«Σημεία και τέρατα» κι ένα πρωτοφανές... όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων έφεραν στην επιφάνεια οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), το πόρισμα του οποίου ολοκληρώθηκε χτες και διαβιβάστηκε απευθείας στον αρμόδιο εισαγγελέα.
O διοικητικός έλεγχος στην ΕΤΑ άρχισε στις αρχές του χρόνου με εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου και αφορούσε τα τελευταία πέντε χρόνια, στη διάρκεια των οποίων τα Τουριστικά Ακίνητα μεταβλήθηκαν σε μια μεγάλη βιομηχανία παράνομων προσλήψεων προσωπικού.
Στις 36 σελίδες του πορίσματος-φωτιά των επιθεωρητών περιγράφεται κυρίως το αλισβερίσι των ρουσφετολογικών προσλήψεων, οι οποίες στο σύνολό τους γίνονταν με απευθείας αναθέσεις, με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς προγραμματισμό. Υπενθυμίζεται ότι το 2003 η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύνολο της τεράστιας περιουσίας του ΕΟΤ βρέθηκε στο κατώφλι του Χρηματιστηρίου, ενώ σήμερα διανύει περίοδο παρακμής και αποσύνθεσης.
Η υπόθεση της ΕΤΑ είναι η δεύτερη μετά από αυτήν της ΑΓΡΟΤΗΜΑ που φτάνει στη Δικαιοσύνη μέσα σε διάστημα 20 ημερών, ενώ σύντομα (μέχρι τις 16 Ιουνίου) αναμένονται και τα πορίσματα για τον ΕΟΤ, του οποίου οι οφειλές σε τρίτους (σε ξένα και ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, προμηθευτές κ.λπ.) ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών με τα συμπεράσματα του διοικητικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στην ΕΤΑ και διαπιστώνει πλήθος παραβάσεων σε επίπεδο προσλήψεων, δείχνει ως βασικούς υπευθύνους τέσσερα στελέχη (νυν και πρώην) της εταιρείας, για τα οποία εισηγείται τον πειθαρχικό τους έλεγχο.
Ο έλεγχος των επιθεωρητών αφορούσε κυρίως την εξέταση συμβάσεων εργασίας και έργου που καταρτίστηκαν στην ΕΤΑ από το 2005 έως και το 2009. Σύμφωνα με το πόρισμα, η ΕΤΑ προχωρούσε κάθε χρόνο σε αριθμητικό προγραμματισμό μόνο των προσλήψεων του εποχικού προσωπικού. Παράλληλα, «προχωρούσε αποσπασματικά στη σύναψη μιας σειράς άλλων συμβάσεων, οι οποίες ολοκληρώνονταν με αδιαφανή κριτήρια τόσο ως προς την ανάγκη όσο και ως προς τον τρόπο επιλογής των αντισυμβαλλομένων».
Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι «η εταιρεία κατέφευγε συχνά στην απασχόληση φυσικών προσώπων με συμβάσεις έργου, οι οποίες γίνονταν με απευθείας αναθέσεις, επικαλούμενη επείγουσες ή εξειδικευμένες ανάγκες, ενώ οι εργασίες ενέπιπταν στον συνήθη κύκλο εργασιών της εταιρείας».
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τελευταία πενταετία η ΕΤΑ προσέλαβε μόνο 9 άτομα με συμβάσεις αορίστου χρόνου! Στο ίδιο διάστημα, προσελήφθησαν 1.450 εποχικοί υπάλληλοι, άλλοι 146 με δίμηνες συμβάσεις, 20 ωρομίσθιοι, 13 διευθυντές με τριετή θητεία (!) και 120 φυσικά πρόσωπα με συμβάσεις έργου!
Ιδιαίτερη προτίμηση στις προσλήψεις φαίνεται ότι είχαν οι δικηγόροι! Σύμφωνα με τους ελεγκτές, «υπήρξε πολυτελής νομική στήριξη, την οποία δεν δικαιολογούσαν οι πραγματικές ανάγκες της ΕΤΑ». Μάλιστα, η ΕΤΑ «προχωρούσε σε σειρά αναθέσεων εξωδίκου έργου σε δικηγόρους για ορισμένο χρόνο, χωρίς προσδιορισμό του ανατιθέμενου έργου και με μηνιαία αποζημίωση, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας». Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «η εταιρεία με σειρά συμβάσεων ανέθεσε σε δικηγορικά γραφεία υποθέσεις, χωρίς αιτιολόγηση της αναγκαιότητας σύναψης των συμβάσεων αυτών, που επιβάρυναν την εταιρεία με μια ιδιαίτερα σημαντική δαπάνη».
Ειδικότερα, στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η ΕΤΑ συνεργάστηκε συνολικά με 36 δικηγορικά γραφεία και με 19 δικηγόρους, με ανάθεση εξωδίκου έργου ορισμένου χρόνου! Την ίδια στιγμή, στην εταιρεία απασχολούνταν 10 δικηγόροι με πάγια αντιμισθία, για τους οποίους το πόρισμα αναφέρει ότι «από το 2005 τίθεται ζήτημα και εγκυρότητας των προσλήψεών τους».
Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, οι «συμβάσεις έργου παροχής υπηρεσιών» ήταν στην πρώτη γραμμή. Οπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο, «η εταιρεία συχνά κατέφευγε στην απασχόληση φυσικών προσώπων με συμβάσεις έργου, επικαλούμενη επείγουσες ή εξειδικευμένες ανάγκες, με απευθείας αναθέσεις, ενώ στην πραγματικότητα πολλές περιπτώσεις ενέπιπταν στον συνήθη κύκλο εργασιών και καθηκόντων των οργανωτικών μονάδων και στελεχών της εταιρείας».
Ενδεικτικά αναφέρεται η πρόσληψη ενός εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου για τις μαρίνες, ο οποίος στοίχισε στην ΕΤΑ 17.000 ευρώ για απασχόληση μόλις πέντε μηνών (από 1-4-2009 έως 1-9-2009). Επίσης, καταγράφεται η πρόσληψη ενός συμβούλου Τύπου, ο οποίος για διάστημα 10 μηνών αποζημιώθηκε με 17.000 ευρώ. Ακόμα, για τετράμηνη διοικητική υποστήριξη προσελήφθη υπάλληλος έναντι 7.500 ευρώ. ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥΣ οι ελεγκτές αναφέρουν ότι εντοπίστηκε πληθώρα στοιχείων κακοδιαχείρισης. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν ότι στις Ιαματικές Πηγές της Αιδηψού το καλοκαίρι του 2009 προσελήφθησαν τρία πρόσωπα τα οποία δεν είχαν εμφανιστεί στο υποκατάστημα μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου από το Σώμα των Ελεγκτών! «Τα πρόσωπα αυτά δεν είχαν παραδώσει κάποιο έργο, παρά το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα αμείβονταν κανονικά», αναφέρεται στο πόρισμα. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, «στην περίπτωση του υποκαταστήματος Αιδηψού η προϊσταμένη ενήργησε (για τις προσλήψεις) χωρίς να ενημερώσει τουλάχιστον εγγράφως τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία όμως ακόμα και όταν ενημερώθηκε δεν προέβη στην εφαρμογή των οικείων διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας».
ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου