Μήνυμα στην Ευρώπη ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν πρόκειται να ενισχυθεί από την περαιτέρω συμπίεση μισθών και συντάξεων, έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Έκανε λόγο για μια «ιδεολογική μάχη», την οποία η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να δώσει μόλις οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις σταθεροποιήσουν την κατάσταση της χώρας.
Υπογράμμισε ότι το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα είναι άδικο και όχι υπεραναπτυγμένο, όπως υποστηρίζουν όσοι ζητούν την περικοπή του. Χαρακτήρισε τις περικοπές που έχουν επιβληθεί στη χώρα "αναγκαίο έκτακτο μέτρο εξισορρόπησης σε περίοδο κρίσης". Πρόσθεσε, όμως ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πειστικά το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, θεωρώντας ως λύση τη φτηνή εργασία.
"Η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων μας, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό, τη μετάβασή μας σε ένα άλλο αναπτυξιακό πρότυπο, μέσα από μια άλλη τεχνολογία, με επενδύσεις στις Πράσινες Τεχνολογίες κλπ", τόνισε.
Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από την Ευρώπη να κοιτάξει πέρα από την -αναγκαία, όπως τη χαρακτήρισε- εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών και να αναλάβει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση, αλλά και των έλεγχο των διεθνών κεφαλαίων.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που παρουσίασε την κρίση ως ευρωπαϊκή και όχι ελληνική. "Βγήκαμε σωστοί, κινήσαμε τις διαδικασίες, διαμορφώσαμε νέους θεσμούς και συνεχώς, πιστεύω, θα είμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση να διαμορφώσουμε εκείνους τους μηχανισμούς, σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παγκόσμιες εξελίξεις", επισήμανε.
Μιλώντας για τη σημερινή θέση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει την "πολυτέλεια" να είναι προστατευμένη από τις αγορές, λόγω του μηχανισμού στήριξης.
Προανήγγειλε στροφή του κυβερνητικού έργου σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και έθεσε ως προτεραιότητα τον έλεγχο των τιμών. Αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων από το Εξωτερικό, εκτίμησε ότι η προσπάθεια που γίνεται υπό την εποπτεία του Μαξίμου θα αποδώσει καρπούς.
Έδωσε, τέλος, έμφαση στο ζήτημα της ευνομίας.
ΠΡΕΖΑ TV
26-5-2010
1 σχόλιο:
ΤΟΝ ΦΘΗΝΟ ΕΡΓΑΤΗ ΤΟΝ ΤΡΩΕΙ Ο......ΕΡΓΟΣΚΥΛΟΣ
Δημοσίευση σχολίου