Η απόφαση στήριξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα καθώς και η οικονομική κατάσταση των χωρών της Ευρωζώνης μονοπώλησε τη συνέντευξη τύπου του Ζαν Κλοντ Τρισέ. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, η απόφαση αυτή ήταν μια επιβράβευση του ελληνικού προγράμματος.
Πλήθος ερωτήσεων αφορούσαν και πάλι στην Ελλάδα αλλά και για την κατάσταση άλλων χωρών της Ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ρωτήθηκε κατά πόσον συζητήθηκε το θέμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, για την στήριξη της Ελλάδας καθώς και γιατί η κεντρική τράπεζα αποφάσισε την περασμένη Κυριακή να αναστείλει τους περιορισμούς εγγυήσεων για τα ελληνικά ομόλογα.
Στην απάντηση του τόνισε πως δεν συζητήθηκε το θέμα αγοράς κρατικών ομολόγων αν και δεν απέκλεισε να τεθεί το θέμα μελλοντικά παραμένοντας φειδωλός στις απαντήσεις του.
Όσον αφορά την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα έδωσε τρεις εξηγήσεις που οδήγησαν σε αυτή προσθέτοντας ότι συνοδεύτηκαν από τρεις ομόφωνες αποφάσεις εκ μέρους της ΕΚΤ και ότι ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα που πήρε η Ελλάδα.
α)Η πρώτη ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θεωρείται πολύ φιλόδοξο από την ΕΚΤ
β)Η δεύτερη ότι ζητήθηκε από την ΕΚΤ να κρίνει την ποιότητα του προγράμματος που διαπραγματευόταν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ με την Ελλάδα και αποφάσισε ότι είναι κατάλληλο
γ)Η τρίτη ότι ζητήθηκε η γνώμη της ΕΚΤ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού όπου και απάντησε θετικά.
Επανέλαβε για πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, πως για αυτόν και για την ΕΚΤ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεθεί θέμα χρεοκοπίας ενός κράτους μέλους
Επιτόκια
Σχετικά με το ύψος των επιτοκίων, τόνισε πως η βελτίωση της αγοράς είναι σταδιακή και πως δεν είναι στην πρόθεση της ΕΚΤ να αυξήσει πολύ περισσότερο του 1% τα επιτόκια.
Είναι η Πορτογαλία η επόμενη Ελλάδα;
Πάρα πολλές ερωτήσεις αφορούσαν στο κατά πόσον η Πορτογαλία είναι στην ίδια θέση με την Ελλάδα και στο εάν η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία εάν χρειαστούν βοήθεια.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απάντησε ξεκάθαρα πως “Ελλάδα και Πορτογαλία δεν βρίσκονται στην ίδια βάρκα” και αυτό είναι πασιφανές εάν κάποιος κοιτάξει τα στατιστικά στοιχεία πρόσθεσε.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να χρειαστούν οι χώρες αυτές βοήθεια, ξεκαθάρισε αρχικά ότι εξαρτάται αποκλειστικά από αυτές να την ζητήσουν και δεν είνια θέμα της Ε.Ε. Και της ΕΚΤ ενώ αρκέστηκε απλά να επαναλάβει το ότι όλες οι χώρες πρέπει να πάρουν και να εφαρμόσουν μέτρα τα οποία θα βελτιώνουν τα χρηματοοικονομικά τους.
Μάλιστα δημοσιογράφος από την Πορτογαλία ρώτησε αστειευόμενος τον Ζαν Κλοντ Τρισέ εάν είναι τυχαίο ότι ο μελλοντικός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είναι Πορτογάλλος και ο τωρινός Έλληνα (Λουκάς Παπαδήμος) και το κατά πόσον ενδέχεται η Πορτογαλία να είναι η επόμενη χώρα που θα χρειαστεί χρήματα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως ο Λ. Παπαδήμος υπήρξε εξαιρετικός αντιπρόεδρος και επανέλαβε γελώντας, την θέση του ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να βελτιώσουν την κατάσταση των οικονομικών τους.
ΠΡΕΖΑ TV
6-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου