Πέμπτη, Μαΐου 06, 2010

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Ο ΡΟΥΜΠΙΝΙ...ΚΑΙ Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ...

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί η κατάρρευση του ευρώ» λόγω του κινδύνου μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ένας από τους λίγους που είχαν προβλέψει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008. "Στο στάδιο αυτό, η κατάρρευση του ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το φαινόμενο της μετάδοσης είναι μια πραγματική πιθανότητα, και όχι μόνο για τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο", δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" ο Ρουμπινί.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο να “εισάγουν” την κρίση είναι η Πορτογαλία, ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία και η Ισπανία και έπεται η Ιταλία.
Ο Ρουμπινί θεωρεί καταδικασμένο σε αποτυχία το σχέδιο διάσωσης που έχει προβλεφθεί για την Ελλάδα “επειδή η υιοθέτηση ενός προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας με το έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ είναι μια αδύνατη αποστολή”. Προτείνει ένα σχέδιο Β: “ μια προκαταρκτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ξεκινώντας από μια παράταση των προθεσμιών για προσφορά νέων ομολογιακών τίτλων σε αντάλλαγμα για υφιστάμενα δάνεια”.
Στη συνέχεια προτείνει την πραγματοποίηση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες δομικών μεταρρυθμίσεων, βαθύτερων από εκείνες που προβλέπονται, οι οποίες να μην περιορίζονται σε θυσίες των εισοδημάτων του ελληνικού λαού “που θα σαρωθούν από τις ταραχές”.
Κρίνει, τέλος, απαραίτητη τη δραστηριοποίηση των κοινοτικών θεσμών με μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων από την πλευρά της ΕΚΤ, μια ταχεία μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συνθηκών για να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα και μια επιπλέον προσπάθεια της Γερμανίας για να ενισχύσει τα προγράμματα τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης και προώθησης της οικονομίας της που είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης.

ΠΡΕΖΑ TV
6-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: