Τετάρτη, Μαΐου 12, 2010

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ...

Καλπάζει... η ανασφάλιστη εργασία στον τομέα του τουρισμού στα Χανιά, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις από τους εργοδότες για να μειωθούν οι μισθοί τους αλλά και τα ένσημα που αυτοί δικαιούνται.
Αυτά κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Ν. Χανίων Δημήτρης Βρεττός, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ χθες το πρωί.
Συγκεκριμένα ο κ. Βρεττός επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της μείωσης του τουρισμού στα Χανιά αλλά και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων λόγω της οικονομικής κρίσης καθημερινά μειώνονται οι θέσεις εργασίας στον κλάδο του επισιτισμού και του τουριστικών επαγγελμάτων: "Δεν υπάρχει χρήμα και όταν δεν κυκλοφορεί χρήμα μεταξύ των εργαζομένων οπωσδήποτε τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο. Όταν δεν έχεις να αγοράσεις μια μπλούζα ο έμπορος θα απολύσει. Όταν απολύσει ο έμπορος δεν θα έρθουν να φάνε στα εστιατόρια. Όταν δεν έρθουν να φάνε στα εστιατόρια θα έχουμε μεγαλύτερες απολύσεις και η ύφεση θα συνεχίζεται".
Ο κ. Βρεττός υπογράμμισε ότι ένα από βασικότερα προβλήματα είναι ότι οι χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται προς το κεφάλαιο και όχι προς τον κόσμο της εργασίας: "Περιμένει ο εργαζόμενος να πάρει κάποια χρήματα και δεν τα παίρνει. Μας μειώνουν συνεχώς τους μισθούς με την αιτιολογία της απόλυσης. Παράλληλα, οι μισθοί δίνονται - όταν δίνονται - με μερική απασχόληση, ενώ τα ένσημα δεν φτάνουν πια. Είμαστε εποχικά εργαζόμενοι και τα 100 - 110 ένσημα φτάνουν μόνο για να μπούμε στο ταμείο ανεργίας, τη στιγμή που φέτος το ΙΚΑ θέλει 120 ένσημα για να έχουμε πλήρη ιατροφαρμακευτική".
Ο κ. Βρεττός ανέφερε συνεχίζοντας ότι υπάρχουν μικρομεσαίοι επαγγελματίες στον τουρισμό που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους εργαζόμενους: "Προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια το προσωπικό για να επιβιώσουν. Το πρόβλημα, όμως, είναι με τους μεγαλοκαρχαρίες οι οποίοι μας βλέπουν ως αντικείμενο πλουτισμού. Παίρνουν τις επιδοτήσεις για να φτιάξουν το ξενοδοχείο, επανεπενδύουν με όποιο τρόπο μπορούν τα κέρδη ώστε να μην φορολογούνται και φτάνουμε στο σημείο να έχουμε επιδότηση των εργαζομένων στους μεγάλους και να μην έχει ο εργαζόμενος λεφτά. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω".

Ο κ. Βρεττός τόνισε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι είναι εντελώς απροστάτευτοι καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους απουσιάζουν: "Δουλεύουμε υπερωρίες, όποτε μας φωνάξουν τρέχουμε και δουλεύουμε και το αποτέλεσμα είναι να δουλεύουμε καθημερινά περισσότερο και να μειώνεται η δύναμή μας. Στα Χανιά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών γιατί δεν υπάρχουν επιθεωρητές. Είναι μόνο 3 άτομα! Το ΙΚΑ - δεν ξέρω για ποιους λόγους - δεν κάνει ελέγχους και φτάσαμε στο σημείο να δουλεύουμε σαν να είμαστε αλλοδαποί, σαν τους ταλαίπωρους τους μετανάστες που έρχονται και τους εκμεταλλεύονται όλοι. Εκεί καταλήξαμε κι εμείς".
Εδικότερα, για την ανασφάλιστη εργασία στα Χανιά, ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού σημείωσε ότι εκτιμάται σε ποσοστό πάνω από 40% στον τουρισμό: "Σκεφτείτε ότι είμαστε 3.500 που φαινόμαστε στο ταμείο ανεργίας, ενώ γύρω στις 7.000 είναι όλοι. Παράλληλα, πάρα πολλοί που εργάζονται τον χειμώνα αναγκάζονται να μην «περνάνε» ασφάλιση. Ο ΟΑΕΔ όποτε μπορεί κάνει ελέγχους, αλλά οι ανασφάλιστοι είναι ένα μεγάλο ποσοστό".
Καταλήγοντας, ο κ. Βρεττός αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών αλλά και οργάνωσης στο θέμα του τουρισμού, τονίζοντας ότι αυτά υποβαθμίζουν σημαντικά την τουριστική οικονομία του τόπου.

ΠΡΕΖΑ TV
12-5-2010


haniotika-nea.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΛΑ!!!