Δευτέρα, Μαΐου 31, 2010

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ;;;ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ...

Κολλημένα στους πίνακες ανακοινώσεων, στο πλάι των τηλεφωνικών θαλάμων, στους πίνακες ανελκυστήρων, στους χώρους υποδοχής και στα κομοδίνα: η διακίνηση ιατρικών και μη προϊόντων, από τηλεοράσεις έως αναπηρικά αμαξίδια και αεροστρώματα, ανθεί στα δημόσια νοσοκομεία.
Μάλιστα, συχνά ξεσπάει κλεφτοπόλεμος μεταξύ των εμπόρων, οι οποίοι ξηλώνουν τα διαφημιστικά φυλλάδια και τις κάρτες των ανταγωνιστών τους με στόχο το μονοπώλιο.
Σε είδη πρώτης ανάγκης έχουν αναδειχτεί κατά την εισαγωγή του ασθενούς η ενοικίαση τηλεόρασης (όταν δεν υπάρχει στο δωμάτιο) αλλά και πολυθρόνας- ξαπλώστρας για τον συγγενή που εκτελεί παράλληλα και χρέη νοσοκόμας. Ενα τηλεφώνημα στον προμηθευτή αρκεί για να φτάσει το εμπόρευμα αυθημερόν- πλην Κυριακής- στο νοσοκομείο, το οποίο έχει κόστος ενοικίου συνολικά 35 ευρώ την εβδομάδα. Μάλιστα, κατά το τηλεφώνημα, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται ότι κάποιες νοσηλεύτριες διακρίνονται για «περίεργη» συμπεριφορά και δημιουργούν πρόβλημα και ότι είναι προτιμότερο να ενημερώσουν πρώτα τη νοσηλευτική υπηρεσία. Υπάρχει βέβαια και μια πιο πονηρή μέθοδος για να αποφύγουν την «γκρίνια», αρκεί να βγάζουν τις ξαπλώστρες στο μπαλκόνι την ώρα της φροντίδας των ασθενών από τις νοσηλεύτριες.

Στις ορθοπεδικές κλινικές και στο γενικό νοσοκομείο ΚΑΤ δραστηριοποιούνται κυρίως όσοι εμπορεύονται προς πώληση ή προς ενοικίαση πατερίτσες, αμαξίδια, βοηθήματα, ανυψωτικά τουαλέτας και άλλα βοηθητικά είδη. «Το αποτέλεσμα είναι πως αρκετοί ασθενείς, πεπεισμένοι από τους μικροπωλητές που διαφημίζουν τα προϊόντα τους για τη χρησιμότητά τους, πιέζουν τους γιατρούς να τους συνταγογραφήσουν τέτοιου είδους βοηθητικά είδη. Ετσι, κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να κάνουμε μικροπαραχωρήσεις στα όρια του συμβατού, κυρίως σε ό,τι αφορά πατερίτσες και περπατούρες τύπου πι, σε εκείνες τις οικογένειες που δηλώνουν πως έχουν οικονομικό πρόβλημα, ώστε να τους διευκολύνουμε», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής διευθυντής της Γ΄ Ορθοπεδικής Κλινικής ΚΑΤ κ. Θανάσης Αντωνόπουλος.

Μαύρες υπηρεσίες προσφέρουν και φυσικοθεραπευτές, καλύπτοντας τα κενά του προσωπικού στις κλινικές αποκατάστασης. Η ημερήσια φροντίδα κοστίζει 30- 50 ευρώ με μία μόνον «προϋπόθεση»: ο ασθενής να μην καρφώσει τον φυσικοθεραπευτή στην προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας, αφού η παρουσία του εκεί απαγορεύεται. Ετσι, ο ειδικός βαφτίζεται συγγενής και μπορεί με αυτό το τρόπο να μπαινοβγαίνει στο δωμάτιο.

Στα κρυφά όμως αναγκάζονται να μπαίνουν στους θαλάμους οι γυναίκες που εκτελούν χρέη αποκλειστικής νοσοκόμας και παροχής κατ΄ οίκον φροντίδας. Δεν πρόκειται για αποκλειστικές, αλλά για εργαζόμενες που συμφωνούν με τους συγγενείς του ασθενούς να συνεχίσουν την περίθαλψη του αρρώστου και μετά το εξιτήριο. Μεταξύ των δύο αυτών ειδικοτήτων υπάρχει ένας ακήρυκτος πόλεμος, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Μάλιστα, αρκετές φορές απαιτείται βεβαίωση από τον συγγενή προς τους νοσηλευτές της κλινικής πως ο ασθενής έχρηζε βοηθείας και πριν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και άρα με τη γυναίκα που απασχολεί υπάρχει σχέση συνεργασίας.

«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με υπεύθυνη γραφείου που συνεργάζεται με εσωτερικές και ζήτησαν τον τιμοκατάλογο. Πέντε ευρώ την ώρα κοστίζει η φύλαξη στο νοσοκομείο, ενώ για την κατ΄ οίκον νοσηλεία η τιμή φτάνει τα 750 ευρώ μηνιαίως (χωρίς το ΙΚΑ, που ανέρχεται στα 147 ευρώ), η υπεύθυνη ωστόσο διευκρινίζει πως όλες οι γυναίκες που απασχολεί «μιλάνε καλά ελληνικά».
Τα έξοδα όμως δεν σταματούν εδώ: «Πρέπει να μας δώσετε και 250 ευρώ μεσιτεία, που έχει την ισχύ εξάμηνης εγγύησης. Θα υπογράψουμε ιδιωτικό συμφωνητικό βάσει του οποίου δεσμευόμαστε για την αντικατάσταση της εσωτερικής στην περίπτωση που δεν θα μείνετε ικανοποιημένοι», ενημερώνει η υπεύθυνη του γραφείου. Διευκρινίζει ωστόσο, πως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας στο νοσοκομείο, αντίθετα με τις αποκλειστικές για τις οποίες υπάρχει πρόβλεψη, αρκεί να εξασφαλιστεί βεβαίωση από τον διευθυντή της κλινικής ότι «ο ασθενής έχει ανάγκη».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι έξω από τα νοσοκομεία και κυρίως από ιδιωτικές κλινικές βρίσκει κανείς τοιχοκολλημένα στις κολόνες της ΔΕΗ αυτοκόλλητα και χαρτιά με φωσφορίζοντα χρώματα όπου αναγράφεται με έντονα γράμματα «ΔΑΝΕΙΑ- ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ». Με τον τρόπο αυτό, τοκογλύφοι εκμεταλλεύονται την αγωνία των συγγενών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αλλά είναι έτοιμοι να πουλήσουν την περιουσία τους για να παράσχουν την καλύτερη ιατροφαρμακευτική φροντίδα στον άρρωστό τους.

ΑΚΡΙΒΑ πληρώνουν οι ασθενείς την ιδιωτική διακομιδή τους: περίπου 200 ιδιωτικά ασθενοφόρα οργώνουν τους δρόμους της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας, καλύπτοντας με το αζημίωτο τα κενά του ΕΚΑΒ. «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με ιδιωτική εταιρεία που εξυπηρετεί και ασθενείς από την περιφέρεια. Στην ερώτηση πόσο κοστίζει η διακομιδή ασθενούς που υποβλήθηκε προσφάτως σε επέμβαση αποκατάστασης ισχίου από το ΚΑΤ στον Βόλο, η απάντηση ήταν «750 ευρώ».

Γίνονται όμως και εκπτώσεις: «Η τιμή πέφτει στα 550 ευρώ χωρίς ΦΠΑ». Στην ερώτηση, εάν θα υπάρχει συνοδός γιατρός ή νοσηλευτής, η απάντηση είναι αφοπλιστική:
«Κανονικά απαγορεύεται ο ασθενής να ταξιδεύει ασυνόδευτος, αλλά αφού δεν είναι σοβαρό περιστατικό- δεν χρειάζεται αναπνευστήρα αλλά ούτε και καρδιολογική παρακολούθηση- μπορεί να γίνει και εξαίρεση. Μην ανησυχείτε, άλλωστε ο οδηγός και ο συνοδηγός είναι διασώστες», προσθέτει με παρηγορητικό ύφος.
Τσιμπημένες είναι οι τιμές όμως και για τις διακομιδές εντός Αττικής, από 60 έως 80 ευρώ.

Υπάρχουν μάλιστα και κρυφές χρεώσεις, αφού εάν ένας ασθενής καλέσει ιδιωτικό ασθενοφόρο και στο μεταξύ τον παραλάβει το ΕΚΑΒ, η ιδιωτική εταιρεία θα ζητήσει τότε από τον ασθενή 40 ευρώ για την κλήση! Κι όλα αυτά, την ώρα που απαγορεύεται η είσπραξη κομίστρου για την μεταφορά ασθενών.
Παρ΄ όλα αυτά, οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ έχουν ευνοήσει τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Είναι ενδεικτικό πως τα 8 κεντρικότερα γενικά νοσοκομεία της Αττικής δίνουν καθημερινά περίπου 200 εξιτήρια σε ασθενείς που χρήζουν μεταφοράς με ασθενοφόρο. Εάν ωστόσο, αναλογιστεί κανείς πως σε κάθε βάρδια συμμετέχουν μάξιμουμ 10- 12 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και συνυπολογίσει τα έκτακτα περιστατικά που χρήζουν άμεσης διακομιδής στα νοσοκομεία, τότε αντιλαμβάνεται πως ο χρόνος αναμονής για ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο και χρειάζονται να μεταφερθούν στο σπίτι τους μπορεί να φτάσει από μία ώρα έως και μία ημέρα. Ετσι άλλωστε εξηγείται πως οι κάρτες των ιδιωτικών κινητών μονάδων βρίσκονται σε κάθε γωνιά των νοσοκομείων.

ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: