Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο μείωσης των ονομαστικών μισθών και στον ιδιωτικό τομέα ο υπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Εκοφίν, μόλις μια μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της Συνόδου του Εκοφίν, αλλά συμφώνησε με την άποψη ότι η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, περνάει μέσα από το περιβόητο «εργασιακό κόστος».
Ο Στρος Καν, μιλώντας προχτές στο τηλεοπτικό δίκτυο «Euronews» και αναφερόμενος στην χαμηλή, όπως τη θεωρούν, ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας , είπε ότι «για το λόγο αυτό πρέπει να μειωθούν οι μισθοί, κάτι το οποίο είναι οδυνηρό, αλλά απολύτως αναγκαίο (...) Είναι ο μοναδικός τρόπος να πουλήσει αυτά που παράγει, όταν οι άλλες χώρες έχουν χαμηλότερες τιμές».
Ερωτώμενος για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες, άφησε όμως το ζήτημα παντελώς ανοικτό. Συγκεκριμένα απάντησε: «Η Ελλάδα έχει πράγματι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα ανταγωνιστικότητας. Το μεγάλο ζήτημα αυτό είναι, κυρίως, θέμα διαρθρωτικό, είναι θέμα θεσμών, είναι θέμα και τιμών. Σε ένα βαθμό έχει να κάνει και με το μισθολογικό κόστος, το οποίο, όμως, έτσι και αλλιώς θα είναι συγκρατημένο για τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας και των μειώσεων στο Δημόσιο τομέα, αλλά και των ευρύτερων αλλαγών που προωθούνται, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Επιβεβαιώνει δηλαδή, ότι η κυβέρνηση θεωρεί ακόμα και αυτούς τους πενιχρούς σημερινούς μισθούς σαν τροχοπέδη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, γι' αυτό ετοιμάζεται να επιτεθεί και στο εισόδημα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε, όπως αναγκάζεται να ομολογήσει ο υπουργός, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, θα πληγούν, έτσι κι αλλιώς, από την γενικότερη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου συνέχισε λέγοντας ότι «το θέμα της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα, δεν περνάει μόνο από τους μισθούς. Περνάει από μία σειρά άλλα πράγματα, μεταξύ των οποίων είναι και το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων» και διαπιστώνοντας ότι «έτσι και αλλιώς, θα υπάρξει και από τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα μια επίπτωση και στο μισθολογικό κόστος και στον ιδιωτικό τομέα»!
ΠΡΕΖΑ TV
19-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου