος είπε...

to kolopano ferefono ton kerdoskopon kanei kala tin vromodoulia tou....arxipoustarades den katalavate oti edo einai valkania kai oxi argentini....mas fovaste toso poly!